Strömsbro: ”Vi har knappt några som har lön”

 Strömsbro: ”Vi har knappt några som har lön”

Skärmdump: Stay-Live Strömsbro

Säsongen i Hockeyettan närmar sig med stormsteg och i en mastig artikelserie ställer jag nu tio viktiga frågor om lagbyggena, kontrakten och förväntningarna till sportcheferna i en bunt väldigt spännande klubbar.
Idag Johan Wennberg, sportchef i Strömsbro (Hockeyettan östra).

Vilken är er målsättning för säsongen 20/21?
– Först och främst så är det ju Allettan, det är delmålet. Det var det även förra året men nu tycker jag att vi har förstärkt så pass bra att nu menar vi verkligen det. Sen kan vad som helst hända känns det som, vi har laget på papperet tycker jag, men sen ska vi få ihop allt.

Strategin i lagbygget, hur har tankarna gått när ni satt ihop laget?
– Det är att vi ska spela en offensiv rolig ishockey och äga mycket puck och vara i anfallszon. Det låter ganska enkelt, det kanske inte alltid är det, men det är tanken i alla fall. Det är i stort sett bara Gävle-folk som är signade. Nu hör folk av sig lite själva också så nu får jag inte bara sitta och ringa hela tiden, det blir väl lite ringar på vattnet när folk ser att det kommer hem duktiga Gävle-folk så vill väl de andra vara med också.

Vad har ni för spelarbudget?
– Spelarbudget, ja den är inte hög. Jag vet inte exakta siffran, men vi har knappt några som har lön. Förra året hade vi ingen med lön och i år är det väl några stycken och var exakt vi ligger vet jag inte, det är bara korvören liksom.

Har ni klausuler i kontrakten?
– Ja, det finns ett par som har. Det ska vara en högre rankad serie än våran och då gäller det Europa också så klart. Jag tror att det är två vi har på sådana kontrakt. Men sen resonerar jag så här också att vill man inte spela hos oss så ska man inte göra det heller. Det är spelarna ifråga som söker den här klausulen och för mig är det som så att vill de utvecklas någon annanstans eller tror att de gör det någon annanstans så kommer jag aldrig stoppa dem. Egentligen är det bara en löjlig klausul att ha in för jag skulle aldrig sätta några käppar i hjulet för någon som vill utvecklas vidare.

Hur långa kontrakt skriver ni?
– Vi skriver bara ettårs för vi vet inte hur ekonomin ser ut från år till år. Jag ser oss som ganska rookie, vi har inte hållit på så länge, det var lika i tvåan och trean. Det blir ett år för vi vet aldrig från år till år hur ekonomin ser ut. Vi skriver sex plus en månad med våra spelare och sen fortlöper det om vi går vidare.

Vilken är er viktigaste värvning?
– Jag hatar att säga en, men ser man till meriterna och med tanke på kvaliteten han besitter så Adam Deutsch, han håller en hög nivå på träningarna.

Vilken är er jobbigaste spelarförlust?
– Jag vet inte om jag har så många, det skulle väl så klart vara att Joakim Axmans poäng är solklara att vi kommer sakna, men jag är helt övertygad om att vi har andra som kommer ta hans roll. Men det är klart att det är jobbigt att tappa 56 pinnar. Han är grym och gör mål från alla platser.

Johan Wennberg, sportchef i Strömsbro.

Kommer det dyka upp fler värvningar inför första nedsläpp eller under hösten?
– Truppen är nästan överfull nu, sen hoppas jag att det jag har byggt ihop ska räcka vilket jag är övertygad om att det gör om vi får ihop allting.

Vilka är seriefavoriter?
– Jag har faktiskt inte fokuserat så mycket på andra men Hudiksvall blir giftiga och Vallentuna med alla deras spetsvärvningar. Men det är väl lite lika för dem, det är många samma som har hållit ihop i andra klubbar så det kanske är kemi på så sätt, men man ska ändå få ihop det i en ny klubb och så där. Hudiksvall har väl föryngrat lite men det är inga duvungar de tar in, utan det är ju från kända klubbar så de kommer bli tuffa att möta.

Vilken är den bästa värvningen i ligan av något annat lag?
– Det är svårt, jag passar på den. Det är mycket nog att försöka bygga ihop det här vi har.

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare