Troja/Ljungby: ”Procentuellt har vi nog dragit ner runt 30% i alla fall”

 Troja/Ljungby: ”Procentuellt har vi nog dragit ner runt 30% i alla fall”

Säsongen i Hockeyettan närmar sig med stormsteg och i en mastig artikelserie ställer jag nu tio viktiga frågor om lagbyggena, kontrakten och förväntningarna till sportcheferna i en bunt väldigt spännande klubbar.
Idag Daniel Håkansson, sportchef i Troja/Ljungby (Hockeyettan södra).

Vilken är er målsättning för säsongen 20/21?
– Föreningens ambition är alltid att vara i toppen och gå till Allettan i första steget och sedan vidare. Sen är det en tuff serie i år, det är många lag om det, det är det ju alltid. Något eller några lag floppar och något lag brukar överraska så det blir tufft om de här fem platserna, men självklart ser vi att vi ska vara ett av de lagen.

Strategin i lagbygget, hur har tankarna gått när ni satt ihop laget?
– Strategin från min sida har varit att det har blivit en föryngring, samtidigt har jag velat få behålla det stabila försvarsspelet och backsidan samtidigt som vi får in mer fart i anfallsspelet. Naturligt blir ju då att de spelare som har kommit in, många av dem har mycket fart. På forwardssidan har jag letat efter lite mer fart.

Vad har ni för spelarbudget?
– Spelarbudgeten är kraftigt sänkt, det är inga siffror som vi går ut med officiellt, men procentuellt så har vi nog dragit ner en 30% i alla fall. Det är framförallt på grund av osäkerheten med corona, både vad gäller våra sponsorintäkter och vi tog lite höjd för publiken också även om vi givetvis hade tron att det skulle bli lite mer än vad det är just nu i alla fall. Så det är väl en kombination, givetvis påverkar coronan intäktssidan och då var vi tvungna att göra något på utgiftssidan med. Det naturliga är ju alltid att man tittar på lönebudgeten i förstahand. Vi har ändrat vår setup lite, vi sköt fram vår träning en timme för att killarna ska kunna jobba en timme längre. Det blir någon timme till om dagen som chansen finns att kunna jobba.

Har ni klausuler i kontrakten?
– Nej det har vi inte, jag skriver inga sådana klausuler. Så länge vi är ett lag som har en ambition att ta sig tillbaka till allsvenskan, för mig känns det inte rätt att en spelare då kan lämna vid jul eller något sådant. Det finns inga outs över huvud taget. Däremot som för många andra så finns det klausuler vad gäller om vi spelar eller inte spelar. Det tror jag de flesta har gjort i år.

Hur långa kontrakt skriver ni?
– Våra kontrakt sträcker sig mars ut och börjar i augusti. Åtta månader.

Vilken är er viktigaste värvning?
– Det är lite tidigt att säga känns det som, men om vi tittar på forwardssidan var jag ute efter att få in snabbhet och där finns ju några att välja på. Men jag var väldigt mån om att ersätta Alexander Edström med en spelskicklig rightback, så då får jag väl säga Måns Hansson som den som rent rollmässigt var viktig att hitta. Han har visat att han har en hög nivå, han är väldigt vältränad och verkligen redo för en säsong, så det känner jag väl är den viktigaste.

Vilken är er jobbigaste spelarförlust?
– Svårt att säga, egentligen allihop som lämnar oss hade en viktig roll att fylla, men vi har ju haft de här trotjänarna. Man snackar väl inte bort Mattias Åkessons 45 poäng vare år i division ett och som alltid på något sätt kliver fram. Det är en trotjänare med 13 säsonger i föreningen.

Daniel Håkansson, sportchef i Troja/Ljungby.

Kommer det dyka upp fler värvningar inför första nedsläpp eller under hösten?
– Det ser jag som väldigt långt borta. Under hösten får man väl se lite hur allt utvecklar sig. Hur blir det med publikfrågan, hur mycket intäkter får vi, märker vi att vi får större intäkter än vad vi budgeterat med så givetvis öppnas det upp för möjligheten, men som det är idag är det verkligen att hålla i plånboken. Så enkelt är det.

– Jag vill gärna bygga ett lag och bygga en grupp av spelare som ska göra någonting tillsammans under en säsong. Ibland händer det grejer under säsongen, tidigare år har det ju varit så att spelare har lämnat och man måste ersätta dem och någon spelare har kanske inte motsvarat förväntningarna och man har fått göra en rockad, ut med någon och in med någon, men målsättningen i min värld är alltid att ha en grupp spelare som ska vara de som gör det.

Vilka är seriefavoriter?
– Karlskrona får väl ändå vara favoriter nu när de är nedflyttade och allt det här, de har ju ändå en hel del spetsspelare som är kvar och lär ju bygga färdigt ett bra lag innan de är klara. Sen är ju vi ett av lagen som utmanar och Nybro, Tranås. Man kan nämna många bra lag som definitivt kommer vara med. Det går nästan att nämna hela serien faktiskt.

Vilken är den bästa värvningen i ligan av något annat lag?
– Nu missar man väl någon kanske men jag tror att ett sådant lag som Hanhals kommer ha en jäkla nytta av Jens Hellgren. Jag tror att det kommer att vara en oerhört viktig spelare för dem. Lite tvåvägs, men kan logga många minuter och sen finns det ju många spelare i många lag som är kvar. Marcus Paulsson är ju en enorm spets i Mörrum, Niklas Johansson i Karlskrona, det är ju bra allsvenska spelare som spelar i ettan.

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare