Lindlöven: ”Vi har byggt laget på att ta hit spelare som inte vill vara här”

 Lindlöven: ”Vi har byggt laget på att ta hit spelare som inte vill vara här”

Säsongen i Hockeyettan närmar sig med stormsteg och i en mastig artikelserie ställer jag nu tio viktiga frågor om lagbyggena, kontrakten och förväntningarna till sportcheferna i en bunt väldigt spännande klubbar.
Idag Tomas Östlund, sportchef i Lindlöven (Hockeyettan västra).

Vilken är er målsättning för säsongen 20/21?
– Naturligtvis är det alltid att vara bättre än föregående säsong och det gäller i år med. Det är klart att vi vill vara med och tävla riktigt högt. Jag tycker att vi har bra grunder i spelet och vi kommer inte ändra jättemycket från förra året utan kommer spela på ungefär samma sätt och har bra personal som ska göra det. Så jag ser med tillförsikt fram emot detta.

Strategin i lagbygget, hur har tankarna gått när ni satt ihop laget?
– Centersidan är alltid jätteviktig, vi spelar väldigt mycket på att centrarna ska vara de som tar pucken ur egen zon och då gäller det att de är skickliga och kan ta upp pucken på många olika sätt. Där har vi Alexander Kovalonok, Emil Eriksson och Anton Widmark som är centrar. Centersidan och backsidan, där har vi byggt med skicklighet och tyngd. Det har vi känt både på back- och forwardssidan att vi varit ganska små, så laget är större i år än vad det egentligen någonsin har varit. Men storlek får inte ta bort fart för vi bygger vårt spel på mycket fart.

Vad har ni för spelarbudget?
– Långt under vad många andra Hockeyettan-lag har. Vi ligger ganska lågt, jag vill inte gå ut med några siffror det får du ta med styrelsen, men vi ligger lågt. Vi tar inte hit spelare för pengar utan spelare som vill komma hit ska göra det för att utvecklas och ta nästa steg. De senaste sex åren har vi byggt laget på att ta hit spelare som inte vill vara här. Att ta hit spelare som inte vill vara i Lindlöven utan som vill vidare. För att ta hit mätta gamla Hockeyettan-spelare som är duktiga och kan producera, det har inte vi råd med, utan vi vill ha hungriga spelare. Vi får bygga efter våra resurser.

Har ni klausuler i kontrakten?
– Ja det har vi, för både corona och spel uppåt. Det tycker jag är viktigt att ha, att man kan släppa spelare. Sen ska det vara ett samförstånd givetvis, vi har inte bara satt upp en klausul och sen släpper vi allt som rör sig utan det är i samförstånd med den andra föreningen. Men som sagt, det slår lite tillbaks om jag säger att vi inte har klausuler när jag säger att vi vill ha spelare som inte vill vara här. Det är som det är.

Hur långa kontrakt skriver ni?
– Vi har alla på ett år. Det här året tog vi bort augustilönerna och sen har vi kontrakt till det datum vi slutar spela. När vi slutar spela då slutar kontrakten att gälla. Vill de tjäna några extra kronor så tar vi oss till kvalserien, det är också en morot som jag tycker är bra. Jag gillar det här att spela länge så får du längre betalt.

Vilken är er viktigaste värvning?
– Vi har många viktiga värvningar, men en stor ledare både på och utanför isen som jag känner väldigt väl det är David Berg som är en fantastisk hockeyspelare men också en otrolig pådrivare och kravställare. Han kommer bli riktigt viktig. Emil Eriksson likadant, han har spelat många säsonger i allsvenskan och vet vad det handlar om. Jag vill egentligen inte ta ut någon, men som sagt David har enorma egenskaper utanför isen.

Vilken är er jobbigaste spelarförlust?
– Där skulle jag säga Anton Björkman som gick till Hudiksvall. En jätteskicklig spelare med stor utvecklingspotential. Jag hade hoppats att han skulle utvecklas med oss och antingen gå upp med Lindlöven eller gå upp till allsvenskan, men så blev det inte. Det är jobbigt, det är en bra kille också.

Tomas Östlund, sportchef i Lindlöven.

Kommer det dyka upp fler värvningar inför första nedsläpp eller under hösten?
– Det kommer att komma fler värvningar. Vi tittar på centrar och backar, men vi tittar även på ytterforwards. Som det ser ut nu med sjukdomar så gäller det att försöka fylla på så gott det går. Förra året hade vi jättejobbigt på hösten när vi fick skador. Vi försöker stärka upp och vet inte riktigt vad som händer med Max Lalander. Vi måste komplettera lite helt enkelt.

Vilka är seriefavoriter?
– Jag säger Borlänge. Det är en bra förening, de har en bra trupp och har visat de senaste åren att det är ett topplag att räkna med. Mariestad är i en ombyggnation och tappar väldigt mycket skicklighet och äldre spelare. De får väl in ung entusiasm, men det blir lite annorlunda för dem, de har inte erfarenheten som vet vad det handlar om.

Vilken är den bästa värvningen i ligan av något annat lag?
– Mest förvånande värvningen är Victor Wänghult. En jättebra hockeyspelare, starkt gjort av Kumla att kunna knyta upp honom. Jag hade gärna sett honom i Lindlöven. Han kommer bli ett oerhört bra tillskott för dem.

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare