Ilskan över kvalets bedömningsnivå – ”Vi spelar inte på samma villkor”

 Ilskan över kvalets bedömningsnivå  – ”Vi spelar inte på samma villkor”

Sportcheferna Tom Tärnström i Väsby och Lars ”Lillis” Lövblom i Hudiksvall. Foto: Skärmdump

 

Powerplay vände matchen för Kalmar hemma mot Hudiksvall och efter tre bortamatcher mot söderlag är Hudik-lägret minst sagt upprört över de dubbla måttstockar de tycker sig bedömas efter.
– Vi har sagt så att vi ska lägga fokus på oss själva, men när vi känner att vi inte får spela på samma villkor är det min uppgift som sportchef att kunna säga ifrån, att det här duger inte, dundrar sportchefen Lars ”Lillis” Lövblom.

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten och exklusiva fullängdspoddar på måndagar. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

Det var upprört i Hudiksvall efter tisdagens kvalseriematch i Kalmar där hemmalaget med hjälp av powerplay lyckades vända matchen i den tredje perioden och tillslut vinna med 4-3 efter förlängning. I en spelmässigt jämn match upplevde Hudik-lägret att de bedömdes utifrån en annan måttstock än hemmalaget och att det varit ett genomgående tema under samtliga matcher laget spelat i södra Sverige under kvalserien.

– Tittar man på när vi möter söderlagen hemma är det jämna utvisningsminuter, är vi nere hos dem skiljer det sex, åtta minuter. De bara väntar på att få avgöra det, jag tycker det är pinsamt. Pinsam nivå!, dundrar Hudiksvalls sportchef Lars ”Lillis” Lövblom.

– Är det utvisning är det utvisning, punkt slut, men låt oss få spela på samma villkor, det är det jag reagerar på. Igår tycker jag att vi, jag ska inte säga blir rånade på segern, men jag tycker att vi inte får spela på samma villkor.

I den berörda matchen fick Kalmar noll utvisningsminuter medan Hudiksvall fick åtta. När laget gästade Nybro fick hemmalaget fyra medan Hudiksvall hade tio och i bortamatchen mot Troja-Ljungby dömdes ett mål i straffläggningen bort under väldigt märkliga omständigheter.

– Jag tycker att vi inte får spela på samma villkor, sen kan man alltid göra bedömningar på utvisningar, men det kan inte vara så match efter match efter match när de här lagen spelar hemma att de har mycket mindre utvisningar än oss andra. Det funkar liksom inte så.

– Vi har sagt så att vi ska lägga fokus på oss själva, men när vi känner som det är nu, när vi diskuterar med tränarna att vi inte får spela på samma villkor är det min uppgift som sportchef att kunna säga ifrån, att det här duger inte. Jag har sagt ifrån till Hockeyettan också.

 

Det ska inte löna sig att skrika högst
Sportchefen menar att domarna rent generellt inte har pallat trycket i de välfyllda arenorna söderöver.

– De som vi har haft där nere i södra Sverige de har inte klarat av att leda matcherna.

Har det varit så i alla matcher söderöver?
– Ja, jag uppfattar det så. Känslan jag har är att den som skriker mest får mest. Vi andra som inte säger någonting vi får fan inte någonting.

– Man ska inte stå och gapa mest för att få mest för då är vi riktigt fel ute. Jag tycker att vi och Väsby är hårdast drabbade, men Väsby får svara för sig själva, jag kan inte svara för dem, säger ”Lillis” Lövblom.

Tom Tärnström, sportchef i Väsby, är inte fullt lika mycket på krigsstigen, men kan till viss del instämma i kritiken efter lagets tisdagsbesök i Nybro.

– Det var märkligt igår det var det, vi åkte på ett gäng konstiga utvisningar, men det är väl den nivån, spelarna är svajiga, allt är svajigt, domare också kanske, det är ju inte SHL-kvalitet någonstans, säger han.

– I Nybro hade vi några anmärkningsvärda matcher förra året också. Vi pratade om det innan matchen också, Vimmerby-serien vad fick de med sig, två visningar på tre matcher eller nåt sånt? Det är någonting vi har pratat om att när man åker ner till Nybro, man får ingenting, det är bara att räkna med. Sen vad det beror på, om det är trycket, det skriks ju på varenda liten situation som inte är i närheten av utvisning, tillslut blir det väl kanske en press, jag vet inte. Det är någonting som har stuckit ut när vi har varit därnere.

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten och exklusiva fullängdspoddar på måndagar. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare