Utvärdering efter den stora besvikelsen – ”kommer behöva lägga upp en ny game plan”

 Utvärdering efter den stora besvikelsen – ”kommer behöva lägga upp en ny game plan”

Foto: Skärmdump

 

För första gången sedan klubben degraderades från Hockeyallsvenskan inför säsongen 09/10 missade Huddinge slutspel i Hockeyettan. Ett stort misslyckande som kommer tvinga fram förändring.
– Det är klart att det är grejer som kommer behöva utvärderas och så klart att det kommer bli ändringar, säger sportchefen Alexander Ytterberg till mjornberg.se.

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten och exklusiva fullängdspoddar på måndagar. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

Först missade Huddinge Allettan trots att Hockeyettan östra framstod som ganska svag under hösten. Sen missade den vana playoff-prenumeranten även att ta sig till slutspel från vårserien och sitter nu snopet och tvingas konstatera att säsongen är över redan i februari.

– Det är klart att det är en stor besvikelse, suckar sportchefen Alexander Ytterberg.

– Vårt stora problem hela säsongen är att det är för många ojämna insatser. Vi behöver ha en högre lägstanivå än vad vi visade över säsongen.

Vad mynnar misslyckandet ut i, tillsätter ni en haverikommission?
– Nu är det att ta ett par dagar och smälta att säsongen är slut, vi har ett möte idag där vi ska stänga säsongen som har varit. Men det är klart att det är grejer som kommer behöva utvärderas och så klart att det kommer bli ändringar också. Det måste det bli med tanke på hur resultatet har varit i år. Sen vad det är för ändringar, det återstår väl lite att se, men vi kommer inte göra samma sak en gång till.

Tänker du då på upplägg eller truppbygge eller spelsätt…?
– Jag tror att allt väl egentligen är uppe för diskussion.

 

Allt ska utvärderas
Sportchefen väger orden noga och vill inte gå några händelser i förväg. Men de senaste åren har Huddinge genomgått ett generationsskifte och ändå är det samma gamla namn som tronar längst upp i den interna poängligan, om än med falnande produktion.

– Vi har haft en stomme som egentligen har legat till grund för klubben de senaste sju-åtta åren om man kollar på 92-kullen och så vidare. När jag hoppade in och tog över var det med en förståelse att vi kommer att behöva slussa in lite andra spelare också. Det är väl det som är positivt med i år att vi har fått in ett gäng duktiga 02or och ett par 03or som har fått axla att bära en större roll och ta mer ansvar. Det kan vi bygga vidare på, men det är ändå mycket annat som måste göras bättre.

Är det svaga resultatet symptomet av ett smärtsamt generationsskifte?
– Det är en del av problemet, sen tror jag också att man hade kunnat göra andra saker bättre över en längre period, med att få in ny talang och bygga tillsammans med den generation som varit på plats, men nu blev det så att i år var det en ganska stor skara som vi visste skulle lägga av inför säsongen. Jag tycker att många av de yngre spelarna som vi ersatte dem med har gjort det bra, men som sagt, det räckte inte för att vara med och slåss om det när det räknas.

Nu väntar en gedigen utvärderingsprocess för att komma fram till vilka pjäser man vill bygga vidare kring i den trupp som till kommande säsong ska försöka återupprätta ryktet som potent kraft i Hockeyettan.

– Det blir en utvärderingsprocess för oss, vilka spelare vill vi ha kvar? Vi vill stå för det unga och snabba, den intensiva hockeyn och att folk som är klubben oavsett om det är på juniornivå eller på a-lagsnivå ska vara spelare som brinner för det och som vill vidare och som är villiga att göra allt för att nå sin dröm som hockeyspelare. Jag vet inte över tid om vi har börjat kompromissa lite i den synen i hur vi är i vårt a-lag och det är ingenting som jag står för, utan jag vill att alla som är där går för det. Kollar man de åren när vi har varit som bäst är det så vi har byggt det och det är så det har varit. En stomme på 20- till 25-åringar som är på väg uppåt och som är villiga att göra allt för klubben och för varandra och för sin dröm och det är den identiteten vi behöver stärka upp igen.

Det låter nästan som att det kan bli lite av en utrensning…
– Både och, jag tycker att det finns mycket att jobba vidare med, men vi måste se vilka som vill vara med på den resan. Som sagt, det kommer absolut behövas. Vi kommer behöva lägga upp en ny game plan om man säger så.

Och tränarpositionen är också uppe till utvärdering?
– Det ska vi också diskutera.

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten och exklusiva fullängdspoddar på måndagar. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare