Hammarby: ”Vi vill börja bygga in en vinnarmentalitet”

 Hammarby: ”Vi vill börja bygga in en vinnarmentalitet”

Säsongen i Hockeyettan närmar sig med stormsteg och i en mastig artikelserie ställer jag nu tio viktiga frågor om lagbyggena, kontrakten och förväntningarna till sportcheferna i en bunt väldigt spännande klubbar.
Idag Robert Grääs, sportchef i Hammarby (Hockeyettan östra).

Vilken är er målsättning för säsongen 20/21?
– Nu när de ska göra cutten i vinter så är det väl egentligen att klara sig kvar och titta på prestationerna varje match och utvecklingen på varje spelare. Det är väl egentligen det vi har i fokus från Hammarbys håll.

Strategin i lagbygget, hur har tankarna gått när ni satt ihop laget?
– Strategin är ju egentligen att vi jobbar med unga spelare, det är det vi har råd med rent ut sagt. Att jobba med unga spelare, utveckla unga spelare och sen ha några som är lite mer rutinerade och som ska hålla i taktpinnen. Vi har valt att bygga nytt, jag är ny sportchef, vi har nya tränare och så vidare så vi har valt att bygga nytt. Vi vill börja bygga in en vinnarmentalitet i Hammarby Hockey och då kände vi att då tar vi och byter ut ett antal spelare.

Vad har ni för spelarbudget?
– Vi ligger på 110 000 på hela truppen. Det är lite höjt mot föregående år.

Har ni klausuler i kontrakten?
– Vi har någon klausul här och där, det har vi. Att utveckla spelare och få dem att ta nästa steg är det vi vill och där är vi. Vi måste se var vi är i hierarkin och ska vi få några spelare som vi verkligen vill måste vi kanske ha de här klausulerna när vi inte kan betala.

Hur långa kontrakt skriver ni?
– Alla är egentligen skrivna på ett år, utom ett som är skrivet på två år och det är Joakim Albertsson. De är sju till åtta månaders, det är lite olika.

Vilken är er viktigaste värvning?
– Jag skulle nog säga att min viktigaste värvning är de båda tränarna (Filip Algeman och Tobias Jansson /förf.anm). Jag vill ha rätt mentalitet och det är två unga hungriga tränare som vill framåt och har lagt ner otroligt mycket tid på att få ihop laget och bygga laget ihop med mig. Så jag skulle säga de båda tränarna.

Vilken är er jobbigaste spelarförlust?
– Det skulle väl vara Sebastian Andersson, målvakten som vi tappade först till Väsby men som sen gick till Huddinge. Men jag tycker att vi har gjort en bra målvaktsrekrytering i Oscar Walldén och med Marcus Due-Boje som har fått en nytändning. Men Sebastian Andersson är tappet om man säger så.

Filip Algeman är ny huvudtränare i Hammarby.

Kommer det dyka upp fler värvningar inför första nedsläpp eller under hösten?
– Man vet aldrig, jag menar, vi tittar hela tiden vad som finns därute och finns det någonting intressant då är vi intresserade, det är väl ingenting att sticka under stolen med. Vi ser vad marknaden erbjuder och ser om vi kan vara ett tillräckligt intressant alternativ för ett antal spelare, det är väl där vi ligger.

Vilka är seriefavoriter?
– Hudiksvall och Vallentuna måste det väl vara, Visby/Roma är väl där också.

Vilken är den bästa värvningen i ligan av något annat lag?
– Jag har ju lite förkärlek för Victor Andersson i Vallentuna, den värvningen är riktigt bra måste jag säga.

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare