Gör nysatsning på tränarsidan – ”ska gå för att bli ett topp tre-lag”

 Gör nysatsning på tränarsidan – ”ska gå för att bli ett topp tre-lag”

Bild: Skärmdump

 

Efter några år av stagnation är det dags att lyfta blicken och återigen försöka bli en kraft att räkna med i Hockeyettan. Att Kiruna AIF valt att kliva av ligan ger Kiruna IF större förutsättningar att hävda sig nästa säsong.
– Vi kommer att heltidsanställa en coach och även gå för att bli ett topp tre-lag i Hockeyettan norr, det är vår målsättning för kommande säsong, säger sportchefen Thomas Jatko till mjornberg.se.

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten och exklusiva fullängdspoddar på måndagar. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

Derbyna var häftiga, men att två Hockeyettan-lag i övrigt slogs om allt från spelare, till publik, sponsorer och reklamplatser i ishallen på en liten ort var inte hållbart. Kiruna IF och Kiruna AIF dränerade varandra och tillslut kastade AIF in handduken. Det öppnar för en större satsning hos Kiruna IF nästa säsong.

– Man får tycka vad man vill om att det är kul att det finns ett hett derby att spela, men det finns inget annat som är positivt med att ha två Hockeyettan-lag i en stad med 22 000 invånare, säger IFs sportchef Thomas Jatko.

– Det går inte att ha två Hockeyettan-lag som ska sitta med 12-14 man utifrån.

Att ni nu är ensamt Hockeyettan-lag i staden, gör det arbetet med att bygga en trupp enklare?
– Absolut, det blir det. Under de sista två åren har vi naturligtvis upplevt konkurrensen att när vi pratat med en tränare eller en agent har skickat en spelare så har de försökt spela dem mot oss båda två. För när de har fått en tränare eller spelare att tycka att fan till Kiruna kan jag flytta, då plötsligt börjar man spela ut bägge lagen och det kommer naturligtvis inte ske nu. Ingenting är enkelt, men det kommer i alla fall inte vara ett lika stort hinder när vi inte har ett till Hockeyettan-lag.

 

Hämta en coach utifrån
Efter en säsong där Kiruna IF förvisso tog sig till Allettan, men där inte riktigt räckte till är målsättningen tydlig inför kommande säsong. Laget ska bli starkare och ambitionsnivån högre. Framförallt kommer man göra en större satsning på tränarsidan.

– Vi kommer gå tillbaka till att heltidsanställa en head coach i seniorlaget, vilket vi inte har haft på många år. Det låter fult att säga det men vi har haft fritidsanställda coacher och det funkar inte på Hockeyettan-nivå längre. Det är för stora krav och jag ser ju hur jag dräper mina coacher med saker som jag tycker att vi ska göra och så har de ett heltidsjobb på LKAB, det går inte.

– Vi kommer att heltidsanställa en coach och även gå för att bli ett topp tre-lag i Hockeyettan norr, det är vår målsättning för kommande säsong.

Den gångna säsongens tränarteam, Kim Sunna och Henrik Törmä är aktuella för fortsatta roller i föreningen. Törmä finns exempelvis med i bilden som assisterande sportchef. Men huvudtränaren kommer med största sannolikhet hämtas utifrån.

– Jag har ett ex-antal bra förslag redan nu som jag tittar på, sen har jag väl en viss egen magkänsla att jag gärna velat ha en svensk coach eftersom jag vill att den här coachen ska sätta strukturen för J20 och J18 också.

Vad har du för tidsperspektiv på att få klart med tränare?
– Jag tror väl så här, jag väntar på ett hett namn som jag får inom två veckor. Får jag inte honom då ska jag gå på de här andra, jag har väl en kanske fyra ganska bra intressanta coacher.

– Bra coacher finns det säkert ganska många av, men det ska passa in att vara hos oss. De coacher jag har pratat med säger att de vill vara med från 15 april när vi sätter igång försäsongen så det är väl målsättningen att vi ska vara klara till 15 april och ha tränaren på plats.

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten och exklusiva fullängdspoddar på måndagar. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare