Visby/Roma: ”Vi har sänkt lönebudgeten med ungefär 25%”

 Visby/Roma: ”Vi har sänkt lönebudgeten med ungefär 25%”

Skärmdump: Stay-Live

Säsongen i Hockeyettan närmar sig med stormsteg och i en mastig artikelserie ställer jag nu tio viktiga frågor om lagbyggena, kontrakten och förväntningarna till sportcheferna i en bunt väldigt spännande klubbar.
Idag André Lundholm, sportchef i Visby/Roma (Hockeyettan östra).

Vilken är er målsättning för säsongen 20/21?
– Du kommer bara få tråkiga svar. Den första målsättningen är att gå till Allettan och sen får vi väl ta sikte därifrån, men vi vill alltid vara med och slåss om platserna att ta steget uppåt. Det är alltid den övergripande målsättningen, men första är att ta sig till Allettan.

– Det är många lag i östra som känns bra och stabila, en trend som jag tycker vi har sett under ett par år och min spaning är väl den att när man har infört någon form av ekonomiskt styrning eller försöker med licenser och så där så har det tryckt ner lönerna lite grann ute i landet vilket har gjort att många spelare som kommer därifrån väljer att vara kvar i Stockholmsregionen. Det är så jag har upplevt det, att det blir bättre och bättre varje år.

Strategin i lagbygget, hur har tankarna gått när ni satt ihop laget?
– I år har det varit lite annorlunda, vi har ju varit extremt privilegierade samtidigt som vi inte ska be om ursäkt för att vi har gjort ett bra jobb med att behålla spelarna. Men det har blivit en stor generationsväxling de sista två åren här. Jag tror att vi har tappat ungefär 3000 matcher i Visby/Roma-tröjan på två år varav 2000 nästan bara till det här året. Det har varit lite ombyggnation får man säga. Vi kan inte vara med på toppspelarna, det har vi aldrig kunnat vara, så strategin har väl varit att fortsätta försöka hitta spelare som har stor potential men som inte alla är och bjuder efter och det tycker jag att vi har lyckats bra med samtidigt som vi har sänkt lönebudgeten med ungefär 25%. Det är ett måste, man kan inte vara blind inför att vi står inför en tuff säsong, det har man vetat om länge att man kommer tappa sponsorer, vi fick ställa in sommarhockeyskolan och så vidare och så vidare. Det får man ta med i beaktning.

– Utifrån det är vi jättenöjda, strategin är att bygga ett bra lag som alla andra och ha en bra förstalina, men det ska inte skilja så mycket till de andra linorna utan ett ganska jämnt lag som ska kunna jobba hårt och göra det tufft för motståndarna precis som Visby/Roma brukar vara.

Vad har ni för spelarbudget?
– Det vill jag inte kommentera och ska jag vara helt ärlig så vet jag inte heller på kronan, utan jag har mitt ark som jag jobbat mot föregående år där jag dragit ner 25% för att klara ekonomin. Kronor och ören vill jag inte svara på, men det är 25% lägre än ifjol.

Har ni klausuler i kontrakten?
– Inget för spel uppåt, det har vi aldrig haft. Det är extremt sällsynt och det har att göra med att jag tycker att vi vill gärna att spelare ska kunna ta ett steg uppåt i karriären, men inte under pågående säsong. Personligen tycker jag att det känns som ett litet svek mot övriga laget och mot sponsorer och fans att man har en spelare som gör bra från sig och så kommer man fram till jul och ska ta ett steg till i Allettan och vara med och utmana och så försvinner en eller två av de bättre spelarna. Sen förstår jag att ibland finns det inget val om man verkligen vill ha en spelare, men vi har undvikit det i så stor utsträckning det över huvud taget är möjligt. Däremot har vi spelare som har det för spel uppåt mellan säsongerna, om man skriver tvåårskontrakt eller treårskontrakt eller något sådant.

– Coronaklausuler har jag skrivit in i alla spelaravtalen vilket innebär att vi har rätt att minska eller skjuta lön utifrån att säsongen skjuts eller ställs in helt.

Hur långa kontrakt skriver ni?
– Generellt sett så är det sju månader och sedan day by day.

Vilken är er viktigaste värvning?
– Jag tycker att Sami Tamminen ser bra ut. Tamminen och Vili-Jesper Koivula ska ju ersätta Teemu Huttu och Ryker Leer. Huttu var i min värld Hockeyettans bästa center när det kommer till smartness och spelförståelse medan Tamminen kanske inte har det extrema spelsinnet, men är å andra sidan lite kvickare och har kanske lite bättre skott också. Det är lite olika spelstilar men jag tror att han kommer bli väldigt nyttig för oss.

Vilken är er jobbigaste spelarförlust?
– Får jag bara välja en så måste jag väl säga Mikael Adamsson så klart, en kulturbärare som betytt oerhört mycket för klubben över 13 år. Men en sådan spelare som man inte lägger märke till lika mycket är Adam Eriksson. En enorm slitvarg som på träning också går 120 hela tiden och sätter standard och ställer krav på de andra i omklädningsrummet, så han kommer också att vara väldigt saknad. Han har väldigt mycket rutin och spelar för laget i alla lägen, han är beredd att betala ett högt pris för att vinna.

– Där har vi vår största utmaning, jag blir skogstokig på uttryck som att det sitter i väggarna eller att Visby/Roma är ett bra playoff-lag. Ja visst vi har varit det, men det beror ju på spelarna som sitter innanför väggarna inte i några jävla väggar eller någon ishall. Man kan inte komma till Visby eller vara i Visby och tycka att vi är ett skönt gäng, vi är ett bra playoff-lag och vi kommer gå långt, det är dålig respekt mot dem som åstadkommit det så nu får vi se om de här grabbarna är beredda att betala samma pris. Det återstår att se.

Kommer det dyka upp fler värvningar inför första nedsläpp eller under hösten?
– Det är klart att Johan Larsson vore en drömförstärkning för vår del, han tränar med laget kontinuerligt varje år och han tränar fortfarande med laget varje pass. Det är en förebild för många av spelarna, han kommer till jobbet varje dag och är otroligt professionell. Men om det blir av eller inte, det är mycket som ska till med försäkringar och han är kontraktslös och så vidare och så vidare.

– Sen skulle vi vilja förstärka backsidan. Vi skulle behöva en back till, men vi har fem väldigt duktiga backar plus tre stycken egna som vi har lyft upp som vi ska ge chansen. Vi sitter ganska lugnt, men dyker det upp rätt och det passar ekonomiskt är vi absolut intresserade.

Vilka är seriefavoriter?
– Vallentuna ser ju spännande ut, Alex Ek är en spelare vi försökte vara och rycka lite i. En duktig center utöver alla spelare de hade tidigare. Hudiksvall har tappat många men har förstärkt väldigt bra också, men jag säger Vallentuna.

Vilken är den bästa värvningen i ligan av något annat lag?
– Alex Ek, Vallentuna.

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare