Halmstad: ”Nu kom ju pandemin och satte käppar i hjulen”

 Halmstad: ”Nu kom ju pandemin och satte käppar i hjulen”

Skärmdump: Stay-Live Nybro

Säsongen i Hockeyettan närmar sig med stormsteg och i en mastig artikelserie ställer jag nu tio viktiga frågor om lagbyggena, kontrakten och förväntningarna till sportcheferna i en bunt väldigt spännande klubbar.
Idag Niklas Söderström, sportchef i Halmstad (Hockeyettan södra).

Vilken är er målsättning för säsongen 20/21?
– Vi har inte satt den internt, men det är klart att vi vill vara med och slåss om Allettan-platserna igen, det ska väl inte bli någon annorlunda målsättning än så. Som förening har vi den ambitionen. Vi gör gärna om det vi gjorde ifjol, vi vet ju hur små marginaler det är, men visst vore det roligt att kunna återupprepa det igen.

Strategin i lagbygget, hur har tankarna gått när ni satt ihop laget?
– Vi utgick ifrån att försöka behålla så många som möjligt i stommen från fjolåret, sen blir det väl automatiskt att några försvinner. Andra klubbar rycker i dem och man tappar kanske några som man vill ha kvar egentligen, men vi har ersatt dem på ett bra vis tycker vi. Vi har på forwardssidan sökt lite poängspelare som ska hitta nätet, det är väl ingenting att hymla om.

– Nu blev vi av med Semjonovs men fick in Robin Dahse istället som också är en poängspelare. På backsidan har vi inte gjort så mycket utan den var stabil ifjol och vi har fyllt på med Anton Sundin som ser riktigt bra ut tycker vi, bra storlek och rejäl. Vi vill inte ändra på vårt spel utan bygga på mycket fart och rakt på mål. Vi hade ett stabilt försvarsspel, vi släppte inte in så mycket mål och det är väl grunden. Hur mycket man än vill ha poängspelare så är det ju grunden att börja bakifrån och ha ett stabilt målvaktsspel och ett stabilt försvarsspel. Det är en trygghet för att kunna göra något bra framåt.

Vad har ni för spelarbudget?
– Vi ligger ungefär likvärdigt som vi hade ifjol, det är svårt att få till något mer när coronapandemin kom. Det kom väldigt olägligt för oss när det var lite uppåt i stan och folk pratade hockey, det var väl lite stolpe ut för oss på den sidan. Sponsormässigt och intresset var på väg uppåt, så det var lite surt att den här pandemin kom precis nu. Jag tror att vi hade kunnat öka lite grann annars för det kändes som att vi var lite i ropet här i stan. Det blir moment 22 för många företag också som säger upp folk och permitterar folk, det är inte så lätt för dem att gå in och sponsra då.

Har ni klausuler i kontrakten?
– Nej, det har vi tagit bort. Vi har en ambition själva, då är det svårt att släppa spelare till allsvenskan om vi har en ambition själva att knacka på där. Sen om någon ringer får man väl ta en förhandling i så fall, men vi har inget sånt inskrivet i kontrakten. Vi började ta bort det redan förra året när vi sa att nu har vi en ambition själva här då kan vi inte släppa en massa folk runt jul om vi skulle missa Allettan. Det är helt borta i år, men det började redan ifjol.

– Vi har en klausul om det inte blir någonting av alltihopa, då har vi rätt att häva kontrakten. Blir det inget spel dör vi ju om vi skulle behöva stå och betala massa pengar.

Hur långa kontrakt skriver ni?
– De flesta är ettårskontrakt. Vi har något tvåårskontrakt, men i år är det svårt att skriva längre kontrakt i och med den här pandemin. Ambitionen är att skriva lite längre kontrakt, hade det varit ett vanligt år tror jag att vi skrivit lite längre med några stycken, men nu kom ju pandemin och satte käppar i hjulen. Vi har sju plus en månad så om det blir spel i mars har man rätt till ersättning. Det är alltså från augusti till sista februari, plus mars om man spelar i mars. Är det inget spel får man ingen ersättning.

Vilken är er viktigaste värvning?
– Det är svårt att säga, men det är klart att Robin Dahse med sin rutin betyder väldigt mycket. Han har ju spelat på en högre nivå några år och är en bra ledargestalt så det känns bra, men jag tycker att vi har många spännande nyförvärv. Både unga och lite äldre. David Stenbacka hoppas vi på en nytändning för, vi vet vad han har kunnat tidigare år.

Vilken är er jobbigaste spelarförlust?
– Det är jättesvårt, men lagkaptenen Sebastian Åkesson är klart. En härförare förra året så det är ett tungt tapp, men det är bara att gratulera, han gick ju ändå ett steg uppåt så det var han väl värd.

Niklas Söderström, sportchef i Halmstad.

Kommer det dyka upp fler värvningar inför första nedsläpp eller under hösten?
– Inte i dagsläget, utan vi får väl se vad som händer framöver när allt kommer igång. Men vi är ganska nöjda med det vi har just nu så vi har ingen panik. Det löste sig på ett bra sätt med Dahse så efter det kände vi oss ganska nöjda. Sen får man väl se lite grann om det kommer skador under resans gång, men här och nu känner vi oss ganska nöjda.

Vilka är seriefavoriter?
– Det finns flera stycken som ser bra ut. Troja, Nybro, Vimmerby tycker jag väl. Tranås ska man väl inte glömma heller, det finns flera lag som knackar på däruppe, men de ser bra ut på papperet. Vi gjorde ett fantastiskt fjolår, det vore riktigt kul att bevisa att det inte var en engångsföreteelse.

Vilken är den bästa värvningen i ligan av något annat lag?
– Det var svårt, men Ryker Leer i Nybro ser väl ganska bra ut, det är väl en bra värvning de har gjort där.

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare