Kiruna AIF: ”Man måste vara förändringsbenägen”

 Kiruna AIF: ”Man måste vara förändringsbenägen”

Säsongen i Hockeyettan närmar sig med stormsteg och i en mastig artikelserie ställer jag nu tio viktiga frågor om lagbyggena, kontrakten och förväntningarna till sportcheferna i en bunt väldigt spännande klubbar.
Idag Christer Dreberg, tränare i Kiruna AIF (Hockeyettan norra).

Vilken är er målsättning för säsongen 20/21?
– Målet är att vara bättre än förra säsongen. Det är slutresultatet som är intressant. Jag tror att vi ska kunna vara lite bättre, laget är sammansatt på ett lite annorlunda sätt.

Strategin i lagbygget, hur har tankarna gått när ni satt ihop laget?
– Att få till en trupp som på ett bättre sätt kan utmana topp fem-lagen. Vi saknade lite erfarenhet ifjol. Vi har lite bredare trupp, lite mer erfarenhet och ska på det sättet kunna närma oss topp fem-lagen än mer.

Vad har ni för spelarbudget?
– Vi ligger väldigt lågt, samtliga spelare hos oss jobbar så vi har en väldigt låg budget utan att nämna någon siffra. Den är sänkt med tanke på osäkerhet för vad som verkligen händer, vi vet ju inte om det blir publik och det är ett avvaktande klimat på sponsorsidan, fast att vi jobbar på och försöker hitta andra intäktsvägar vill vi inte äventyra någonting. Därför får vi se lite här vad som händer framöver.

Har ni klausuler i kontrakten?
– Nej, vi jobbar inte på det sättet utan gentemot övriga laget kan vi inte ha särskilda klausuler på vissa spelare, vi jobbar utifrån Hockeyettans kontrakt.

Hur långa kontrakt skriver ni?
– Det är från augusti till sista spelmånad, men vi har inte några direkta löner. Sen har vi något på två år där vi säkrat upp någon spelare för nästkommande säsong också. Vi har inte många på tvåårskontrakt för det var också det här med osäkerheten på våren och sommaren när man ska skriva kontrakt att vi vill vara fair mot alla och vi vet inte riktigt vad som händer.

Vilken är er viktigaste värvning?
– Den var inte lätt på det sättet att varje spelare som är intagen är ju intagen utifrån en speciell anledning, så varje nytillskott är lika viktigt, var och en på sitt sätt. Annars så fattas vi en, det är som om du har en byggfirma där du har snickare och målare och elektriker, då kan man ju inte säga att om vi har tagit in en till varje avdelning så kan man inte säga att snickaren är viktigare än elektrikern. Här är varje spelare unik och viktig på sitt sätt. Vi bygger mycket på just laget, vi går inte så mycket på spets eller unika spelare men sen måste man ändå ha spelare som kan göra skillnad.

Vilken är er jobbigaste spelarförlust?
– Jag hade hoppats mycket på att Linus Rosdahl skulle vara kvar och jag tror att han hade varit förtjänt av att stanna ett år till i ettan innan han gick till norska elitserien. Den var lite synd. Han åkte på en tidig skada ifjol och kunde inte göra sig själv rättvisa förrän efter jul och de få matcher som var efter jul i fortsättningsserie och playoff. Jag tror att han hade tjänat på det men det får tiden utvisa.

Christer Dreberg, tränare i Kiruna AIF.

Kommer det dyka upp fler värvningar inför första nedsläpp eller under hösten?
–Vi får se här vad som händer. En hockeytrupp är ju aldrig som det var förr att den är spikad och så kör man, utan man måste vara förändringsbenägen. Är det saker som händer under resans gång då måste man kunna agera på olika sätt så det får tiden utvisa. Vi är 19 plus två, vilket gör att vi kan både bredda och ta in något. Sen samtidigt vill vi hålla en dörr öppen för vår juniorverksamhet, att de dels kan komma upp och träna men kanske förhoppningsvis också få matcher.

Vilka är seriefavoriter?
– Jag tycker att det är tre lag som sticker ut med deras truppbygge och det är givetvis Boden, Östersund och Teg. Utan någon nämnd ordning, men Boden är väl vad jag kan förstå utifrån spelare som är intagna de som sticker ut ekonomiskt.

Vilken är den bästa värvningen i ligan av något annat lag?
Kristoff Kontos i Boden. Det ska bli intressant att följa för han gjorde bra ifrån sig på andra sidan Atlanten, kom hit till Vimmerby och började säsongen med ett hattrick mot Tyringe. Det rullade på där och han visade att han har riktigt bra kvaliteter i fortsättningsserien och playoff, han snittade ju över en poäng där. Det är en spelare som kan göra skillnad, honom ska det bli intressant att följa.

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare