Nye coachen: ”Det ska synas att vi är en förening som inte är nöjda med det som har varit”

 Nye coachen: ”Det ska synas att vi är en förening som inte är nöjda med det som har varit”

 

Säsongen 20/21 debuterade han som seniortränare i Hammarby, säsongen som gick coachade han Viggbyholm i division 2. Nu är 29-åringen mannen som ska leda Nyköping till Allettan.
– Det ska synas att vi är en förening och ett lag som inte är nöjda med det som har varit, säger Nyköpings nye tränare Filip Algeman till mjornberg.se.

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

Säsongen 20/21 fick inget vidare slut. Trots en långsiktig plan om att bygga långsamt och sätta något nytt i budgetsatsande Hammarby tvingades Filip Algeman avsluta sin debutsäsong som seniortränare med att få sparken. Med en examen i ryggen började han jobba som idrottslärare och gjorde det parallellt med ett coachuppdrag i division 2-gänget Viggbyholm i vintras.

Men nu står han inför tränarkarriärens största utmaning hittills. Den som huvudtränare i Nyköping.

– De har beskrivit för mig vad de är ute efter och vad de vill ha. Vad de tror att de behöver för att ta nästa kliv och det är att vara med och etablera sig som ett topplag i Hockeyettan, vara med i Allettan och göra den resan. Jag hoppas ju att jag är rätt man för att realisera det, säger Algeman.

– Det ska bli extremt roligt att gå igång med ett så intressant projekt. Jag är glad och tacksam för att de har givit mig chansen att någonstans ta Nyköping till nästa steg.

 

Inte nöjda med det som varit
Ynglingen tar över ett lag som haft höga ambitioner i flera år, men haft svårt att göra något konkret av dem. Nu sker en föryngring på tränarbänken med målbilden att modernisera verksamheten en aning.

Nyköping har stått och stampat lite i några säsonger, är det en extra utmaning att få vara den som ska få fart på det?
– Det är väl just det som lockar extremt mycket. När man är där nere och ser vilka otroliga faciliteter de har och vilka möjligheter föreningen har. Det finns en historik av att det är ett hockeyallsvenskt lag och det finns ett intresse i staden som är högt. Så klart att det är drömmen i det här när man hoppar på ett sådant här uppdrag att man är den personen som får det att tippa över till rätt köl och att vi får igång allting. Sen får man vara extremt ödmjuk inför uppgiften, men jag hoppas verkligen att det är det som kommer att bli verklighet. Att vi tar det där sista steget.

Vad vill du sätta för prägel på det? Vad kommer Nyköping vara för typ av lag under din ledning?
– Jag tror väl och hoppas på att vi ska vara ett lag som vill väldigt mycket, det ska synas att vi är en förening och ett lag som inte är nöjda med det som har varit, utan att vi verkligen ska ta ett nytt avstamp nu. Det ska genomsyra hur vi beter oss på match, på träning och att vi verkligen är ett lag som vill framåt. Att vi har spelare som har en ambitionsnivå som är högre än Hockeyettan, det ska genomsyra föreningen i stort, men a-laget i synnerhet. Att vi är extremt seriösa och inte lämnar något åt slumpen. Det hoppas jag att jag med min bakgrund och erfarenhet och utbildning, att jag kan sätta den prägeln, att vi har en verksamhet som håller väldigt hög nivå.

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare