Huddinge: ”Vi saknade laget förra året”

 Huddinge: ”Vi saknade laget förra året”

Säsongen i Hockeyettan närmar sig med stormsteg och i en mastig artikelserie ställer jag nu tio viktiga frågor om lagbyggena, kontrakten och förväntningarna till sportcheferna i en bunt väldigt spännande klubbar.
Idag Darryl Finnell, sportchef i Huddinge (Hockeyettan östra).

Vilken är er målsättning för säsongen 20/21?
– Det måste vara en väldigt intressant fråga att ställa i år med tanke på covid. Vi har inte ändrat målsättning, vi vill i första hand bygga upp ett starkt lag som förhoppningsvis går hela vägen till allsvenskan, men minsta målet för i år det är att vi går till slutspelet. Vi siktar på det, det är alltid vår ambition.

Strategin i lagbygget, hur har tankarna gått när ni satt ihop laget?
– Framförallt vill vi bygga vad man kallar för en lagmaskin. Om man tittar på första NHL-finalen mellan Dallas och Tampa Bay, Dallas är en lagmaskin, spelare för spelare tycker jag inte att de är lika starka, men de körde över Tampa i första matchen. Vi saknade laget förra året, vi hade väldigt mycket talang men vi drog inte åt samma håll allihopa. Inte tillräckligt ofta i alla fall och jag som kommer från staterna tror väldigt mycket på just det här lagbygget och noggrannhet i varje detalj.

– Det handlar om att vi bygger med ett gäng duktiga unga spelare, sen har vi vår kärna kvar och de har redan under försäsongen visat att de är redo att bidra väldigt mycket. De har stått för stabilitet och den här farten som vi vill ha. Det är de som jobbar hårdast och är beredda att offra sig för laget, det är en väldigt stor skillnad för man kan jobba väldigt hårt och ändå köra sitt eget race. Här har vi handplockat dem som vi känner att de här är kärnan i vårt hjärta. Det känns väldigt bra och som att en del har fått en nytändning.

Vad har ni för spelarbudget?
– Vi siktar på hållbarhet, i år är det lite silly season, jag personligen tror inte på att plocka in någon och att det bara blir ett plåster under tio, tolv matcher. För vår del satsar vi stenhårt på att bygga något hållbart, vi har varit tvungna att banta budgeten med tanke på covid-19. Vi har lyckats hålla den budgeten och tyvärr är det så att Stockholmslag har absolut inte samma muskler som de har ute i landet så vi försöker göra på andra sätt. Att göra det väldigt proffsigt runt omkring. Vi håller budgeten, det finns fortfarande lite luft kvar, men vi känner oss väldigt stolta över det vi har lyckats prestera spelarmässigt med de få kronorna vi har haft.

Har ni klausuler i kontrakten?
– Det finns ett antal. Vi ska ha en process för att vi ska utveckla våra spelare och det finns två sätt att hantera det när ett lag från allsvenskan eller utlandet kommer och säger ”vi gillar spelare X”. Då kan man bli lite besviken och förbannad och känna att det här är inte bra eller så kan man göra som vi egentligen alltid har vit bäst på och det är att utveckla bra spelare och plocka in en ny istället. Det gäller att vi framöver alltid har påfyllning underifrån, sen kan vi säga att det där var tufft, vi tappade en jätteduktig spelare, men okej vi har en plan på hur vi täcker upp det. Då tror jag i framtiden att spelare generellt kommer känna att jag vill till Huddinge för de ger mig en riktig chans att exponera mig.

– Jag vill gärna att alla spelare ger säsongen en riktig chans, jag har sagt att jag är inte intresserad av att ha en spelare som har ett ben i Huddinge och ett ben någon annanstans. Som ska till USA eller ut till allsvenskan eller vad det nu må vara. De ska verkligen ge det en chans och sen har jag lovat att när säsongen är slut, om du är en som verkligen förtjänar det kommer jag att skjuta ut dig så mycket jag någonsin orkar för att du ska få en chans att gå vidare i karriären. Så ja, det finns klausuler, men det är ingenting som vi lyfter fram på något speciellt sätt. Vi har inte spelare idag som är på väg någon annanstans.

Hur långa kontrakt skriver ni?
– Det är lite både och men det är många ettårskontrakt. De sträcker sig till april, maj, beroende på. Det beror på vad de får för lön och sådant.

Vilken är er viktigaste värvning?
– Jag skulle säga att den mest spännande värvningen förmodligen är Alexander Svensson just på grund av att han var inte ens på radarn någonstans och kommer tillbaka och är en fantastisk kille, extremt stark och spelskicklig. Det är en sådan som jag skulle vilja säga är den mest spännande. Sen tycker jag att överlag, de som vi har värvat har känts riktigt bra på olika sätt, men det känns också lite för tidigt. Vi har spelat fyra träningsmatcher och de har haft olika karaktär allihopa. Den jag kan lyfta fram är Alexander Svensson för vi hade ingen aning, Peter Nylander hade definitivt koll på honom men ändå, det är två och ett halvt år sedan.

Vilken är er jobbigaste spelarförlust?
– Bra fråga, som det ser ut nu skulle jag säga att det är Martin Eklund och Adam Hansen. De kom med varsin verktygslåda och är helt olika spelare, men båda två gav väldigt mycket till laget. Det är de två som jag egentligen känner är största förlusten för själva laget.

Darryl Finnell, sportchef i Huddinge.

Kommer det dyka upp fler värvningar inför första nedsläpp eller under hösten?
– Det finns planer, sen vet vi inte om det faller i god gjord, men det finns planer, vi har lite kvar. Det känns som att vi behöver i alla fall en back till.

Vilka är seriefavoriter?
– Jag tror att Vallentuna kommer definitivt vara med, de har talangen. Kan de få ihop det kommer de definitivt att vara rätt tuffa. För övrigt tror jag definitivt att Hudiksvall kommer ge oss en riktig utmaning varje gång, så jag skulle säga de två och sen är det vi. Vi är klart med i mixen där.

Vilken är den bästa värvningen i ligan av något annat lag?
– Jag tror att jag är fel person, jag har följt det men jag har inte följt det slaviskt så jag har ingen kommentar där.

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare