Vännäs: ”Vi har haft kontakt jag och Per Kenttä”

 Vännäs: ”Vi har haft kontakt jag och Per Kenttä”

Säsongen i Hockeyettan närmar sig med stormsteg och i en mastig artikelserie ställer jag nu tio viktiga frågor om lagbyggena, kontrakten och förväntningarna till sportcheferna i en bunt väldigt spännande klubbar.
Idag Jesper Jäger, tränare och sportchef i Vännäs (Hockeyettan norra).

Vilken är er målsättning för säsongen 20/21?
– Det grundläggande är att vi ska bli bättre, att vi ska utvecklas. Jag som tränare, men även att alla spelare ska utvecklas hundra procent och ha en möjlighet att bli sitt bästa jag och då tycker jag att man bör ha en väldigt tydlig målsättning så att man kan ställa krav på varandra. Att man kan hitta en nivå som är trolig och som man kan leva efter och då har vi satt att vi ska ta oss till Allettan. Det är en elitidrott och vi tävlar och då måste vi tävla på samma villkor som alla andra och ha ett mål som är detsamma. Sen är det ett jättetufft mål med tanke på hur det såg ut under förra säsongen och den resa som vi har gjort här under våren och sommaren, men man måste ha någonting att jobba emot.

Strategin i lagbygget, hur har tankarna gått när ni satt ihop laget?
– Att behålla de spelare som var med förra säsongen, det är väl egentligen det som har varit fokus nummer ett och sen att få in några spelare som höjer det som är viktigt i vårat lag. Det är väl det vi efter analyser har sett att tävlingsmomentet, det lilla jävlar anammat i egen zon, hårdheten, det var väl det vi saknade lite förra säsongen. Vi har tagit in två backar, Albin Holmgren och André Pettersson och två forwards Marcus Runnkvist och Johan Fahlgren som tydligaste tecken på att få till en förändring. Spelare som orkar träna och spela matcher. Spela 20-25 minuter och sen orkar träna fys och vara på topp på isen dagen efter. Det är en tuff säsong och en tuff serie fram till jul så det är viktigt att man orkar med. Vi har extremt mycket matcher i november och det är oftast en ganska tuff månad så har vi tränat bra kommer vi att klara av det bättre.

Vad har ni för spelarbudget?
– Eftersom jag är helt ny har jag ingen aning om vad den låg på förra året, men den är väldigt liten om ens någon. Vi ligger runt 100 000. Men det är så det är och det visste vi om och det har inte blivit bättre av corona. Men samtidigt är det den verkligheten Vännäs är i och alla köper det. På så sätt är det underbart att se hur alla engagerar sig och tränar.

Har ni klausuler i kontrakten?
– Inte några sådana klausuler med out. Sen är ju allting en förhandlingssak, men det var jag väldigt tydlig med när vi har skrivit kontrakt och med de spelare som vi har tagit hit och även de spelare som vi har signat om kontrakten på att det är hela säsongen. Jag kom in i mitten av januari förra säsongen och då skulle halva truppen sticka och jag menar, det är en halv trupp kvar också så det är viktigt att man är med till slutet. Man vet aldrig vad som händer, det gäller att köra hela vägen in i kaklet och ha den inställningen. Vi ska träna för att bli bättre och då gör man ett bokslut när säsongen är klar.

Hur långa kontrakt skriver ni?
– Det är ettårskontrakt på alla spelare. Vi började i augusti som vanligt, vi har kört ganska tuff fys under maj och juni och även under juli har de haft en tuff fys hemmavid så det var inte mer än rätt att allt skulle gälla från första augusti.

Vilken är er viktigaste värvning?
– Jag kan inte säga att det är någon som är viktigare än de andra, men det är klart att Marcus Runnkvist tycker jag är en riktigt bra hockeyspelare och en riktigt bra spelare i division ett norra. Med sin rutin och sin personlighet och sin inställning till träning och till lagidrott är han fantastiskt kul att se. Han ställer krav men är ändå ingen som vill ha något extra utan han är där varje dag och gör sitt jobb även i det tysta.

Vilken är er jobbigaste spelarförlust?
– Jag tycker inte att vi har haft någon jobbig spelarförlust. Oscar Tellström är givetvis en sådan, men han gick ju i januari förra året så det är väl ingenting vi hade hoppats på att han skulle vara tillbaka här i september. Men annars är det väl ingen som vi egentligen har tappat så där så att jag har känt att vi helst ville ha kvar. Det gäller att hitta en väg att gå där man kan gå tillsammans allihopa och då är det bra om det kommer in lite nytt och så försvinner det som inte vill vara kvar och det som inte vi vill ha kvar så att man verkligen kan ge järnet från början. Så att det inte finns några surdegar som man behöver ta hand om.

Jesper Jäger är både tränare och sportchef i Vännäs.

Kommer det dyka upp fler värvningar inför första nedsläpp eller under hösten?
– Utifrån vår budget och vår ekonomiska situation vill vi ta tillfället i akt att använda våra egna juniorer. Sen vet man aldrig hur det ser ut med skador och så. Nu har vi några skador här så vi får se hur det går den närmsta veckan om de kommer tillbaka. Men annars har vi det laget vi har och vi har jobbat jäkligt hårt tillsammans, så ska det komma in någonting ska det vara något väldigt speciellt och det ser jag inte att det ska finnas med våran budget.

– Vi har haft kontakt jag och Per Kenttä i Björklöven så där finns alltid en möjlighet att låna, men sen ska ju spelarna också känna för att åka till Vännäs. Det är ändå 35 minuter som man ska sitta i bil varje dag enkel resa, så det är klart att det ställer till det lite också, men den möjligheten finns. Teg känns lite grann som att de har ett bättre lag och har värvat lite profilspelare för division ett så det är klart att då kan det vara en liten tjusning att spela för Teg också och det blir enklare med resor. Det är väl sådana saker som vi måste tampas med också men samtidigt har vi bra juniorverksamhet så vi plockar upp några juniorer och de spelar och gör det jäkligt bra.

Vilka är seriefavoriter?
– Vi var på upptaktsträffen och alla sa Boden, det är klart att de kommer ha ett visst favorittryck på sig, men jag tycker Östersund har samma tränare som de har haft tidigare och de har fyllt på med lite spelare så det är ett tufft lag att möta. De smyger alltid i bakvattnet men ändå har de en bra trupp och bra förutsättningar, så jag tror på Östersund som topplag. Boden lär ju vara där också, men etta och tvåa är de två i alla fall.

Vilken är den bästa värvningen i ligan av något annat lag?
– Jag kan inte tänka mig annat än att lettländaren Deivids Sarkanis som Kalix fått in måste vara det, har man spelat i Riga och KHL tycker jag det. Sen Mattias Granlund i Teg är en kille jag har haft själv i Björklöven som är en fantastisk människa och en väldigt bra spelare på den här nivån. Sen vet man ju aldrig hur länge han kommer vara kvar i Teg, men lettländaren där är en otroligt skicklig spelare som spelat på en hög nivå. Men sen ska han bidra till gruppen och bidra till laget också och det vet man ju aldrig.

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare