Redo att slutligen ta det sista steget – ”Då vet vi att vi är bra”

 Redo att slutligen ta det sista steget – ”Då vet vi att vi är bra”

 

I flera säsonger har laget varit riktigt bra och snubblande nära att nå hela vägen fram till kvalserien, men fallit på mållinjen. Inför semifinalspelet står Östersund återigen ordentligt rustade för att utmana om en kvalserieplats, fast beslutna att lyckas ta det där klivet.
– Jag är övertygad om att vi kommer göra en bra vecka. Det vet jag att vi kommer göra, säger tränaren Kjell-Åke Andersson till mjornberg.se.

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

Efter Allettans sista omgång i Kiruna tog Östersund några dagar ledigt och hämtade andan innan de klev på med träning igen under veckan.

– Det har varit perioder med otroligt mycket täta matcher och mycket buss under säsongen, så det kändes som att det var bra att få göra något annat, konstaterar tränaren Kjell-Åke Andersson.

Men när semifinalspelet drar igång kommande vecka är det ett välförberett lag som kommer ställa sig på isen. Östersund har varit bra i flera säsonger utan att riktigt lyckas nå hela vägen fram till en kvalserie. I vår har man kanske bättre förutsättningar än någonsin och väljer motstånd som nummer tre i söndagens valprocedur.

– Vi har haft våra knöligheter under säsongen, men jag tycker någonstans kring jul eller veckan efter jul att vi började bli mer konsekventa och bättre över tid. Vi hittade strukturen.

– När vi blev mer konsekventa då kunde vi också börja titta på andra delar i spelet och jag tycker att de två sista månaderna någonstans har vi varit riktigt bra.

Är ni bättre i år än ifjol?
– Det är jättesvårt att jämföra. Jag tycker ju det, men jag är ju partisk. Jag tycker vi var bra ifjol och vi var väldigt, väldigt nära, jag tycker vi är bra i år och vi är med och har alla förutsättningar. Svaret är att vi var bra ifjol, men det är vi i år också.

Så vad talar för att ni tar det där sista steget och når kvalserien den här gången?
– Att vi är bra. Vi har hittat något konsekvent i vårt sätt att spela. Det blir två eller tre matcher där vi spelar på det sätt vi har bestämt och då vet vi att vi är bra. Jag är övertygad om att vi kommer göra en bra vecka. Det vet jag att vi kommer göra.

 

”Kan inte skita i att välja”
Vilka som står för motståndet på vägen fram till den där kvalserien är än så länge oklart, men i Östersundslägret följer man de pågående kvartsfinalerna noga.

– Det är klart vi tittar på dem. Vi satt ett gäng här i tisdags och hade delat upp oss lite och tittade på lite olika matcher, berättar tränare Andersson.

Har ni en ganska klar bild över hur ni ska välja?
– Det är klart att man har en bild över det, men vi har inte klappat ihop det än, utan vi ska titta ikväll också. Jag är inte så mycket för att lägga ner en massa jobb innan man faktiskt vet vilka som går vidare. Lägga ner jobb utifrån att titta naturligtvis, men inte utifrån att fundera därför att vi vet ju faktiskt inte än. Vi är breda i vår scouting just nu och tittar med öppna ögon och ser vad som händer.

Gillar du det här momentet att ni får välja ert motstånd?
– Både och, det finns ju en tjusning med det. Jag gillar det väl kanske utifrån att det är 40 lag, men skulle man spela som i allsvenskan eller SHL där formatet är samma lag och att man hamnar på en placering, då tycker jag väl kanske att man kan köra efter lägst och högst rankad bara. Men det är lite speciellt det här, hur rankar du en femteplats i norra mot en fjärde i södra? Det kan ju vara skillnad, de har ju inte mött varandra, så det är väl anledningen till att jag tycker att man kan ha val i Hockeyettan.

Du känner inte att det är jobbigt att behöva välja och ge lite tändvätska till motståndaren?
– Nej, det tycker jag är hittepå. Vi är ju i en situation där vi har spelat oss till en situation där vi får välja och måste välja. Vi kan ju inte ringa in och säga att vi skiter i att välja. Och eftersom vi inte har mött varandra kan man inte göra som i allsvenskan, ”vi tar lägst rankade”.

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare