Flaggar för sänkt spelarbudget – ”får rätta munnen efter matsäcken”

 Flaggar för sänkt spelarbudget – ”får rätta munnen efter matsäcken”

Thomas Engman. Foto: Skärmdump

 

Efter en stark säsong 20/21 kom klubben ner ordentligt på jorden den gångna vintern.
Nu har Mörrum slickat såren och lagt om inriktningen för framtiden.
– Man får rätta munnen efter matsäcken och anpassa sig till den verklighet som är, säger tränaren och sportchefen Thomas Engman till mjornberg.se.

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

Säsongen 20/21 var kanske att betrakta som en smekmånad. Thomas Engman tog över tränarskapet i Mörrum och ledde laget till så väl Allettan som slutspel. Säsongen som gick blev något av ett bryskt uppvaknande.

De sportsliga resultaten var svaga och ovanpå det kom en hel del turbulens i truppen, toppat av att trotjänaren Adam Ingvarsson hoppade av med bara ett fåtal matcher kvar av säsongen. Strax efter säsongsslutet meddelade klubben att ingen av Ahlbin Hernod, Didrik Jansson, Viktor Burman, Pontus Okerblad-Vestin eller Jonatan Wik kommer spela vidare i Mörrum kommande säsong, men sedan dess har det varit tyst fram till att tvillingarna Tom och Martin Fridén presenterades som klara på onsdagskvällen.

– Vi har bäddat in oss här nere och slickat såren lite. Vi har satt oss ner och funderat och diskuterat och pratat lite hur vi ska ta det här framåt. Därför har det varit tyst, konstaterar tränaren och sportchefen Thomas Engman.

Så vad har ni landat i?
– En liten bit på vägen tycker jag att vi har kommit. Lite mer hur vi ska tänka med lagbygge och vad vi vill ha in och lite sådana saker. Vi har fått ner det och hittat en väg som vi ska försöka jobba på nu.

Hur ser den ut?
– Den ser väl ut att vi måste göra en föryngring och få in mer yngre spelare. Det är en väg att gå. Jag tror att Mörrum även långt innan min tid har haft spelare här utifrån, lönebilden har väl varit rätt juste för att vara Hockeyettan och det håller kanske inte i framtiden. Jag tror vi måste hitta en annan väg, få in unga hungriga spelare och ha lite mer med jobb och sådana grejer vid sidan. Då tror jag att det är rätt väg att gå.

– Det är en tuff tid, det har varit två tuffa säsonger nu med allt med covid och hela den här biten. Intäkterna har så klart sjunkit under den tiden, man får rätta munnen efter matsäcken och anpassa sig till den verklighet som är.

Ska man tolka det som att det blir en sänkt lönebudget?
– Ja, utan att helt och hållet veta vad lönebudgeten hamnar på nu så den kommer den nog att bli sänkt, sen hur mycket det vet jag inte. Det har vi inte på det klara riktigt än, det handlar ju så klart mycket om intäkterna också, men jag har en budget att utgå ifrån nu och sen kommer den förmodligen ökas på längre fram.

 

Behåller veteranerna
Med största sannolikhet kommer fler spelare än de som lämnade under säsong och de fem som nämns här ovan försvinna från Mörrums trupp inför säsongen 22/23.

– Det kan nog bli någon till. Om jag säger så här, resterande spelare förutom dem vi gick ut med
för jag en dialog med. Sen är jag inte i hamn med dem än, utan vi har samtidigt sagt att vi tar det lite lugnt och har lite is i magen. Så att vi hittar bra lösningar för spelarna.

Att det ska ske en föryngring betyder dock inte att de åldrande stjärnorna John Henrion och Marcus Paulsson kommer försvinna menar tränaren.

John Henrion skrev treårskontrakt inför fjolåret, kommer han fullfölja?
– Jajemen han kör på. Jag träffade Henrion i gymet imorse så han är taggad och motiverad redan nu.

– Dem vill jag gärna ha kvar, de är bra för de yngre killarna. Så länge de har hungern och är motiverade och framförallt levererar på isen så finns det ingenting att klaga på.

Spelmässigt, kommer ni jobba vidare med samma filosofi?
– Jag måste nog skruva lite på det också. Offensivt har det varit helt okej, vi kanske skulle vilja ha lite fler målskyttar, men vi petar ju in lite mål. Däremot måste vi nog tänka om lite grann defensivt och kanske spela lite snålare hockey för att kunna vara med och ta poäng. Om vi har ett betydligt yngre lag blir det en lite annan filosofi i hur man spelar och så där. Men man ska få in dem i ett bra grundspel också.

– Det är många som säger att vi har det här grundspelet, men då ska du värva precis de spelare som passar in i det också och det är lite svårt på Hockeyettan-nivå. Ibland blir det att du får ta dem du kan och så får man kanske ändra lite och justera under säsongen på detaljer. Man får skruva lite på det, så är det.

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare