Tranås: ”Jag kanske inte har spelat ut alla kort än”

 Tranås: ”Jag kanske inte har spelat ut alla kort än”

Säsongen i Hockeyettan närmar sig med stormsteg och i en mastig artikelserie ställer jag nu tio viktiga frågor om lagbyggena, kontrakten och förväntningarna till sportcheferna i en bunt väldigt spännande klubbar.
Idag Stefan Fransson, klubb- och sportchef i Tranås (Hockeyettan södra).

Vilken är er målsättning för säsongen 20/21?
– Vi ligger ju i vår treårsplan och vision, vi ska vara det laget som är längst upp när vi väl är i april. Det är det vi har tänkt oss, sen kan allt hända, men det är vår målsättning. Sen finns det givetvis delmål på vägen och första är givetvis Allettan. Sen är inte säsongen över om man inte skulle ta sig dit, men det är ändå oerhört viktigt att ta sig dit.

Strategin i lagbygget, hur har tankarna gått när ni satt ihop laget?
– Tanken var väl ganska snabbt att försöka behålla dem som vi ville ha och det lyckades jag med. Utifrån där vi är har jag någonting som jag ska hantera i den ekonomiska biten så jag känner att de nya som vi tagit in är något som ska göra det lite extra. Det känns som en bra mix med de nya och sen att jag lyft upp en egen 03-back som är spännande och det är kul att ge möjligheten.

– Jag kan inte säga annat än att jag är jättenöjd. Det är klart att de som kommit in ska göra det extra, men det finns en uppsida i de som har blivit kvar. Man är inte kvar av bekvämlighet för vi är inte bekväma på något sätt. Vi jobbar väldigt hårt varje dag och har byggt upp det under flera års tid. Jag backar fem, sex år med lite olika tränare som vi har haft, men vi har verkligen tagit med oss mycket och nu är vi där jag tycker att vi ska vara. Vi var nästan som bäst när det slutade i våras och därifrån ska vi nu bygga det vidare och utveckla varje individ. Vi kanske behöver få ut några fler procent av alla för jag kanske inte köper de mest flashiga spelarna, utan dem får andra betala de pengarna för istället. Samtidigt finns det ingen mättnad, de vill mer och det är väl någon effekt av att vi har en plan. De tänker varför ska jag lämna nu, jag vill vara med på det sista och vi ska försöka tillsammans och göra det. Jag tror att det också är en del i att många väljer att stanna kvar.

Vad har ni för spelarbudget?
– Jag ligger inte sämst, men jag ligger definitivt inte högst. Jag ligger nog någonstans mittenmellan skulle jag kunna tänka mig utifrån mina uppgifter. Där vi är just nu i Hockeyettan med två matcher i veckan så är det ingen professionell nivå, utan det gäller att hitta ett arbete och en social tillvaro för spelarna. Helheten gör att det blir viktigare på något sätt, men jag gnäller inte. Jag har den budget jag har och anpassar mig därefter. Jag kanske inte har spelat ut alla kort heller än, utan säsongen är lång. Vi försöker vara smarta i det.

Har ni klausuler i kontrakten?
– Det finns någon klausul för allsvenskan, men då kostar det en slant. Det är väl det, annars har jag inga andra klausuler på det sättet. Egentligen finns det på allihopa för att göra det likvärdigt på något sätt, sen är det givetvis en diskussion, men klausulen för högre spel finns de kan jag inte neka till.

Hur långa kontrakt skriver ni?
– Det blir ettårskontrakt, men det blir på åtta månader, augusti till mars kan man säga. Spelar vi längre kanske det finns en bonus som täcker så att det blir samma. Spelar vi som vi ska göra hela vägen ut i april så kommer det att baseras på deras summa som de har varje månad. Åtta månader är ifall det inte går som vi har hoppats och tror, då har jag ingenting jag ska stå och betala. Det är svårt att få spelarna att skriva mer än ett år i dagens läge.

Vilken är er viktigaste värvning?
– Så här långt känns det som att Hampus Olsson har visat mest framfötter. Han kommer nog stå för ganska mycket. Det känns viktigt med ledarskap och hans spel, inte bara att han ska vara någon buffel, utan han har bra spelegenskaper också och ser nästa situation och så där. Han kommer bli nyttig.

Vilken är er jobbigaste spelarförlust?
– Jag vet inte om jag egentligen har någon jobbig spelarförlust. Isak Ahrling var en kille som jag gillade, men vi var lite i valet och kvalet hur vi skulle göra. Jag kan inte säga att det är någon som jag blivit av med, utan jag har fått det jag har velat behålla.

(Bortsett från målvaktssidan) Kommer det dyka upp fler värvningar inför första nedsläpp eller under hösten?
– Det är klart att truppen kommer förmodligen inte se intakt ut på grund av olika omständigheter, men det sker nog kanske inte något innan seriepremiär. Sen under resans gång kommer det garanterat bli någon form av förändringar så är det väl.

Vilka är seriefavoriter?
– Jag tror väl kanske att Nybro kommer säkert vara däruppe. Så jag säger att Nybro får bli seriefavoriter till förstaplatsen.

Vilken är den bästa värvningen i ligan av något annat lag?
Ryker Leer i Nybro är nog en bra värvning, han gjorde det bra i Visby och kan nog bli bra för Nybro nu. Sen är det klart att tar du Hanhals så är väl Jens Hellgren. Det är klart att det är en jättefantastisk värvning att få bara rätt upp och ner på det sättet, så det är något spännande där.

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare