Succélaget räds inte favoritskap – ”får inte den credden som vi förtjänar”

 Succélaget räds inte favoritskap – ”får inte den credden som vi förtjänar”

 

Favorit eller underdog? Det är inte helt givet hur Kalmar kommer att betraktas när de kliver in i slutspelet nästa vecka, men tränaren Viktor Tuurala tycker definitivt inte att laget ska underskattas.
– Jag tycker att vi är bra, det är många som ser oss som heta, men jag tycker att vi är bra och jag tycker inte att vi får den credden som vi förtjänar för att vara bra, säger han till mjornberg.se.

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

Inför säsongen var Kalmar HC ganska mycket ett oskrivet kort med ny sportchef, ny tränare och en i stort sett helt ny trupp. Men under säsongens gång har laget gått från klarhet till klarhet. De vann den södra grundserien, kom tvåa i den södra Allettan och avslutade seriespelet med tio raka segrar.

Ändå är man inte en gjuten favorit inför kommande veckas semifinaler.

– De flesta tyckare har haft en tendens att tycka att…det är många som har tyckt att vi haft en jävligt bra form under jävligt lång tid om jag säger så. Jag har trott på det här laget från dag ett, sen tänker inte jag riktigt i de banorna, om man är underdog eller inte, utan det är en prestation och en tävling och det är den som ska göras så det spelar väl inte så stor roll vad andra tycker om man är favorit eller inte, funderar Kalmars succétränare Viktor Tuurala.

Har du märkt av under säsongens gång att motståndarnas respekt för er har ökat?
– Det är svårt att säga för folk säger olika saker vid olika tillfällen och jag har lite svårt att tyda vad som är sant och vad som bara är ett försök till ödmjukhet. Det är återigen en grej som jag inte reflekterar så mycket över, vilken respekt de har för oss eller inte, utan vi har ju våra grejer som vi vet att når vi upp till det här, då är vi trygga i det.

– Jag tycker att vi är bra, det är många som ser oss som heta, men jag tycker att vi är bra och jag tycker inte att vi får den credden som vi förtjänar för att vara bra. Men vårt fokus ligger i att vi är trygga i vad vi gör och var vi har varandra.

Du är inte så intresserad av jante-snacket att hela tiden lägga över favoritskap på andra?
– Nej, jag har aldrig riktigt förstått mig på det, för vem vill inte vara solklar favorit? Varför skulle man hålla på annars, det betyder ju bara att man har vunnit hela tiden och jobbat sig till det. Jag förstår inte varför man inte skulle vilja vara favorit. Jag har aldrig fattat grejen med att alltid lägga över favoritskapet på någon, det är väl bara positivt att vara det.

 

”Gäller att ha en tydlig plan”
Säsongens resultat har satt Kalmar i en position där laget får välja motståndare som nummer fyra (efter Hudiksvall, Nybro och Östersund) i söndagens valprocedur. Men vilka det blir har man ännu inte någon klar plan över.

– Det är inte så troligt att det blir alla match ett-vinnare som går vidare, utan någon kommer ju vända på steken och så vidare. Baserat på dagsläget har jag koll absolut, men det är bara som en del av förberedelserna, konstaterar Tuurala som följer kvartsfinalerna noga.

– Jag känner att man vill vara förberedd och inte sitta och stressa ihop det på lördag kväll. Hur gick det här nu då och vem som är vad, utan vi vill ha så bra koll som möjligt på hur det ser ut för att kunna ha en plan redo. När valen väl görs då sker det ju fort och har man inte en plan A, B och C, då kan vad som helst hända. Det gäller att ha värderingarna och en plan klar.

Gillar du att välja motstånd?
– Jag tycker att det är en väldigt sund grej för Hockeyettan på grund av ligans geografiska storlek och att man på det sättet själv får prioritera hur det är med resor och sådant. Sen kan jag inte påstå att jag skulle gilla det för någon annan nivå högre upp, men för Hockeyettan tycker jag att den är sund för det blir rätt balans på grejerna.

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare