Vill bli mer burdusa – ”Vi behöver ett par till energispelare”

 Vill bli mer burdusa – ”Vi behöver ett par till energispelare”

Foto: Skärmdump

 

Laget var skickligare än på länge, men gick på semester efter slutspelets första vända. Till skillnad från många tidigare upplagor av Visby/Roma som spelat mindre vackert, men tagit sig längre.
Är det så framtiden ser ut på Gotland?
– Vi behöver ett par till energispelare, säger sportchefen André Lundholm till mjornberg.se.

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten och exklusiva fullängdspoddar på måndagar. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

Säsongen är över på Gotland. Visby/Roma nådde en kvartsfinal där Karlskrona blev för svåra och gotlänningarna kan summera en säsong som resultatmässigt var helt okej om än långt ifrån någon av föreningens bästa.

– Vi har ändå gjort okej ifrån oss i både Allettan och grundserien. Grundserien var jävligt svag, men det var okej och Allettan tycker jag också var okej. Även om vi hade dåligt spel hemma så vann vi mycket borta, summerar sportchefen André Lundholm.

Påtagligt under säsongens gång har dock varit att Visby varit ett betydligt mer spelande och inte alls lika fysiskt lag som tidigare. Förvisso hade man ett tålmodigt och gediget bortaspel, men det burdusa spel som tidigare funnits i föreningens dna har inte synts röken av. I kvartsfinalspelet möttes publiken rent av, av den ovana synen att det i match två var Karlskrona som satte agendan och blev framgångsrika med att spela tufft och grisigt på den berömda gränsen.

– Det smärtar lite granna att se, det gör det. Sen är det så att det var en del grejer som var klart över gränsen, men jag gnäller inte över det, utan det är slutspelshockey. Det finns en domare som dömer och det ska vara så. Det var hårt spel och lite småfult som det ska vara i slutspel, konstaterar Lundholm.

Ni har tappat lite av det dna som ni en gång hade, är det på gott eller på ont?
– Både och skulle jag säga. Jag skulle vilja att vi hittade mer tillbaka till dit vi var, å andra sidan växer inte de spelarna på träd längre. Alla spelare idag vill göra poäng, man har i många fall skillscoacher i unga år. Även om du inte kan skala en apelsin så ska du ha en tekniktränare, så det är inte lätt. Jag försöker hitta dem, men de få som finns är också rätt eftertraktade på marknaden för det finns inte så många. Eftersom vi har den budget som vi har och den inte är i toppklass mot dem vi försöker konkurrera mot så kan vi inte heller lägga för mycket pengar på den typen av spelare, utan de kronor vi har att lägga de måste vi generellt sett lägga på dem som kan göra mål och poäng.

 

Hoppas få behålla spets
Men vad innebär då detta för ett framtida lagbygge ute på ön? I slutändan handlar det nog trots allt om tillgång och efterfrågan.

– Vi behöver ett par till energispelare. Erik Aterius var en spelare jag var på inför säsongen till exempel, men han valde Väsby. Så vi har haft ett par stycken sådana spelare på radarn som vi inte har fått tyvärr.

Kommer ni ha någon möjlighet att behålla succéspelare som målvakten Filip Lindblad och anfallarna Emil Öhrvall och Elias Lindström?
– Ja men det tror jag, sen finns det säkert intresse, men jag tror att de har trivts allihop. Lindblad framförallt har boende här och trivs med jobb och allting sånt. Men det kan alltid vara så att det kommer erbjudanden uppifrån och då är det ju bara att gratulera om han får rätt möjligheter där.

– Lindblad har varit jättebra, sen är det alltid så med målvakter att det finns många duktiga keeprar och det finns inte så många platser uppåt i Hockeyallsvenskan. Vad kan det finnas, en till två målvakter per år som får chansen i Hockeyallsvenskan och det finns väl en sju-åtta riktigt bra keeprar. Filip är absolut en av de bättre tycker jag. Vi får väl se.

Hans Särkijärvi kommer fortsätta på tränarbänken och klubben har kontrakt med backen Fredrik Sandberg samt anfallarna Simon Hansson, Eric Winbergh och Adam Harrysson-Karlsson. I övrigt är lagbygget inför nästa säsong ett blankt papper.

– Det är svårt att säga redan nu, det är några kontrakt på gång och några förlängningar på gång, men det är inte så mycket klart ännu.

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten och exklusiva fullängdspoddar på måndagar. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare