Pressat läge i tabellen – ”Just nu måste alla roller utvärderas”

 Pressat läge i tabellen – ”Just nu måste alla roller utvärderas”

Foto: Skärmdump

 

Två segrar av tio möjliga, ynka åtta poäng inspelade och en niondeplats i tabellen med mer än halva serien spelad. Det är en minst sagt ovan situation i Huddinge och sportchefen Alexander Ytterberg medger att läget är pressat.
– Just nu är det så att alla roller, inklusive min egen, ska utvärderas. Det är inget snack om den saken, säger han till mjornberg.se.

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

Visst har det funnits säsonger som varit mer eller mindre framgångsrika spelmässigt, men Huddinge har ändå varit ett lag som med säkerhet prenumererat på spel i Allettan (senast laget missade spel i finrummet var säsongen 11/12). Men den här hösten hackar det betänkligt. Laget har bara vunnit två av tio matcher och ligger näst sist i tabellen, i skrivande stund sex poäng från Allettan-plats.

– Det är klart att det är pressat, det går inte att sticka under stolen med och det ska det ju vara för vi har en viss förväntan på oss, konstaterar sportchefen Alexander Ytterberg.

Spelmässigt har det inte sett allt för risigt ut initialt. Målvaktsspelet har varit riktigt bra, försvaret läcker inte och det går inte att klaga på puckinnehavet. Men en punkt pekas ut som extremt springande för att analysera kräftgången.

– Vi har väl analyserat både det ena och det andra under de här första tio matcherna. Å ena sidan tycker vi att vi gör ganska mycket bra saker i de matcherna vi spelar, men vi gör inte mål som det är just nu och gör man inte mål vinner man inte matcher. Det är väl lite där vi är just nu, att vi behöver hitta sätt att producera framåt, det är så enkelt det egentligen är, säger sportchefen.

Att ni inte får dit pucken är det bara psykologiskt eller vad beror det på?
– Hade vi haft ett bra svar på det hade vi nog tryckt på den knappen. Men det är väl en blandning, när du inte gör mål på dina lägen blir det över tid så att det självförtroende som man byggt upp, det naggas. Då måste man bli ännu mer rak och enkel i sina mönster rent offensivt.

– Är det någonting vi har identifierat under de första tio matcherna så är det att vi har mycket lägen men vi gör väldigt lite mål. Vi gör inte skitmålen, det är väldigt lite styrningar och returer, utan de målchanser vi sätter är ofta bra chanser, frilägen eller nån direktpass och direktskott. Men just om man ska kalla det slumpmålen, de skapar vi inte just nu och det är någonting i vårt beteende som gör att vi inte gör det.

Vad har ni för verktyg för att åstadkomma en förändring?
– Det blir att gå tillbaka till grunderna, att i gruppen prata ännu mer om det här området som är framför motståndarnas mål, att lägga tryck på det. Det är det vi håller på med just nu, att försöka förändra våra beteendemönster kring det området och bli ännu mer desperata. För vi är i ett läge nu där vi måste börja vinna matcher om vi ska gå till en Alletta.

 

Alla ska utvärderas
När det går trögt resultatmässigt kommer omgivningens funderingar kring befintlig spelartrupp och tränarstab som ett brev på posten. Det har spekulerats i huruvida huvudtränaren Peter Nylander kan komma att bytas ut och om truppen behöver förstärkas.

Sportchef Ytterberg är krass:

– Just nu är det så att alla roller, inklusive min egen, ska utvärderas. Det är inget snack om den saken, säger han.

– Vi levererar inte resultat i en bransch som kräver resultat så det är klart att oavsett om man är sportchef, tränare eller spelare, vi är här för att producera och göra ett visst resultat och det gör vi inte just nu. Alla måste vända sig lite inåt och se vad kan jag göra bättre eller vad behöver jag göra framåt för att få ett annat resultat och där upplever jag att hela gruppen, att alla är hundraprocentigt hängivna att göra det. Det är inte att vi inte jobbar hårt, men vi måste hitta nycklarna som får det här att vända.

Men ingen sitter säkert?
– Nej, men inklusive mig själv vill jag påpeka om man ska skriva något sådant, att alla måste utvärderas.

Tittar du något på marknaden för att eventuellt förstärka truppen?
– Det gör man väl alltid, självklart har man koll på spelarmarknaden och ser om det är någonting som jag tror kan hjälpa oss, men sen är det så att ska vi ha in någon är det någon som kan göra skillnad och den typen av spelare växer inte på träd så här års. Allt utvärderas och vi måste hitta något sätt att vända resultatet på.

Hur stort misslyckande är det om ni missar Allettan?
– Vi är inte ens där i tankegångarna än, utan vi fokuserar nog mest på nästa match nu bara. Ska vi nå det målet så behöver vi vinna nästa match och matchen efter det. Vi har inte ens börjar prata om, vad eller om… vi jobbar inte riktigt i de banorna just nu.

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare