En match från kvalserien – ”har snubblat på mållinjen flera gånger”

 En match från kvalserien – ”har snubblat på mållinjen flera gånger”

Ikväll kan Kristianstad bli klara för kvalserien, skulle det bli så kan man kanske sammanfatta det som att ”det var på tiden” för några av lagets backar.
– Det är bara att släppa handbromsen och köra, säger Acke Ringström.

Efter 4-1 borta mot Vimmerby har Kristianstad ett gyllene läge att säkra en plats i kvalserien via seger på hemmaplan. Laget som gått från klarhet till klarhet den här säsongen har två chanser på sig att smälla in matchbollen.

– Kör vi verkligen på och fortsätter tro på vårt spel då är jag övertygad om att vi tar oss vidare till kvalserien, konstaterar försvararen Acke Ringström.

För honom och lagkamraten Fredrik Lindblom vore det verkligen på tiden. Deras vägar korsades i Visby säsongen 13/14. En säsong som strandade i playoff 3. Efter det slog de följe till Kristianstad som de två senaste säsongerna strandat i playoff 2 respektive 3. Men nu står de alltså där igen, vid tröskeln till kvalserien.

– Jag har tänkt på det hur många år som helst, en kvalserie vore verkligen kul att vara med om. Vi har snackat om det jag och Lindblom, att det är något som gjort att vi snubblat på mållinjen flera gånger.

Det som skiljer sig den här gången är dock att skåningarna har ett lag som gjort starka resultat hela säsongen och växt ut till en riktigt stark kvalseriekandidat. En favorit rent av.

– I år är första året som man verkligen känner att laget har mer i sig än att åka ut i playoff, medger Ringström.

 

Avsteg från planen får konsekvenser
Anledningen till att det gått så bra som det gjort hittar man naturligtvis i den namnstarka spelartruppen, där Ringström drar ett tungt lass i det tysta, men även i ledarskapet och att Kristianstad för en gångs skull spelar ett synnerligen stabilt försvarsspel.

– Försvarsspelet har funkat skitbra, andra säsonger har det varit just det som varit den största bristen, men det har varit jävligt stabilt i år.

Mats Lusth har en trygghet och har präntat in i skallen på oss hur vi ska spela och gör vi inte det vi ska får det konsekvenser, antingen på planen eller personligen. Alla följer hans idé, jag tror det är därför vi går så bra i år. Det har varit tränare här som varit lite svaga på just ledarfronten och det som händer då är att man kanske inte riktigt täcker skott eller går fullt ut i alla situationer. Det kan bli lite enmansshow.

Känner du att du själv tagit kliv framåt på samma sätt som laget?
– I början av säsongen var det lite tufft när jag inte visste vad han ville ha ut av mig som spelare eller hur hans spelsystem fungerade. Men från slutet av grundserien och genom Allettan tycker jag det har fungerat väldigt bra. Jag har varit inne och snackat med honom de gånger jag blivit satt åt sidan och fått ärliga svar.

Och med Ringström som en av de defensivare backarna i laguppställningen är Kristianstad nu alltså nära kvalserien. Ytterligare en seger hemma mot Vimmerby är det ”enda” som behövs ikväll.

– De kommer komma hårt som fan första tio, det är så de vinner matcher. Men bara vi inte backar av från vårt spel och kommer ur egen zon med fart har vi alla möjligheter. Vi har ett bättre lag än vad de har, med lite fler olika roller. Det är bara att släppa handbromsen och köra.

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *