Piteå: ”Kostnadseffektiva nyförvärv med en tydlig profil”

 Piteå: ”Kostnadseffektiva nyförvärv med en tydlig profil”

Skärmdump: Stay-Live

Säsongen i Hockeyettan närmar sig med stormsteg och i en mastig artikelserie ställer jag nu tio viktiga frågor om lagbyggena, kontrakten och förväntningarna till sportcheferna i en bunt väldigt spännande klubbar.
Idag Jonatan Glader, sportchef i Piteå (Hockeyettan norra).

Vilken är er målsättning för säsongen 20/21?
– Vi brukar vara så där småbeiga och säga alla klyschorna med en dag i taget och så där, men vi ska ta oss till Allettan, det är grundförutsättningen och det blir tuffare än på länge i norra serien. Teg rustar rejält, Kalix, jag ska inte säga att de floppade ifjol, men de missade ju Allettan och det var länge sedan de gjorde det. De ser betydligt starkare ut så det är två lag som verkligen har snäppat upp. Bägge Kiruna-lagen ser bättre ut och då ska man komma ihåg att IF tog sig till Allettan och AIF missade på målskillnad. Jag tycker att vi har ett jättespännande lag också så det är många som vill på allvar i år. På så vis är höstsäsongen tuffare än på länge, så Allettan är det enda målet vi kan i nuläget.

Strategin i lagbygget, hur har tankarna gått när ni satt ihop laget?
– Som alltid vill vi ha en tydlig lokal och regional prägel och det har vi fortsatt med. I nuläget har vi bara spelare från Norr- och Västerbotten, där vi har många som har spelat juniorhockey eller ungdomshockey i Piteå. Det är halva laget ungefär. Om man tittar på nyförvärven så tycker jag att vi har ett fortsatt hög ambitionsnivå i truppen. Vi är lite yngre än ifjol, men definitivt lika hungriga eller hungrigare än vad vi varit tidigare.

– På backsidan har vi fått in Calle Behm och Ludwig Stenvall, två spelare som verkligen kan hantera pucken och Nils Gustafsson som har gjort det jättebra hittills, över förväntan. Han kom från SK Lejon och är supertrygg i försvarsspelet. Han sa själv att det är det enda vi har spelat de sista åren. Joakim Landkvist och Marcus Collin har spelat ihop i Luleås J20 tidigare och är oerhört gedigna och ramstarka. Jag tycker att de har en tydlig profil och ett tydligt sätt att spela ishockey på med kraft. Vi har lyckats krympa kostnaderna på a-lagstruppen men är minst lika slagkraftiga och har en tydlig stomme som har spelat här länge med Magnus Isaksson, Joakim Högberg, Viktor Nilsson och Erik Wikgren. Det är fyra Piteå-killar och för någon slags tradition eller arv eller identitet, eller vad man ska kalla det vidare. Vi har kostnadseffektiva nyförvärv med en tydlig profil, alla är bra på någonting, det är inte att de klarar av att spela på den här nivån utan de är bra.

Vad har ni för spelarbudget?
– Lite lägre än ifjol och det beror på många saker. Det beror på att vi med nöd och näppe klarade elitlicensen, alltså det egna kapitalet med ganska liten marginal. Vi har inget utrymme att chansa på någonting, utan måste räkna korna för krona. Och så givetvis att vi tappade ungdomsturneringar i slutet av förra säsongen. Vi tappade inte några publikintäkter, men däremot två stycken stora ungdomsturneringar som så klart är kännbart.

Har ni klausuler i kontrakten?
– Inte under säsong. En del spelare med flerårsavtal får under vissa omständigheter gå till andra föreningar och vi har vissa klausuler också att vi har rätt att bryta om man inte tar plats och så vidare, men inte under säsong.

Hur långa kontrakt skriver ni?
– Vi försöker hitta kontinuitet. Med stomspelarna försöker vi att skriva dem lite om lott så nu kliver Erik Wikgren, Joakim Högberg och Viktor Nilsson in på sista året på längre kontrakt. Emil Wrenman har vi skrivit längre med, så det skiljer lite, men har vi möjlighet försöker vi skriva längre med dem. Standard är att vi har från första augusti fram till och med februari och efter det har vi det veckobaserat. Skulle vi kvala negativt så gäller de inte så det hoppas jag att vi ska undvika. Det är mest av principskäl att har vi inte lyckats så…

Vilken är er viktigaste värvning?
– Svårt att säga att någon skulle vara viktigare än någon annan, men jag säger väl så här oerhört diplomatiskt att Magnus Isakssons förlängning är kanske det allra viktigaste.

Vilken är er jobbigaste spelarförlust?
– Det var bara Oskar Matushkin som gick till Hockeyallsvenskan. Tim Kämpeberg och Jonathan Tordhall flyttade till Stockholm och det är klart att de ska testa det. De har sin sambo som kommit in på utbildning i Stockholm med sig båda två. Sen är det synd att vi inte kan matcha utbudet i Piteå med Stockholm, men båda två vet ju om att när de är färdiga så är de välkomna tillbaka.

Jonatan Glader, sportchef i Piteå.

Kommer det dyka upp fler värvningar inför första nedsläpp eller under hösten?
– Då ska allting stämma. Om Carl Becker skulle hamna utanför i Södertälje så hade det varit en drömvärvning. Sedan vad status är ligger helt utanför det vi kan påverka. Om det skulle hända något vore Calle en drömvärvning.

Vilka är seriefavoriter?
– Boden har solklart det bästa laget på papperet så om de inte skulle vinna serien har de inga ursäkter. Östersund tror jag också på, de är alltid bra.

Vilken är den bästa värvningen i ligan av något annat lag?
– Man skulle kunna vara lite självgod och säga Pontus Wikström i Teg, honom hade vi velat ha kvar. Det är en enormt bra tekare och en enormt bra karaktär. Omtyckt av entrépersonalen och juniorspelarna och av alla. Teg får ett ruggigt skickligt lag och då kan Pontus balansera upp det, de är nyttiga de spelarna. Sen är det ju så att Isak Stenlund Ädelgran i Teg har en skyhög potential, jag har velat ha honom hit ett tag, men det är stora frågetecken för hälsan. Han har inte spelat så mycket de senaste två tre åren, men han har en jäkla potential.

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare