Laddar för högriskmatch – ”Det är lite med säkerheten”

 Laddar för högriskmatch – ”Det är lite med säkerheten”

Foto: Skärmdump

 

Imorgon kväll drabbar två obesegrade rivaler samman i säsongens första riktiga Skaraborgsderby. Supportergnabbet mellan anhängarna till Skövde och Mariestad är redan igång och matchen har av förbundet klassats som en högriskmatch.
– Om man jämför med en vanlig match från förra säsongen och den här så är det stor skillnad, säger klubb- och sportchefen Anders Lundström till mjornberg.se.

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten och exklusiva fullängdspoddar på måndagar. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

Serien är fortfarande ung, men när Skövde och Mariestad imorgon kväll drabbar samman i säsongens första riktiga derby (de möttes två gånger under försäsongen) är det två formstarka lag som möts. Att de båda rivalerna kommer in med varsina tre raka segrar i ryggen borde borga för att det blir mycket folk på läktarna.

– Varken vi eller Bois hade kunnat göra en bättre förberedelse för den här matchen. Tre raka segrar, så jag känner väl att lagen har gjort vad de har kunnat för att kunna trycka upp publiksiffran, konstaterar Skövdes klubb- och sportchef Anders Lundström.

Det brukar vara heta duster på isen och mycket känslor på läktarna när de två lagen möts och uppenbarligen är det något som nåt även förbundet. Onsdagens derby har, till skillnad från tidigare möten mellan lagen, klassats som en högriskmatch.

– Vi har fått den som klass tre i systemet från förbundet, vilket innebär att det blir en lite högre säkerhetsnivå på den och ska hanteras därefter, konstaterar Lundström.

– Om man jämför med en vanlig match från förra säsongen och den här så är det stor skillnad, men om man jämför med de direktiv som har gått ut från förbundet under hösten kring seriespel och det här med visiteringar och sånt så är det lite grejer som skiljer. Det är lite med säkerheten för domare och lite grann kring visiteringen att den är lite grundligare gjord. Det är ett snäpp upp och det rör ganska mycket det här runt omkring arenarummet.

Är det överdrivet?
– Oftast tycker man ju att det mesta är överdrivet innan någonting händer. Det är väl sådana vi människor är. Vi tycker väl oftast att det är ganska jobbigt att lägga mycket tid på saker som man skulle kunna lägga på annat, men samtidigt så förstår ju vi också att finns det en manual att följa så får vi göra det. Det är klart att vi gör det vi ska och får utgå från läget att det är den nivån som gäller. Då är det bara att rätta in sig och göra det bästa av det.

– Sen har vi inte haft tredje nivån på våra derbyn innan, för vi har ett ganska bra samarbete med Bois när det gäller det här. De kommer med egna publikvärdar och hjälper till och vi åker dit och hjälper till med våra. Vi har inte haft några direkta problem på derbyna i Billingehov de sista fem åren. Det har varit väldigt få incidenter, knappt någon egentligen.

 

Avstängning för spearing
I allehanda sociala forum har det sedvanliga supportergnabbet inför derbyt redan kommit igång och en av frågorna som tycks diskuteras med stor glöd är huruvida smällar som Mariestads Anton Blomberg delade ut under försäsongen eller den spearing Skövde-kanadensaren Josh Laframboise delade ut mot Borlänge i helgen är ”värst”.

Ingen av de vassa anfallarna kommer till spel imorgon då de är avstängda. Laframboise fick sin dom under tisdagen och stängs av i tre matcher vilket sportchef Lundström inte har några större synpunkter på.

– Vi hade väl en känsla av att han skulle bli avstängd. Sen kan man ju alltid tycka si eller så att det är en hård avstängning eller inte en hård avstängning. Vi får lita på att de som sitter i disciplinnämnden har koll på var nivån ligger för det här grejerna och ska man hårddra det så är han där med klubban och slår och det är klart att träffar det så illa som de säger att det har gjort då är det ju så, då får vi ta det. Ingen är ju ledsnare än Josh att han missar derbyt.

Dessutom saknar Skövde Ludvig Vännström som är sjukskriven och Lukas Smith som skadade sig på träning under försäsongen (höft/ljumske) och varit frånvarande under säsongsupptakten inför derbyt.

Det är tur att ni har en så bred forwardssida (16 anfallare) då…
– Ja, det är skönt att trots att vi är ansatta på bra spelare, det är inte jättekul att ha Vännström, Smith och Josh borta, men ändå kan ställa ett bra forwardsuppsättning på isen imorn. Men jag hade ju hellre sett att de var med, konstaterar Lundström.

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten och exklusiva fullängdspoddar på måndagar. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare