Malung: ”Vi har inte gjort några spetsvärvningar”

 Malung: ”Vi har inte gjort några spetsvärvningar”

Säsongen i Hockeyettan närmar sig med stormsteg och i en mastig artikelserie ställer jag nu tio viktiga frågor om lagbyggena, kontrakten och förväntningarna till sportcheferna i en bunt väldigt spännande klubbar.
Idag Erik Eriksson, sportchef i Malung (Hockeyettan västra).

Vilken är er målsättning för säsongen 20/21?
– Målsättningen med säsongen är att vi ska ha en positiv utveckling av vårt lag och klara kontraktet, det vill säga spela i Hockeyettan även nästa säsong. Vi har ambitioner i föreningen att vara ett Hockeyettan-lag även om man nu försöker tighta till det utifrån det serieupplägg som är under kommande säsong.

Strategin i lagbygget, hur har tankarna gått när ni satt ihop laget?
– Vi har ju drabbats som många andra av en minskad spelarbudget, så vi har i praktiken byggt ett nytt lag och försöker införa ett nytt spelsystem med det material vi har. Vi har byggt laget tillsammans med de nya tränarna för att bli mer slagkraftiga i Hockeyettan. Det är tredje säsongen vi har gått in i och det gick väldigt dåligt förra året så vi har tänkt om i vår strategi framledes med både spelare och tränare och spelsätt med den typen av lag man bygger.

– Första året gick det på rus och sen är det som alltid år två är det svåraste året och det hanterade vi inte riktigt med det materialet vi hade byggt laget då. Nu har vi fått lite mer erfarenhet i bagaget och ser lite mer vad som krävs för att ta ett steg till i det här och etablera sig. Vi fick inte ut det av de spelare vi hade och det kan vara på grund av många olika orsaker, men det kan vara en ledarfråga hur man svarar till hur drivna spelarna är till att jobba för laget.

Vad har ni för spelarbudget?
– Utifrån de två första åren har vi ett tapp på ungefär 30% av den totala budgeten för a-laget så det är ett stort tapp, men vi tycker att vi har fått mycket för den budget vi har i dagsläget.. Man har ett ekonomiskt ansvar och vi har strikta regler att hålla oss efter och följa budgeten. Då får man försöka vara klurig och försöka hitta spelartyper och sånt som kan acceptera det vi har att erbjuda.

Har ni klausuler i kontrakten?
– Vi har cornaklausuler och allsvenska klausuler. Det finns lite olika varianter, det är ju individuella kontrakt med spelarna men alla har coronaklausuler, force majeur om det skulle hända något under säsongen. Alla är införstådda i det så vi har inga problem i dialogen med spelarna som skrivit under kontrakten.

Hur långa kontrakt skriver ni?
– De flesta är ettårs och sen har vi vissa ett plus ett-kontrakt som det ser ut idag. Jag har varit i det här ett antal år och tyvärr är det som så att som förening så vill man ju ha en stabil stomme att jobba på, men det är så när man har yngre lag att spelarna vill generellt inte skriva längre kontrakt än ett år, utan det är mer de inhemska spelarna som är rotade i föreningen där man har en dialog om att ha längre kontrakt.

Vilken är er viktigaste värvning?
– Vi har inte gjort några spetsvärvningar, utan vår tanke på lagbygget i år är att försöka utveckla individerna sett till att bli matchavgörande spelare i år. Men vi tycker att vi har fått några, visserligen oprövade kort i Hockeyettan, men som det ser ut på försäsongen så ser Carl-Axel Braskén väldigt intressant ut. Sen har vi också en större kille, en inhemsk produkt som heter Gabriel Olsson och var i Leksand förra året, han ser intressant ut också. De har svarat bra på det upplägget vi har just nu, så vi hoppas det blir en positiv utveckling. Vi har försökt bygga ett lag där vi har en jämnare fördelning på spelare så vi har inte haft möjlighet att toppvärva spetsvärvningar. Vi ska försöka stiga med uppgiften.

Vilken är er jobbigaste spelarförlust?
– Om man ser till poängskörden så är det Kristian Ferletak som stack till Kiruna som jag bedömer är det största tappet som vi har i år. Det var en kille som ska prövas på högre nivå så jag vill honom väl och hoppas att han lyckas i den nya klubben. Han har instrumenten och måste lära sig den svenska hockeyn, men han svarade väldigt väl på det också så jag hoppas på en positiv utveckling för honom framledes.

Erik Eriksson, sportchef i Malung.

Kommer det dyka upp fler värvningar inför första nedsläpp eller under hösten?
– Egentligen inte, utan vi har jobbat i lugn och ro och försökt att bygga en grupp som är homogen och trivs med varandra och gruppdynamiken kan göra att lag växer med uppgiften. I dagsläget är det en back på väg in som vi ska förstärka med. Annars jobbar vi med det material vi har. Vi har känt att vi vill inte störa nu, men vi åkte på en skada som gör att vi blev tvungna att ta in en extra back som ska komma här inom de närmaste dagarna.

Vilka är seriefavoriter?
– Det är de här säkra korten som man alltid säger, men jag tror att Mariestad kanske har de bästa förutsättningarna i år för att bygga ett lag och ta förstaplatsen. De har en bra organisation och har jobbat länge och har en målsättning att ta sig ett steg uppåt och det är väl kanske den enda föreningen i västra som har resurserna att kunna gå hela vägen. Så jag tippar att de står överst i serien när vi har spelat fram till jul.

Vilken är den bästa värvningen i ligan av något annat lag?
– Jag har inte lagt så stort fokus på de andra lagen så jag kan tyvärr inte uttala mig om det i dagsläget. Jag passar på den frågan.

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare