Tränaren lovar underhållning i playoff – ”man måste våga spela hockey”

 Tränaren lovar underhållning i playoff – ”man måste våga spela hockey”

Ronny Helander. Foto: Skärmdump

 

Efter en höst som höll på att få en ände med förskräckelse och en aningen trög start på Allettan har laget både hittat formen och den offensivt fräna hockey vi vanligtvis förknippar med klubben.
Nu lovar Mariestad-tränaren Ronny Helander underhållning i slutspelet.
– Vi kommer spela hockey med att vara puckägande, någon gång får det bli en två mot etta emot för att vi vågar spela, säger han till mjornberg.se.

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten och exklusiva fullängdspoddar på måndagar. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

Först stapplade Mariestad märkligt svagt genom grundserien. Sen drabbades man av sjukdomar som störde i öppningen av Allettan, men sakta men säkert har laget hittat formen och fått resultaten med sig. Inför stundande slutspel kan tränaren Ronny Helander, som under säsongens gång tagit över efter sparkade Andreas Appelgren, inte vara annat än nöjd.

– Vi torskade 2-8 hemma mot Troja och efter det hade vi ett snack. Efter det tycker jag att vi har hittat rätt i den typen av hockey vi vill spela. Från där har vi väl inte torskat en match under ordinarie tid, men framförallt har vi hittat ett vägvinnande sätt och haft en grupp som har gått ihop och det vet jag av erfarenhet är väldigt gött att ha när man går in i playoff-tider, smackar han.

Det som under grundserien i ärlighetens namn såg ganska karaktärslöst ut har under Allettan mer och mer gått åt att bli ett Mariestad vi känner igen.

– Alla har funnit sin roll. Det är inte alltid man gillar sin roll, men man får acceptera sin roll och där tycker jag att vi har hjälpts åt, gruppen och vi ledare, att komma till den insikten, att så här är det. Jag tar den här rollen i det här laget den här säsongen. Plus att vi gjorde lite små justeringar i spelet som jag tycker börjar falla väl ut, vi blir jävligt jobbiga att möta när vi kan gå i vår press och minimera tiden för motståndarna med puck.

Ni tycks ha skruvat det mer mot den slutspelshockey publiken är van att ni brukar spela…
– Ja, vi hade någon match här hemma där Granrud (domare, Filip i förnamn /förf.anm) lät spelet ligga på en playoff-nivå. Det var tillåtet att det blev lite tufft och grinigt och då märker man direkt att det här gillar killarna, för det passade oss bättre. Vi har en stomme, men även mycket nytt och ungt. De hänger på och fattar grejen att så här gör vi i Mariestad. Här är det okej att vara lite tuff och lite jobbig.

– Spelarna anammar de hårda jobbet också, det är skitviktigt. Det går liksom inte bara att spela glamourhockey, utan man måste underkasta sig att jobba hårt i backcheck och alla de här bitarna. Då blir du accepterad i laget och då är det okej att du missar en flippmacka ibland eller gör ett instick som inte lyckas, för du visar att du i sådana fall lägger ner din själ i att backchecka istället och då får man ha lite frihet. Någonstans där har vi hittat jävligt rätt.

 

Kommer våga spela
I och med att laget mer och mer hittat rätt spelmässigt, så väl med det offensiva som med det lite griniga och tuffa, ser coachen ingen anledning till förändring inför det slutspel som nu stundar.

– Man måste våga spela hockey ändå. Från nu och framåt är det många lag som kommer spela riskminimerat om man säger så. Man chippar ut pucken och vill ha den framför sig, men vi kommer spela hockey med att vara puckägande, någon gång får det bli en två mot etta emot för att vi vågar spela. Vi vinner mer på det än vi förlorar, det är jag helt säker på.

Inför kvartsfinalerna väljer Mariestad som nummer tre, efter Troja-Ljungby och Piteå.

Kommer det påverka ert val av motståndare, att ni kommer välja några som inte är bekväma med hockeyn ni spelar?
– Vi håller på och kollar lite på valen och det är skitsvårt för man har inte dunderkoll på lag man inte har mött tidigare. Däremot har vi lite bättre koll på exempelvis Borlänge, vad det är för typ av lag, där blir det inga överraskningar. Vi kommer diskutera ihop oss, sen vet man ju inte vad Troja och Piteå tar.

– Det finns väl några lag givetvis som vi kan tänka oss att välja. Jag kommer känna av lite med spelartruppen, men mest blir det väl jag Peter Isgren och sportchefen Calle Johansson som tar de slutgiltiga besluten.

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten och exklusiva fullängdspoddar på måndagar. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare