Kommer Norge att ha monopol på spel?

 

Det här året har inneburit många förändringar för norskt spelande. Marknaden som tidigare haft monopol enbart på pappret försöker nu trycka ut alla utländska spelbolag och bara lämna de statligt kontrollerande: Norsk Tipping och Norsk Rikstoto. 

Den här artikeln skrevs i samarbete med Oddsbonuser.nu

 

Nya regler för norska bettingsidor

Under de senaste åren har den norska marknaden fungerat på nästa sätt: officiellt fanns det bara två spelbolag, men inofficiellt kunde användare välja bland många internationella varumärken som arbetade i Norge utan licens. “Lotteri- og stiftelsestilsynet” stoppade inte stora internationella varumärken som Bet 365, Unibet, Betsson, Comeon, Norskespill, Leovegas, och många andra från att rikta sig till norska spelare och erbjuda dem vadslagning i norska kronor genom olika typer av betalningsmetoder. De hade till och med norska versioner av sina webbplatser för att göra spelandet så enkelt som möjligt.

Nu har saker förändrats. Bettingsidor utan norsk licens underkastas DNS-blockering och användare kan endast besöka dem genom att använda VPN. Men även med VPN kan det vara svårt eller till och med omöjligt att sätta in och ta ut pengar. Enligt “Lotteri- og stiftelsestilsynet” webbplats, uppmuntras banker och finansinstitutioner att stoppa transaktioner av insatser och vinster i spel som inte är tillåtna i Norge.

 

Är det bra eller dåligt för norska spelare?

Regeringen hävdar att dessa regler görs för att skydda norrmän från spelberoende och pengabedrägerier från opålitliga spelsajter. Tyvärr verkar resultatet vara mindre positivt. 

Sedan DNS-blockeringen implementerades började stora och välkända varumärken lämna den norska marknaden. Speljättar som arbetar lagligt i många länder vägrar att arbeta i det land där de riskerar höga böter för att de inte har licens men där det är omöjligt för dem att faktiskt få licensen. Nu när de är borta, började nya mindre spelbolag erbjuda sina tjänster till norska spelare. Och många av dessa nya små företag kan inte erbjuda spelarna den säkerhetsnivå som stora internationella företag har. 

Samtidigt kan inte Norsk Tipping och Norsk Rikstoto, som är de officiella spelbolagen, erbjuda de bästa villkoren till användarna på grund av höga skatter och andra begränsningar de får från regeringen. Det är därför användare dras till illegala sajter som erbjuder bättre bonusar och odds, även om det innebär att riskera förlora pengar och personlig information.

Som en slutsats kan vi säga att den norska regeringen etablerade ett monopol på spel genom att endast erbjuda två bettingsidor som är statligt kontrollerade. Den officiella anledningen var att skydda användarna, men i verkligheten förlorade användarna tillgång till stora och pålitliga varumärken och väljer istället att spela på riskfyllda webbplatser om de vill ha något alternativ till officiella spelsajter. 

Redaktion