Hudiksvall: ”Vi betalar bland de bättre i ligan”

 Hudiksvall: ”Vi betalar bland de bättre i ligan”

Skärmdump: Stay-Live

Säsongen i Hockeyettan närmar sig med stormsteg och i en mastig artikelserie ställer jag nu tio viktiga frågor om lagbyggena, kontrakten och förväntningarna till sportcheferna i en bunt väldigt spännande klubbar.
Idag Lars ”Lillis” Lövblom, sportchef i Hudiksvall (Hockeyettan östra).

Vilken är er målsättning för säsongen 20/21?
– För oss handlar det om att fortsätta ta steg, vi vill bli Sveriges bästa division ett-lag.

Strategin i lagbygget, hur har tankarna gått när ni satt ihop laget?
– Nu har jag varit involverad i det här i fyra år nästan. Det är mitt första år som sportchef och vissa saker har jag faktiskt ärvt, men sen har jag ju varit involverad i de flesta värvningarna åren före och vi började för fyra år sedan att bygga upp och få hit folk. För det var svårt att få folk till Hudiksvall. Då fick vi ta lite äldre spelare som kanske var lite på sin ålders höst. Där har förändringen varit det sista året att vi har försökt göra en generationsskiftning och framförallt få hit spelare och öka träningsdosen för att kunna bli Sveriges bästa division ett-lag. Vi måste träna mer för att kunna bli det och då måste vi ha ett yngre lag som vill träna på ett annorlunda sätt. Där är vi idag för vi ser nu att det är en himmelsk skillnad på träningarna mot vad det har varit förut.

– Nackdelen för oss är att erfarenheten som vi tappar, den kan vi inte köpa oss till på det sättet. Det är ganska mycket erfarenhet vi har tappat och där vet vi inte vad som kommer ske i de avgörande momenten, men jag tror att vi kommer få se ett helt annat Hudiksvall än vad vi har sett de sista åren. Division ett-serien är svår, tittar man runt i alla lag så föryngrar man säger man, men tittar man så är det så att spelarna som kanske kommer upp i 27-28 års ålder och har spelat i ettan i sju, åtta år, de kanske börjar se andra vägar i livet. Där ser man ett tydligt mönster i alla föreningar tycker jag.

Vad har ni för spelarbudget?
– Vi har de sista åren dragit ner lite grann och ligger på en spelarbudget som är i paritet med vad den var ifjol. Vi har inte behövt dra ner något i år, men det kan bli så efter nästa år. Beroende på hur det går här kommer vi säkert behöva göra vissa åtstramningar. Men vi har valt att jämna ut fördelningen på spelarbudgeten så vi har inte de här topparna lönemässigt som vi hade förut. Ska vi få hit spelare som Linus Hedman och Hannes Lindström måste vi kunna se till att de kan jobba halvtid och ändå leva drägligt så att de inte behöver jobba heltid, för då får vi inte hit den typen av spelare för de vill träna mycket och då är det halvtidslöner vi måste betala dem. Jag är helt övertygad om att vi ligger i överkant av ligan när det gäller budget. Vi betalar bland de bättre.

Har ni klausuler i kontrakten?
– Ja det har vi, vi har utköpsklausuler. Jag vill inte säga summorna, men det är en väsentlig summa vi får om en spelare lämnar oss. Det beror på vilken situation vi hamnar i och vi har gjort det förut med Viktor Hertzberg till exempel. Vi släppte honom för några år sedan och fick ex antal tusen för honom. Vi hade kunnat neka honom att åka till Almtuna, men jag tycker på något vis också att där vi ligger i näringskedjan, jag vill inte stoppa en spelares dröm om vi ser att det här är rätt för honom i rätt tid. Då tänker vi till hur vi hanterar det för vi ska leverera spelare upp i systemet och då måste vi gör det även om jag förstår att det ser väldigt illa ut på sidan om. Men myntet har två sidor här också för de här spelarnas dröm är att spela högre upp, så det är en svår situation. Det är några stycken som har klausul, men samtidigt är det en väsentlig summa så då kan vi köpa nya spelare för det. Men jag vet ju samtidigt att ett allsvenskt lag idag köper inte spelare för 100 000 i division ett och de klausulerna är ganska höga hos oss, de är inte som de var förut.

Hur långa kontrakt skriver ni?
– Vi skriver från augusti och det är lite olika, men tills vi slutar spela och då har vi de flesta till 15e mars, någon till 31 mars och spelar vi längre in i april har man dagskontrakt. Så ungefär sju och en halv månad har jag räknat på. Vi har bara ettårskontrakt. Som marknaden ser ut idag är det bra att ha ettårskontrakt och det är svårt att skriva längre kontrakt också när det är unga spelare som vill uppåt i seriesystemet.

Vilken är er viktigaste värvning?
– Bra fråga, förut kanske vi har haft någon fixstjärna, nu tycker jag att vi har ett väldigt jämnt lag. Jag tycker i dagsläget när jag står och tittar på matcher och träningar att vi har ett väldigt skridskostarkt lag. Det är klart att jag har förhoppningar på vissa spelare och jag tror att det viktigaste för oss är att få spelare som Linus Hedman och Hampus Lindström och då menar jag att vi öppnar upp och suddar bort någonting som vi har haft om att man går till Hudiksvall för att tjäna pengar. De här spelarna går till Hudiksvall för att ta sig vidare. Där känner jag ändå att vi kan få yngre spelare till oss som tror på vår verksamhet. Den typen av värvningar är jäkligt viktiga för oss och då är det kanske inte spelarna Linus och Hannes jag tänker på utan kategorin av spelare, för den typen fick vi inte för tre, fyra år sedan.

Vilken är er jobbigaste spelarförlust?
– Det är Erik Flood, samtidigt är det ingen jobbig förlust för jag är bara så glad att det har vänt för honom och hoppas att det går bra i Kristianstad. Men om man säger att ersätta folk så stod Erik för mycket kreativitet och var division etts bästa back ifjol. Erik mognade lite och kom ner lite på jorden, jag tror han behövde det och därifrån fick tillbaka spelglädjen. Sen ska det bli jäkligt intressant för oss för nu är det ungefär 23 minuter över varje kväll, vem ska ta dem? Simon Löf har lämnat oss också. Det är de två som har burit ett ganska tungt lass, men vi ser ju redan nu att de här minuterna ska fördelas på andra spelare och det är roligt att se konkurrensen.

Lars ”Lillis” Lövblom, sportchef i Hudiksvall.

Kommer det dyka upp fler värvningar inför första nedsläpp eller under hösten?
– Vi har ju sagt att vi skulle försöka förstärka forwardssidan, men nu när det blev en skada på Filip Lander fick vi ställa om kompassen lite grann och då dök Andreas Söderberg upp. Vi kommer inte att ta någon nu, men skulle rätt spelare dyka upp, det är ju några vi har siktat in oss på förut, då finns möjligheterna att vi kan ta en forward till. Det kommer att bli spelare över, vi får se vad som händer. Kommer rätt spelare och vi får möjligheten att ta den, då finns möjligheten att vi kan göra det också.

Vilka är seriefavoriter?
– När jag tittar mig omkring här på lagen så ser jag väl oss själva. Jag tycker inget lag är bättre än vad vi är på papperet, det låter kaxigt att säga så. Sen kommer det finnas lag, men jag tycker att vi kommer vara det lag som är i topp i år. Serien kommer bli tightare än på många år. Jag tror att vårt lag kommer bli bättre och bättre i och med att det är yngre och vi har möjligheter att trumma på, på ett annat sätt. Sen kan alltid skador, corona och allting påverka oss, men som vi känner nu så tycker jag att vi har fått ihop det på det sättet vi vill.

Vilken är den bästa värvningen i ligan av något annat lag?
– Den absolut bästa spelaren, Markus Persson har ju varit den bästa men det kommer ju en bättre nu i och med att Karlskrona fick behålla Niklas Johansson. Han är ju för bra för att spela i den här serien. Det är den bästa spelaren, han var bland de bättre i allsvenskan ifjol. Om man kan kalla det en värvning så skulle jag vilja säga att det är den bästa spelaren. Jag vet att Visby har tagit någon finne och så vidare, men jag har alltid varit förtjust i Victor Andersson som gick från Huddinge till Vallentuna. Det tror jag kan vara ett jäkla bra nyförvärv för det är ju en spektakulär spelare som spelar en modern hockey med hög fart. Sen tycker jag också att Andreas Söderberg hos oss är det ju klass på, för två år sedan spelade han SHL.

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare