Nyköping: ”En backbjässe var på tapeten redan innan vi började spela träningsmatcher”

 Nyköping: ”En backbjässe var på tapeten redan innan vi började spela träningsmatcher”

Säsongen i Hockeyettan närmar sig med stormsteg och i en mastig artikelserie ställer jag nu tio viktiga frågor om lagbyggena, kontrakten och förväntningarna till sportcheferna i en bunt väldigt spännande klubbar.
Idag Magnus Eriksson från sportgruppen i Nyköping (Hockeyettan östra).

Vilken är er målsättning för säsongen 20/21?
– Det är att bli topp fem självklart och gå till Allettan. Det är första delmålet, når vi inte det så är det ingen katastrof självklart, men det är en lite hetare fortsättningsserie i år. Självklart kommer man gå efter playoff-platsen där, men med tanke på hur det ser ut när fler lag ska ut blir det mer att spela för där. Men Allettan är målsättningen.

Strategin i lagbygget, hur har tankarna gått när ni satt ihop laget?
Lenny Eriksson har vi haft på tapeten som ny tränare ett bra tag, även under pågående säsong förra säsongen, så vi visste väl om vi fick allt klart så visste vi ungefär åt vilket håll vi ville som förening. Det var ju till att börja med att försöka bygga lite mer eget, sen måste det där gå ihop sportsligt, det är ju en fin balans och till råga på allt med coronan så blev det betydligt mer ekonomi i det hela. Vi fick tänka om där och då blev det så att vi tappade många på papperet etablerade spelare. Det är inget att snacka om och vi hade ett par av dem som vi verkligen hade velat ha kvar och som vi hade bra kontakter och snack med. Det har varit att föryngra lite och få lite mer Nyköpingsanknytning och vad det beror på är egentligen både att det har varit en ståndpunkt i föreningen och på grund av ekonomin som inte tillåter så mycket annat.

Vad har ni för spelarbudget?
– Jag säger inga siffror, men en gissning är att vi nog ligger kring medel generellt i Hockeyettan. Vi ligger inte bland de absoluta botten och vi ligger långt ifrån de absoluta topplagen, de som man känner till som alltid har en annan budget. Vi ligger någonstans mittemellan där, men det är klart att det är ansträngt, vi har verkligen fått tänka om och jag har sett att andra har nämnt det också att självklart har vi haft klausuler i kontrakten beroende dels på att från början var det oklart när serien skulle starta och nu då med osäkerheten kring publik, så det har vi självklart tagit höjd för. Jag vet inte exakt hur mycket vi har sänkt, men jag skulle tippa på att det inte är en halvering men, vi ligger väl på kanske 60% av förra årets budget.

Fredrik Mälberg som var sportchef ifjol hade ett annat upplägg i kontrakten som vi har gått ifrån och som vi inte har kvar så nu vet vi exakt hur mycket det rör sig om i månaden oavsett om killarna löser det med jobb eller så. Men det ligger utöver det i kontrakten, så det de har från hockeyn är en del och det de tjänar på sina privata jobb en annan del.

Har ni klausuler i kontrakten?
– Ja det har vi, vi sätter inte käppar i hjulen för någon egentligen. Vi vet ju om vår plats i näringskedjan. Det är alltid för- och nackdelar med det, i slutändan handlar det om att om en klubb och då är det allsvenskan och inte rör sig om Hockeyettan som delar på sig och blir Alletta och fortsättningsserie, så kan det finnas möjlighet för vissa spelare att prova på det. Om klubbarna kommer överens om det. Men det är inga hiskeliga övergångssummor eller något sådant, utan det är en dialog vi får ta ifall det skulle dyka upp. Så det löser sig för alla tre parter.

Hur långa kontrakt skriver ni?
– De är säsongsvis, ett år är de inte på papperet utan de skrivs från att spelaren blir klar här och sen skrivs de fram till sista februari. Alla vill ju spela efter februari och därefter förlängs de i så fall veckovis. Ersättningen, normalt sett har vi haft sju månader, men nu hamnade vi på sex månader i och med att det är som det är med coronan och framflyttad serie.

Vilken är er viktigaste värvning?
– Självklart, om vi börjar där, så har vi fått kvar en väldigt bra stomme med Daniel Fahlström, Robin Axbom, Albin Ivarsson-Hamberg och Christian Axelsson framförallt. Sen har vi några spännande nya. Det är svårt att nämna en, men Charlie Björlin, Isak Dahlin och David Ojamäe är tre som jag tycker ser extra spännande ut.

Vilken är er jobbigaste spelarförlust?
– Vi har två killar som tog sina seniorkliv hos oss som egentligen kom året vi gick upp och det är Simon Rodling och Johan Mörnsjö. De var lite tunga, men på något sätt i det tråkiga att de lämnade oss hade vi ändå bra dialoger och det föll inte på att de var missnöjda. Det var inga hard feelings med föreningen så vi skildes åt som vänner om jag säger så. Det ska bli spännande att följa Mörnsjö nu även om man kanske tycker att, det är klart att Grums kommer säkert tillhöra toppen, men jag hade kanske förväntat mig något annat klubbval.

Lenny Eriksson är nygammal tränare i Nyköping.

Kommer det dyka upp fler värvningar inför första nedsläpp eller under hösten?
– Ja ,det lär det bli. Med Christian Axelsson tillbaka känner vi oss ganska trygga på forwardssidan, men backsidan är vi lite tunna på så där kommer vi försöka förstärka. Sen om det blir en rak värvning eller om det blir ett lån från allsvenskan, det återstår att se. Men backsidan är vi inte helt klara med. Det kan gå snabbt, vi har lite krokar ute, men vi får se. Vi har offensivt skickliga backar och några unga spännande backar, men vi skulle vilja ha någon lite mer defensiv bjässe och det var på tapeten redan innan vi började spela träningsmatcher.

Vilka är seriefavoriter?
– Jag tycker att de som kommer vara i toppen är ungefär samma som vanligt, sen vet jag inte om någon är så solklar etta. Jag tycker kanske att de har blivit lite försvagade alla de där lagen på vissa håll. Men i alla fall Hudiksvall lär väl vara där och så Visby, jag tror att det är ettan och tvåan.

Vilken är den bästa värvningen i ligan av något annat lag?
– Då får jag väl lov att säga Johan Mörnsjö till Grums då. Nu sket det sig med kanadickerna till Karlskrona läste jag, men det är mycket spelare, det finns säkert någon jag skulle kunna välja också men Mörnsjö är en bra värvning.

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare