Lyckad tränarsatsning – men oklart om det blir en fortsättning

 Lyckad tränarsatsning – men oklart om det blir en fortsättning

Foto: Skärmdump

 

Inför säsongen valde klubben att satsa på en heltidsanställd huvudtränare. Något som trots ett sportsligt resultat som knappast kan beskrivas som så mycket mer än ett marginellt steg framåt har utvärderats som positivt. Men om det blir en fortsättning återstår att se.
– Allting handlar ju om ekonomi, men målsättningen är det, säger Eskilstuna Lindens klubbchef Anders Björk till mjornberg.se.

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten och exklusiva fullängdspoddar på måndagar. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

Inför säsongen som gick plockade Eskilstuna Linden in finländaren Nico Surenkin som ny huvudtränare och valde att heltidsanställa honom. Ett stort steg för klubben som ville bli proffsigare och bland annat skrev ”För att hänga med i utvecklingen i Hockeyettan som blivit mer och mer professionell de senaste säsongerna har nu klubben tagit ett beslut att heltidsanställa en huvudtränare”. Man ville utveckla spelare och på sikt kunna bli ett topplag i ligan.

När säsongen summeras slutade Eskilstuna på sjundeplats i Hockeyettan västra och femma i den södra vårserien. Det blev inget slutspel den här säsongen heller.

– Jag skulle nog vilja säga att vi klarar oss med godkänt den här säsongen, vi hade större förhoppningar och målsättningen var Allettan, det lyckades vi inte med. Men att vi ändå var med och krigade om en play-in-plats från vårserien ganska länge, det får vi se som att det gick bättre i den andra serien. Godkänt men inte mer, reflekterar klubbchefen Anders Björk.

Men a-lagets sportsliga resultat till trots är man nöjda med utfallet av sin tränarrekrytering. Att ha sin huvudtränare på plats heltid har varit en positiv upplevelse.

– För att vara på den här nivån tror vi att det måste vara en heltidsanställd tränare som jobbar med de aktiva. De har också drömmar om att ta sig vidare och vill man vara en klubb som kan ge fortsättningsvis goda förutsättningar för att utvecklas hos oss och ta nästa kliv, då bör man ha en heltidsanställd tränare.

Föll det ut som ni hade tänkt?
– Ja det tycker jag, Nico är populär i vår förening. Han har gjort ett bra jobb, inte bara med a-laget utan även med juniorlaget och ungdomslagen och varit ett bollplank där. Det har vi saknat förut när vi inte haft heltidsanställd tränare. Han har varit i väldigt många lag.

– Man får inte bara stirra sig blind på a-lagets resultat, utan det gör skillnad när man har en heltidsanställd tränare och det genomsyrar hela föreningen och nyttan där. Jag tycker att det behöver man nog ha på den här nivån.

Så det är någonting ni kommer fortsätta med till nästa säsong?
– Ja, det är målsättningen. Allting handlar ju om ekonomi så det är inte lätt att få ihop det. Men målsättningen är det.

 

Inga lycksökare i Linden
Det var just det där med ekonomin. Ska man kunna göra verklighet av ambitionerna att vara något mer än ett mittenlag i Hockeyettan och på sikt kunna konkurrera och ha en tränare heltidsanställd då måste man även växa ekonomiskt. Det konstaterar klubbchef Björk och passar även på att ge idrottspubliken i Eskilstuna en liten känga.

– Man måste vara uthållig och jobba långsiktigt. Det krävs att vi ökar vår omsättning för att kunna vara med och det krävs också att vi ökar vår publik. Där vi är väldigt dåliga med stödet från Eskilstunaborna. Det hänger ihop med utökade förutsättningar och att kunna fortsätta resan, så vi får väl se hur vi tar oss vidare, men vi behöver se över hela vår verksamhet till nästa säsong. Hur kan vi jobba med intäkter och utgifter helt enkelt, för vi kommer göra ett minusresultat i år.

– Så länge Eskilstunaborna inte sätter sig på läktaren och hejar på sitt lag blir det också svårt att ta oss till nästa nivå för vi får väldigt lite pengar i intäkter om man jämför med lag i södra till exempel. Vi kan försöka utbilda spelare och så här, men ska vi göra en resa uppåt då måste vi titta på organisationen och intäktssidan.

Vad är rimligt att tro om Linden säsongen 23/34?
– Man kan ha en lyckoträff och få ihop ett bra lag som utvecklas och har kul ihop och så kommer resultaten. Om jag säger så här, vi kommer inte ha några lycksökare hos Linden och betala några dyra kontrakt. Vi vill fortsätta utveckla spelare och kommer inte gå ut med någon målsättning att vi ska upp till Hockeyallsvenskan nästa år, för där är vi inte varken organisatoriskt eller ekonomiskt. Vi måste ta kliv för varje år, ibland kan man få en lyckoträff och få ihop ett väldigt bra lag. Kan vi få behålla dem vi vill behålla och krydda lite grann tror jag att vi kommer att fortsättningsvis ha en intressant trupp och jag tycker att de unga killarna som vi har haft har tagit kliv och kan de fortsätta göra det kan det bli en rolig säsong helt enkelt.

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten och exklusiva fullängdspoddar på måndagar. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare