Nya i slutspelet – så resonerar de inför kvartsfinalvalet

 Nya i slutspelet – så resonerar de inför kvartsfinalvalet

 

Efter säsonger och åter säsonger med negativt kvalspel ska laget slutligen spela ett slutspel och man gör det från en position där man får välja som tredje gäng inför kvartsfinalerna.
Det är en helt ny situation för Surahammar.
– När vi har möjlighet att välja som nummer tre tycker jag att vi ska förvalta det övertaget genom att gå vidare till semifinal, säger sportchefen Jörgen Mähler till mjornberg.se.

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

Surahammar har spelat och överlevt mängder av negativa kvalspel, men senast laget spelade ett slutspel i Hockeyettan var säsongen 03/04.

När klubben nu, 18 år senare, är tillbaka på den ärofyllda scenen är man det i en position där man får välja sitt motstånd redan som tredje lag ut.

– Vi har trots allt ändå visat, vi har vunnit mot Östersund, vi har vunnit mot Hudiksvall, vi har vunnit mot Boden. Placeringen i tabellen har vi ju inte tagit mot Kiruna och Strömsbro och Forshaga. Utan vi har ju vunnit mot alla lag i serien, konstaterar sportchefen Jörgen Mähler som tycker att tiden när Surahammar betraktas som en underskattad underdog borde vara förbi.

– Någonstans måste det ha varit ett wakeup call. Jag menar vi kommer tvåa i grundserien och vi krigar om en tredjeplats i Allettan, vi har inte glidit omkring i 45 omgångar och haft tur. Då får man bara skylla sig själv kan jag tycka om man fortfarande hänvisar till tidigare säsonger. Det har varit mediokert och bittert absolut, men vad fan, det var ju då.

Men när ni väljer ett motstånd är ni plötsligt laget att slå…
– Visst är det så, då är det klart att då ska vi någonstans bevisa och per automatik är det ju så att de man väljer förväntas man ju vinna emot.

 

Resonemanget kring valet
Så hur resonerar man då hos succélaget inför den valprocedur som är otrampad mark för Surahammar? Huddinge, Vimmerby, Piteå, Strömsbro, Lindlöven, Visby/Roma och vinnarna mellan Halmstad och Tranås respektive Wings och Teg är det som finns på bordet.

– Vi får väl se, det är klart att det finns en plan a, b och c, det gör det ju, men det hänger på Väsby (som väljer som nummer två /förf.anm) och vad deras drag är, resonerar Mähler.

– Det finns vissa lag som absolut ligger sämre till tabellmässigt men som vi kanske haft svårt emot. Generellt under säsongen har vi haft svårare mot lagen där vi förväntats styra och ställa på plan. Mot Strömsbro som tog sig vidare med nöd och näppe, det har varit tuffa och tighta matcher där och de har ju en fantastisk förstalina. Det kan räcka att få två powerplay emot sig så förlorar man matchen på det. Sen finns det lag i grundserien västra på hösten som vi har plus på och som ligger nära geografiskt, men det är bara spekulationer hela tiden.

Han utvecklar resonemanget:

– Det som talar för att välja ett lag från sin egen serie är att vi vet lite mer, de är ju scoutade och klara om man säger så. För det man ser i hallen med egna ögon säger mer än om man tittar på matcher mot annat motstånd för det är mycket svårare att värdera. Jag har kollat runt lite grann med de som har mött lag i den östra serien och det finns väl vissa lag vi har strukit. Visby är till exempel inte ett alternativ. Vimmerby och Huddinge, det är lag som varit med länge och slagits uppe i toppen men det är ju samma där, de ska ju också bli bedömda utifrån årets resultat och spelartrupp lika väl som att vi ska bli det.

Vem är det som bestämmer vilka ni väljer i slutändan?
– Det är inte jag som går in och viftar med sheriffbrickan och säger att så här blir det, vi för en dialog, jag pratade med tränaren senast imorse. Men vi har definitivt lyssnat på spelarna också.

Er säsong kommer summeras som en succé, hur viktigt är det att det går bra i slutspelet?
– Alltså, tittar man med rättvisa ögon över hela säsongen med den budgeten vi har och allt sånt här, det är väl klart att vi vill göra ett snyggt avslut, men om man leker med tanken att vi skulle förlora i kvartsfinalen så med rättvisa ögon har vi gjort en fantastiskt bra säsong.

– Men eftersom vi ändå har jobbat oss till den positionen vi har så att vi har möjlighet att välja som nummer tre så tycker jag att vi ska förvalta det övertaget genom att gå vidare till semifinal.

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare