På väg att jaga bort slutspelsspöket? – ”får inte tycka att det är otäckt på något vis”

 På väg att jaga bort slutspelsspöket? – ”får inte tycka att det är otäckt på något vis”

 

När backen Emil Krabberød Buskoven lyckades knöla in 3-2-pucken 3.09 in i den femte perioden borta mot Tranås innebar det inte bara att Halmstad Hammers tog ledningen i play-in-serien med 1-0 i matcher, det var också ett väldigt efterlängtat trendbrott.
– Spelarna måste få med sig erfarenheten att spela de här viktiga matcherna, säger tränaren Fredrik Johansson till mjornberg.se.

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

Det har förmodligen inte gått någon förbi vid det här laget. Halmstad Hammers har varit ett värdelöst slutspelslag de dryga tio senaste åren.

Inför tisdagens play-in-möte borta mot Tranås hade laget 0-6 i matchserier och 1-12 i slutspelsmatcher sedan sin återkomst till Hockeyettan inför säsongen 09/10. En rent gräslig statistik.

När Emil Krabberød Buskoven satte suddenavgörandet i Stiga Arena innebar det att Hammers för första gången under den här tidsperioden har ledningen i en slutspelsserie. Ett påtagligt trendbrott.

Är ni på väg att jaga bort slutspelsspöket nu?
– Vi hoppas väl på det. Det är klart att det var jätteskönt att vinna på bortaplan i en så tight och tät match som det var, konstaterar Hammers-tränaren Fredrik Johansson.

Det är första gången som ni leder en slutspelsserie…
– Det är helt rätt, det tror jag…

Är det viktigt?
– Ja det tycker jag. Jag kanske inte har tänkt så mycket på det men det är klart att vi har haft några vändor nu, till exempel när vi mötte Tranås efter Hockeyettan-finalen, där vi hade slut på bränsle. Men självklart tycker jag att det är viktigt att vinna på bortaplan och ha två matcher på hemmaplan, men det gäller att vi är lika disciplinerade och lika ödmjuka inför fredagsmatchen och om det skulle eventuellt bli en lördagsmatch.

 

Erfarenheten ska visa vägen
Halmstad sitter i ett gynnsamt läge inför helgens returer på hemmaplan, men vad gör egentligen att man är ett starkare slutspelslag nu än de fem senaste gångerna man försökt?

– Jag tycker nästan att vi har ett bättre lag individuellt. Sen den där säsongen med Allettan och finalen, den säsongen hade vi en så sjukt bra grupp, vilket jag tycker att vi har haft nu efter jul också. Vi har fått en bra konkurrenssituation i laget.

Hur viktigt är det för föreningen att tvätta bort stämpeln att Halmstad alltid åker ut när det blir slutspel?
– Det är klart att det är kul för alla inblandade att få fortsätta och kliva in i en kvartsfinal, jag hymlar inte om det. Men vi måste göra jobbet, då kommer det bli bra. Det blir publik och det blir en liten snackis här som vi hade med Allettan-tiden, då var det en jäkla hockeyfeber här.

– Nu har vi gått till playoff tre år i rad, innan det var det lite jojo-lag, men spelarna måste få med sig erfarenheten att spela de här viktiga matcherna. Vi har några spelare i Mattias Åkesson, Robin Dahse, Alexander Edström och så vidare, de gör ett jävla jobb. Sen har vi Garrett Milan och Darby Llewellyn, de älskar att spela sådana här matcher, men det är sparkapital i båda de spelarna med. Man måste älska att spela de här matcherna och inte tycka att det är otäckt på något vis.

Ifjol fick ni en ordentlig lektion i slutspelshockey av Visby/Roma, har ni nytta av det nu?
– Det pratar vi också om, det mentala spelet som var då. Vi kanske var spelmässigt lite bättre än dem, men samtidigt tog de oss på bar gärning där. Det är jätteviktigt att vara med i de här matcherna. Vi spelade fysiskt i tisdags och kommer fortsätta spela fysiskt nu också och verkligen diktera villkoren lite grann. Det är ju vår hemmaplan också.

Fredrik Johansson, tränare i Halmstad. Foto: Skärmdump Halmstad Hammers

 

Täckta skott och spruckna läppar
I den första matchen var det inte mycket som skiljde lagen åt, men Halmstad redde ut flertalet boxplay och ju längre matchen led i förlängningen desto mer tycktes det som att Halmstad hade mer ork än vad Tranås hade.

– Det tyckte vi med och vi var starka då. Vi har varit starka i tredje perioden under säsongen och nu gick det ännu längre. När man använder mycket spelare har man mer kräm i grejerna, konstaterar Johansson.

Vad är nycklarna nu när ni vänder hem och ska stänga serien?
– Det är de små detaljerna. Fyra, fem saker vi måste bestämma oss för. En är disciplinen naturligtvis, det här med utvisningar och disciplinen i försvars- och anfallszon. Sen är det hur vi agerar i försvarsspelet, chippa ut, chippa in, det räcker. Chanserna kommer vi få, men att inte ge Tranås syre i anfallszon för där är de skickliga. Jag tycker att de har studsat upp under säsongen som har gått. Sen powerplay och boxplay. Det var bra i första matchen, fan vad spelarna offrade sig och slet. Mod och offervilja, att ligga rätt i banan, täcka skott och vara i vägen, det är mycket klyschor, men gör man det jobbet vinner man matcherna.

– Det vi gjorde i tisdags med framförallt boxplayet. Täcka skott, puckar på fötterna, puckar på mage, bröstkorg, spräckta läppar och att vi ser att vi vinner i det spelet. Det är skitviktigt, då ser man att det kostar lite grann och vi kan betala priset för de här matcherna. Det är ingen jäkla serielunk det här, när vi ska till Nyköping eller var vi nu ska, det blir helt annorlunda, det är vinna eller försvinna.

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare