Fler rutinerade spetsar kan försvinna – ”de har inget förslag på bordet”

 Fler rutinerade spetsar kan försvinna – ”de har inget förslag på bordet”

 

Laget tog sig till kvalserien, men var i slutändan aldrig särskilt nära att ordna en snabb återkomst till Hockeyallsvenskan. Nu väntar något av ett generationsskifte och flera av lagets spetsar kan komma att försvinna.
– Det behöver göras lite omtag, konstaterar Väsbys sportchef Tom Tärnström.

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

Väsby ställde ett med Hockeyettan-mått mätt väldigt etablerat lag på isen säsongen som gick, men när det inte blev ett direkt återtåg till Hockeyallsvenskan väljer föreningen att flytta tillbaka positionerna en aning.

– Det blev ganska naturligt med tanke på att när vi åkte ur så fick vi med oss en hel del spelare uppifrån och det var väl ändå en push tyckte jag. Vi skulle vara med och slåss om att kunna gå upp igen, konstaterar klubbens sportchef Tom Tärnström.

– Sett till de spelare vi hade var det byggt för att slåss om att kunna gå upp, det var väl den klara tanken det året. I den truppen vi hade med åldern och allt sånt fanns det väl inte riktigt något långsiktigt tänk, utan det var väl lite mer att vi gör en push här och försöker bygga på det momentum som ändå fanns när vi hade varit däruppe och hade lite spelare som var öppna för att vara med.

Men nu blir det stora förändringar. Rutinerade pjäser som Christian Holmblad och Victor Andersson är redan avskrivna, samtidigt har det varit tyst kring några av truppens mest rutinerade pjäser och poängsprutorna Henrik Rommel och Carl Wassenius har intresse omkring sig. Bland annat ska Nybro Vikings ha anmält sitt intresse.

Står dörren fortfarande öppen för några av de äldre eller är de avskrivna?
– Rommel har vi dialog med, han har fått ett kontraktsförslag som ligger. Han gjorde en jättebra säsong och det var väl precis det vi hade hoppats på med honom. Att han skulle hitta glädjen och självförtroendet igen, då är det en spelare som kanske egentligen inte ska vara på den här nivån. Han är allsvensk och det var väl det som kom fram tillslut. Det syns ju så klart så han har nog intresse både uppifrån och från Europa att ta ställning till. Sen sitter säkert en massa klubbar i ettan också och ringer honom.

Så om ni får Rommel eller Wassenius kvar är det lite av en bonus?
– Ja, jag räknar väl med att någon av dem ska vi ha kvar. Det är jag ganska säker på. Det är vad vi hoppas och tror. Sen är det kanske lite för mycket att hoppas på bägge.

Hur ser det ut med rutinerade backar som Jacob Spångberg och Ricard Blidstrand?
– Jag har haft dialog med dem, men de har inget förslag att ta ställning till som det ser ut just nu. Vi har haft dialog, men de har inget förslag på bordet. Vi får se lite var det bär av.

 

Tre punkter i nybygget
Så hur tänker sig då sportchefen att laget ska byggas kommande säsong? De spelare som presenterats så här långt ger en ganska tydlig hint om den saken. Det kommer bli ett yngre Väsby på isen till hösten och förmodligen också ett lag som tar lite mer ansvar i de defensiva delarna av banan.

– Vi vill gärna föryngra lite och bygga lite mer på sikt. Lite fler spelare som vi kan bygga här över tid, för det är det som har gjort oss framgångsrika förut, att vi har byggt på spelare över två, tre år och det är väl det som är tanken lite med det här. Till nästa år kommer vi ha sju tvåårsavtal tror jag det är.

– Då behövs det göras lite omtag. Lite utrensning och få in lite killar som ser sig själva här över sikt och kanske inte bara ett år.

Tärnström sammanfattar strategin för sitt bygge:

– Det är väl tre saker som speglar det här året. Ett, att göra ett litet generationsskifte och få in killar som verkligen vill vara med på den här resan och det är deras liv. De brinner för det här och de har drivet och det är här de vill vara och är där i sina karriärer. Det drivet underifrån måste finnas i grunden, i stommen för att vi ska kunna vara med och slåss och få ut de extra procenten. Två, backsidan, några backar till som helst vill vara backar och tre, centrar som har lite mer tvåvägstänk i vissa lägen. Det är där vi bygger om lite. Det kanske inte blir riktigt lika skickligt, men förhoppningsvis bidrar det till lite mer stabilitet. Det är väl det som är tanken.

Ett steg tillbaka och generationsskifte i all ära, målbilden är fortfarande en återkomst till Hockeyallsvenskan.

– Vi ska vara vara med och slåss om det redan år ett men blir det år tre så är det jättebra det också.

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare