Tyringe: ”Jag gillar när spelare spelar för moderklubben”

 Tyringe: ”Jag gillar när spelare spelar för moderklubben”

Skärmdump: Stay-Live Tyringe.

Säsongen i Hockeyettan närmar sig med stormsteg och i en mastig artikelserie ställer jag nu tio viktiga frågor om lagbyggena, kontrakten och förväntningarna till sportcheferna i en bunt väldigt spännande klubbar.
Idag Filip Steensbjerre, sportchef i Tyringe (Hockeyettan södra).

Vilken är er målsättning för säsongen 20/21?
– Det har vi inte riktigt uttalat än så länge, vi kommer ta det internt i gruppen, men det är klart att vi vill börja titta uppåt i tabellen. Vi har väl lite börjat om igen, men vi vill ju så klart undvika att vara ett bottenlag och hellre kunna överraska till våren. Det är väl lite så vi siktar efter. Sen vet jag att internt i laget kommer det vara en målsättning, men nu talar jag för klubben.

Strategin i lagbygget, hur har tankarna gått när ni satt ihop laget?
– Vi har letat efter spelare som vill ta nästa steg i sin utveckling, spelare som är hungriga. Vi vill försöka få ett lag som kan dra åt samma håll och försökt titta på de bitarna. Där vi kan ha positiv energi hela vägen. Där har vi lagt stor vikt, att kolla personlighetsmässigt och så där och känslan vi har nu på träningar och matcher är att det är väldigt positivt. Alla snackar med alla och har roligt tillsammans, så nu ligger vi väldigt positivt till där.

– Ifjol blev det spretigt, så var det, men nu har vi fått ihop det väldigt bra och diskuterat varje enskild spelare och drar mot ett och samma mål på ett annat vis. Men det är klart, vi har en annan trygghet i föreningen så det blir lättare att lägga ett fokus där jag och Magnus Rahm har kunnat lägga ett stort fokus på den biten. Det är många runt omkring som har lärt sig att det går inte att förlita sig på ett fåtal personer att driva en förening på Hockeyettan-nivå så det är många som har engagerat sig, det är jätteroligt.

Vad har ni för spelarbudget?
– Vi har sänkt spelarbudgeten med några hundra tusen sedan förra säsongen. Vi tar ett krafttag över föreningens ekonomi där vi vill ha positiv balans hela året och hellre att vi ser framåt jul att vi kan trycka på lite än att vi ska behöva dra i någon handbroms i november. Vi har både minskat på ledarsidan och i spelarbudgeten.

Har ni klausuler i kontrakten?
– Det är någon spelare som har det ja, men inte i alla. Det är spelarna som bett om det i de fallen, men det är något vi är positiva till. Jag hade inte haft problem med att ha det med alla egentligen för då har vi ju lyckats båda parter. Vi är där i näringskedjan att vi vill att spelarna ska ta nästa steg. Det vill ju vi göra som förening också, men man kan inte börja i den änden utan vi får bygga det långsiktigt här. Släpper vi någon är det ju tal om att vi kompenseras för det och då kan vi ta in en ny spelare, så det är inga konstigheter.

Hur långa kontrakt skriver ni?
– Nu har vi skrivit ettårskontrakt för den här säsongen och vi flyttade fram försäsongen en halv månad så ursprungligen var det sjumånaderskontrakt, men nu är de nere på sex och en halv och sen blir det löpande om vi spelar playoff eller kval i mars. Som målsättning från föreningens sida vill vi skriva längre kontrakt och jag gjorde det med fem spelare förra säsongen, men när utgången blir som den blir är det inget värde i det ändå. Hellre att man känner att klubben är på fötter och att spelarna trivs här och vill vara här, då är det lite lättare att lägga upp ett tvåårsavtal. Men vi behöver ha lite trygghet så framöver blir det nog aktuellt att komma med förslag i alla fall på två säsonger.

– Ska vi som lag klättra uppåt i tabellen måste vi få kontinuitet i lagbygget, det går inte att bygga om varje år. Men då är det också upp till oss att leverera på det vi kan påverka runt omkring som får spelarna att trivas. Det är det vi lägger stort fokus på.

Vilken är er viktigaste värvning?
– Jag har sagt det tidigare att jag är nöjd med tränarrekryteringen (Magnus Rahm) även om det inte är en spelare. Sen är det klart att det är värdefullt att behålla spelare som har varit här tidigare. Jag vill framhålla Joakim Strandberg som en trygghet där bak och Simon Ericsson blir också viktig för gruppen. Jag håller på de gamla spelarna, sen vet jag att vi har väldigt intressanta nyförvärv och jag håller mina tankar om dem för mig själv, men de är positiva i alla fall.

Magnus Rahm är nygammal tränare i Tyringe.

Vilken är er jobbigaste spelarförlust?
– För mig som har ett stort Tyringe-hjärta är det Felix Lidgren som gick till Östersund, jag gillar när spelare spelar för moderklubben. Nu var det en annan serie han gick till, men jag ser hellre att de går uppåt eller neråt, inte i sidled. Men han har släkt däruppe så jag förstår den också. Men personligen gillar jag att ha Tyringe-produkter i Tyringe.

Kommer det dyka upp fler värvningar inför första nedsläpp eller under hösten?
– Det beror på om du frågar mig eller styrelsen. Jag hade önskat att ta in en spelare till, men det är ansträngt så är det ju. Det är inte säkert att vi har möjlighet att ta in någon på ett kontrakt. Vi har 13 forwards men Anton Lindström är med och tränar med oss som 14e forward och det är klart att det hade kunnat vara härligt att ha med honom, men då får man titta på alternativa lösningar. Om man kanske kan ta match för match och se lite hur det utvecklar sig. Ambitionen är att ta in en spelare, men det är inte alls säkert att det blir så. Det hänger på skador och så där, har vi 14 forwards är det en som sitter på läktaren, men jag vet ju av erfarenhet hur det kommer se ut. Sist hade vi en spelaromsättning på 50 och den vill jag ju undvika, då går jag hellre in lite bredare så att vi står emot skador och sjukdomar.

Vilka är seriefavoriter?
– Det är alltid roligt att läsa vad experterna tycker, jag har svårt att säga någon, men Troja/Ljungby bör ju vara det om jag bara tittar ekonomiskt och ja, Karlskrona framförallt ska ju vara det. Sen säger jag inte att det blir så, men om jag väljer att titta ekonomiskt ska väl vi vara i princip sist och de ska ligga däruppe så det är en härlig utmaning för oss och där trivs vi.

Vilken är den bästa värvningen i ligan av något annat lag?
– Det kan jag inte svara på, på rak arm. Jag håller självklart koll på våra konkurrenter, men jag lägger väldigt stort fokus på Tyringe och vad vi kan förbättra.

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare