Efter den tunga starten: ”nyttigt för hela föreningen”

 Efter den tunga starten: ”nyttigt för hela föreningen”

Ifjol var Borlänge ett succélag och i årets Alletta gick laget in med höga förväntningar på sig, men initialt har det gått trögt för gänget som bara landat sex poäng på de sju första omgångarna.
– Jag är inte orolig, fastslår tränaren Jeff Jakobs.

Den eldige 27-åringen är färsk i tränarrollen och fick en kalasstart under fjolårssäsongen när han tillsammans med Mikael Holmqvist ledde Borlänge från klarhet till klarhet. Efter den tröga starten på Allettan där ett topptippat gäng dalkarlar bara lyckats vinna två av sju matcher utmanas hans ledarskap dock ordentligt.

– Jag lärde mig mycket förra året, men jag lär mig ännu mer nu. Man får vrida och vända på en hel del tankar och funderingar, framförallt kring det mentala. Jag tycker det är inspirerande, konstaterar Jakobs.

Inledningen på Allettan har alltså inte varit särskilt munter för Borlänge, men tränaren känner ändå ingen oro. Han tycker att många förblindas av fjolårssuccén och vägen till att nå målsättningen om spel i playoff ligger trots allt fortfarande helt öppen.

– Många jämför med förra året, men där studsade det väldigt rätt. I år spelar vi i en tuffare Alletta än förra året och det som studsade in ifjol, det studsar utanför i år.

När det studsar emot snarare än med blir det snabbt till en mental fråga.

– Då börjar spelarna fundera lite, de är inte vana vid att det är så och då börjar de tänka. I ett sådant här läge får man jobba lite mer med individerna.

Känner ni av pressen från omgivningen som förväntar sig att ni ska vara ett topplag?
– Grabbarna känner av det och vaggas in lite i de tankarna, att vi förväntas vara bra. Men de studsarna vi hade med oss ifjol har man inte med sig varje säsong och det här är en ny säsong. Jag tror att det här är nyttigt för spelarna, för mig och för föreningen.

– Vi har förlorat lite och bara vunnit två av sju, men sådant händer ju lag hela tiden. De senaste två matcherna tycker jag att vi varit på rätt väg, vi kommer in i Allettan-kostymen bättre och bättre. 50 minuter mot Kristianstad tycker jag att vi gör det väldigt bra och matchar dem till exempel. Vi ligger fortfarande på playoff-plats och det har hela tiden varit vårt mål. Jag är inte orolig, vi är på rätt väg.

Tomas Sandlin, Lars Molin och Jeff Hällegard har samtliga offrats de senaste dagarna efter att deras respektive lag fått lite tröga starter i sina serier, men att Borlänge skulle visa samma dåliga tålamod med sin tränare förefaller i allra högsta grad osannolikt.

– Jag känner fullt förtroende, konstaterar Jakobs.

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *