Kumla: ”Vi håller vad vi lovar”

 Kumla: ”Vi håller vad vi lovar”

Säsongen i Hockeyettan närmar sig med stormsteg och i en mastig artikelserie ställer jag nu tio viktiga frågor om lagbyggena, kontrakten och förväntningarna till sportcheferna i en bunt väldigt spännande klubbar.
Idag Patrik Moberg, sportchef i Kumla (Hockeyettan västra).

Vilken är er målsättning för säsongen 20/21?
– Allettan, det är dit vi vill gå.

Strategin i lagbygget, hur har tankarna gått när ni satt ihop laget?
– Vi har tänkt väldigt lokalt, vi vill ha så mycket spelare från helst Kumla men framförallt närområdet som vi bara kan. Så det jobbar vi ganska hårt på. I år har vi bara fem kumlingar och två hallsbergare, men vi jobbar på det. Vi har släppt in, jag tror det är 24 spelare, till Örebros juniororganisation så dem börjar vi vilja ha tillbaka snart. Nu hoppas vi att de faller tillbaka till oss.

Vad har ni för spelarbudget?
– Vi har en ganska liten budget. Vi har några spelare som spelar helt gratis och det är väl ingen hemlighet att Victor Wänghult är den som tjänar bäst. Jag brukar säga att vi betalar lite men vi håller vad vi lovar. Lönen kommer den 27e varje månad och vi har inte missat en löneutbetalning sedan jag kom och det är tredje året nu. Budgeten är lite ner, vi räknar med eller tror att vi tappar jättemycket på grund av coronan så vi har sänkt lite grann.

Har ni klausuler i kontrakten?
– Några har coronaklausuler och några har för allsvenskan. Vi har väl sagt så här att vi kommer aldrig stoppa någon från att gå uppåt i alla fall. Då är ju vi rökta. Vi vill ha betalt för utrustning och sådana grejer, men vi har inte stoppat någon.

Hur långa kontrakt skriver ni?
– Ett år på alla. Sjumånaderskontrakt.

Vilken är er viktigaste värvning?
– Det är Wänghult. Det var ganska skönt och ganska lätt för han ville som han säger komma hem. Lite av den lättaste värvningen faktiskt. Det var inget snack. Han betyder jättemycket helt klart, både som poängmakare och person, det är en lättsam bra kille. Jonathan Stålberg i mål var ju en riktigt bra värvning också. Han har sett hur bra ut som helst på träningsmatcherna.

Vilken är er jobbigaste spelarförlust?
– Vi fick behålla alla vi ville behålla så vi hade ingen riktig förlust, men sen ska man väl villigt erkänna att det var tungt att Emil Eriksson gick till Lindlöven för honom hade vi velat ha. Men vi hade inte haft råd med både Wänghult och Emil.

Kommer det dyka upp fler värvningar inför första nedsläpp eller under hösten?
– Kanske en till back. Man ska aldrig säga aldrig, vi har inte budget för att värva mer men kommer det någon bra får vi väl se vad vi kan göra. Annars kör vi med det vi har.

Vilka är seriefavoriter?
– Jag vågar inte säga något med corona och allting, vad händer om nånting smäller till, men Borlänge är väl giftiga och Lindlöven har ju ett starkt lag.

Vilken är den bästa värvningen i ligan av något annat lag?
– Jag hävdar ju att så bra som Alexander Kovalonok var förra året och att Lindlöven fick behålla honom tidigt, den betyder jättemycket tror jag. För han var jävligt bra förra året. Så bra var han inte när han var oss hos och inte i Arboga året efter heller. Han är bra.

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare