Skövde: ”I coronahockeyns västra är jag inte så säker på vem som är favorit”

 Skövde: ”I coronahockeyns västra är jag inte så säker på vem som är favorit”

Säsongen i Hockeyettan närmar sig med stormsteg och i en mastig artikelserie ställer jag nu tio viktiga frågor om lagbyggena, kontrakten och förväntningarna till sportcheferna i en bunt väldigt spännande klubbar.
Idag Anders Lundström, sportchef i Skövde (Hockeyettan västra).

Vilken är er målsättning för säsongen 20/21?
– Hockeymässigt på a-laget kan man väl säga att övergripande är det att bli bättre än förra året och det skulle väl egentligen innebära då Allettan och sedan att vi på något sätt tar oss till playoff eller slutspel eller vad man nu ska kalla det. Jag tycker inte att man kan sikta på att det ska bli sämre, utan målsättningen är att det ska bli bättre.

Strategin i lagbygget, hur har tankarna gått när ni satt ihop laget?
– Strategin har varit ganska tydlig egentligen det sista året, vi har valt ut en del av de egna som har varit i föreningen som jag försökt att behålla. De har varit i ganska bra ålder många utav dem, vi har haft en strategi att försöka behålla de här nyckelgubbarna som är runt omkring i föreningen och har varit det några år. Nu börjar det bli dags att skörda frukten av dem. Vi har investerat ganska många matcher och Hockeyettan-tid på många av dem, vi har ju ett helt koppel som är födda -95, -96, -97 och -98 som är både från föreningen och runt omkring som är duktiga och jag tycker att nu har polletten trillat ner fullt ut och de börjar bli bra.

– Mycket har handlat om att ha en bra dialog med spelarna och att förklara lite vad man vill göra. Vi har en ganska klar bild i laget över var vi är på väg någonstans och sen har man väl försökt att bygga laget så att vi får ganska bra balans i det. Jag tycker väl att det blir bättre och bättre. Sen är det väl alltid så att på vår nivå önskar man att man hade ytterligare någon byggsten eller kunde plocka in någonting mer, men det är ofta frågor som är över ens eget huvud med ekonomi och allting. Man får ju någonstans vara realist i det hela. Men jag tycker att vi är på rätt väg, vi har fått ihop en kärna av spelare som drar åt samma håll. Att man har en målbild och att de inte är bekväma. Det finns ju klubbar där spelarna är bekväma i att ha lite lön och ligga i mitten på tabellen och jag tycker att vi har fått till det ganska bra här med en stomme som är ganska drivna och vill både uppåt och framåt. Både individuellt och som lag siktar betydligt högre.

Vad har ni för spelarbudget?
– Man kan säga så här att lönebudgeten totalt har gått ner, vi har minskat en hel del från förra säsongen, men det är totalt sett. Det finns ju andra ställen, vi har kanske minskat lite med tränare och så där, men den ligger lite under vad den gjorde förra året totalt sett, sen är väl delen för spelarna ungefär samma.

– Jag tror att för några år sedan låg vi nog ganska högt, nu tror jag att vi definitivt är på övre halvan men jag tror absolut inte att vi är i topp. Det finns klubbar som omsätter betydligt mer på sina spelare än vad vi gör, men samtidigt finns det lag som knappt har någon spelarbudget alls. Jag har ganska dålig koll på lagen uppåt, jag vet ungefär vad lagen i söder och lagen i mitten har och jag skulle säga att beroende på hur man räknar med allting inbakat kan jag tänka mig att vi Hockeyettan-mässigt sett ligger på övre halvan i alla fall. Men av tradition tidigare har vi nog varit betydligt högre. Vi har hamnat mer rätt nu och har fått en struktur som känns bra på lönerna.

Har ni klausuler i kontrakten?
– Väldigt få, det är mellan några tvåårskontrakt vi har haft och sen är det någon spelare som har haft någon out, men det är inte många. Vi har försökt att tvätta bort det där. Sen är det ju så att jag fattar också att spelarna vill uppåt och vi har inte varit omöjliga om det är någon som gör något riktigt bra. Även om de haft avtal så har vi varit ganska humana. Vi har alltid varit beredda att lyssna. Jag tror att det är lite så man får jobba, om man ska bygga någonting måste det finnas någon form av transparens i det här, att man är lyhörd. Det kommer alltid tillbaka på ett eller annat sätt. Sen är det klart att jag släpper ju inte spelare till höger och vänster om det inte är läge, men vi har väldigt få spelare med klara outs. Det är några stycken. Jag tror att det är något kontrakt som ligger som har någon utköpsklausul under säsong. Men det är väldigt få att de kan bryta när som helst, så har vi inte jobbat.

Hur långa kontrakt skriver ni?
– Vi har skrivit mest ett och två år. Nu har vi tre, fyra tvåårskontrakt som går ut efter den här säsongen, men vi har väl ytterligare tre som är på två år och så har vi några ett plus ett där det finns en chans för bägge parter att bryta, men det är ganska hårt reglerat vad som krävs i så fall. Nu har vi ganska många ettåårskontrakt vilket vi avsiktligt gjorde lite beroende på att vi skrev med halva truppen innan det kom en pandemi och vi hade ganska många spelare på kontrakt. Det var lite tur att vi hade skrivit många ettårskontrakt, för man vet ju aldrig var det tar vägen det här. Vi har kontrakt att man har betalt så länge man spelar. Från första augusti.

Vilken är er viktigaste värvning?
– Jag är lite osäker på vad jag ska svara på den frågan för de är ju lite plockade utefter position och alla är ju handplockade utefter vad jag tror ska passa, de har ju en funktion. Vi har inte värvat så vansinnigt mycket heller utan jag tycker att allihop de som har kommit har en en roll och en viktig del i lagbygget på något sätt. Jag tycker att vi har träffat ganska bra där med att fylla de hålen som vi tyckte vi behövde med kompetens.

– Jag tyckte att backsidan behövde ändras lite, vi behövde ha en lite annan typ av backspel på någon position och där tycker jag att vi har fått in i Joel Werner och Samuel Gustavsson. Det är klart att Joel kommer att bli viktig för laget. Han har ju börjat bli rutinerad, har varit runt en del och gått upp ganska mycket i allsvenskan med flera lag. Han är härifrån också, när han kom in var det som man knappt kände att han hade varit borta, det var som att träffa sina barndomskompisar. Likadant var det lite med Robin Wallin, även om han varit borta ganska länge. Vi har inte behövt jobba särskilt mycket med gruppen i år, den var ganska stark innan och jag tycker att flera av de killar som har kommit de senaste åren har passat in väldigt bra i hur vi jobbar och även i gänget. Sen är det väl också så att när vi sätter ihop en sån trupp som vi har gjort och får en tränare i Fredrik Ljunggren som på något sätt är en inventarie här lika mycket som jag är, då blir det så att vi vet var vi har varandra och vilka krav vi kan ställa och det är ganska skönt när man hamnar i en sådan sits som har varit det här året, där det blir väldigt oroligt runt omkring och man vet inte när serien ska börja. Då är det skönt att alla pratar samma språk och framförallt på ledarsidan där det känns som att alla som är runt a-laget nu egentligen är infödda i klubben på ett eller annat sätt..

Vilken är er jobbigaste spelarförlust?
– Jag vet inte om det egentligen är någon som jag tycker är jättejobbig att tappa på det sättet. Hade jag förlorat Alexander Henriksson eller Adam Thilander eller Jonathan Ström hade jag känt att det hade blivit riktigt jobbigt att fylla i den skon. Jag tycker att killarna som har lämnat är bra hockeyspelare och jag gillade både Anton Brandhammar och Jonas Nyman och de andra som försvann, men vi hade en ganska stor trupp i slutet av förra året på forwardssidan och det var ju omöjligt att ha det i år. Så breda kunde vi inte vara, så det var mer att man fick acceptera att man var tvungen att tappa några. Men det är klart att Nyman har ju spelat på två kedjor i flera år och gjort det bra och är en jäkligt skön kille så det är klart att honom kommer vi sakna. Men jag tycker ändå att det har inte blivit så kännbart i och med att vi fått in spelare på de positionerna och framförallt fått behålla Jesper Emanuelson, Alexander Henriksson, Henrik Thegel, Jonathan Ström och Dennis Santesson, de kör ju liksom. Så rent hockeymässigt har det inte varit jättekännbart, inte än i alla fall.

Kommer det dyka upp fler värvningar inför första nedsläpp eller under hösten?
– Det är klart att man märker nu och det hade man kanske inte räknat med, men det är en lite konstig säsong i och med att det är så mycket folk borta hela tiden, de är förkylda och får inte spela och det är symptom på sjukdom. Det är klart att fortsätter det så här och restriktionerna skärps eller någonting, då får man kanske fundera på om man ska försöka hitta någonting mer för det är jäkligt jobbigt att halka runt på tre lines en hel serie. Det kommer inte gå att ha så mycket folk borta hela tiden. Vi är nöjda som det ser ut just nu, men jag kan inte säga att jag helt är stängd om det dyker upp något. Men vi siktar inte på att landa någon nordamerikan eller något sådant veckan före seriestart, utan vi är jättenöjda med det vi har.

Vilka är seriefavoriter?
– Jag är lite osäker på vem som är seriefavorit, jag tror att det kommer bli väldigt jämnt faktiskt. Jag tror att Mariestad kommer vara med så klart, jag tror också att Borlänge kommer bli bra. Vad jag har sett av HC Dalen tror jag de kan bli ganska vassa också, men det är många lag…Forshaga har ett intressant lag på papperet tycker jag. Jag tror det kan bli ganska spännande här bland lagen men jag har svårt att utse en favorit och jag tror också att det här kommer hänga lite samman med de första månaderna, hur sjuklägena är. För det är klart, får ett lag plötsligt åtta man borta, då kan det gå fort neråt. I coronahockeyns västra är jag inte så säker på vem som är favorit.

Vilken är den bästa värvningen i ligan av något annat lag?
– Jag kan nog inte peka ut någon. Jag tycker att det är några lag som har rustat riktigt intressant, vi har ju ett helt koppel däruppe i Gävle-trakten som har kommit tillbaka till Strömsbro. De har ju ett par stycken som är riktigt intressanta, lite äldre killar. Sen måste jag säga att jag var lite småimponerad av Anders Eriksson i Borås, vi mötte ju dem här och han verkade ganska sugen på att spela. Förvånansvärt pigg. De har en kedja där som är riktigt bra med Henrik Eriksson, de har fått ihop den med lite rutin också. Det är svårt att bedöma vilken värvning som är bäst, jag håller fortfarande Markus ”Pajen” Persson som en av ettans bästa spelare samtidigt som jag håller Adam Thilander som en av ettans bästa backar så jag är mest nöjd med att jag har fått behålla mina bra.

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare