Utvisningsbåsets okrönte kung är tillbaka i ligan – ”inte smickrande”

 Utvisningsbåsets okrönte kung är tillbaka i ligan – ”inte smickrande”

 

Under coronasäsongen valde han att ta ett uppehåll från hockeyn och under hösten har han lirat med Mölndal i division 2. Men på onsdag kväll är energiforwarden som vunnit ligans totala utvisningsliga inte mindre än tre gånger tillbaka i Hockeyettan.
Det var svårt att tacka nej, säger Jonatan Stuxberg till mjornberg.se.

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

Den södra vårserien blir en profil starkare när forwarden Jonatan Stuxberg efter ett och ett halvt års frånvaro återigen skrinnar ut på Hockeyettan-isen. I förra veckan meddelade Hanhals att de kontrakterat den rivige anfallaren och i onsdagskvällens möte med KRIF är det tänkt att han ska göra sin debut.

Det trodde jag inte innan säsongen faktiskt, men så fick det bli. Det känns kul, konstaterar Stuxberg.

Riktigt så var det inte efter säsongen 19/20. Ett flertal av stomspelarna som burit Visby/Roma under många år valde att tacka för sig. Stuxberg var en av dem och tog ett kliv bort från hockeyn.

Hela ligan la av så det blev naturligt att jag också lämnade och klubben ville göra lite omstart. André (Lundholm Visbys sportchef /förf.anm) ville ha kvar mig, men jag hade inte drivet så det var lika bra att ta ett break.

Under coronasäsongen 20/21 spelade 27-åringen ingen hockey alls, men under hösten har han tagit upp sporten igen med Mölndal i division 2.

Tanken var att hitta lite glädjen igen och det har jag absolut gjort, det har varit sjukt kul att bara få spela igen. Det var ett välbehövligt uppehåll under coviden.

Du tog ett sabbatsår?
Så kan man väl säga, jag kände mig lite mätt på det samtidigt som jag kände att jag ville göra något annat och fokusera på lite andra grejer. Det är inte så kul att spela inför tomma läktare heller, det kan nog alla som gjorde det i slutet där intyga. Man gillar ju att ha publiken mot sig och med sig, så är det ju…

 

Vinnare av utvisningsligan
Nystarten i Mölndal har dock givit mersmak och när Hanhals behövde biffa upp sin laguppställningen inför vårserien lyfte tränaren och sportchefen Per Ljusteräng luren.

Jag tänkte lite på det, förvånande att Per ringde med tanke på alla våra duster. Det var lite kul, jag får väl säga förlåt eller nåt, skrattar Stuxberg.

Därmed är en av ligans mer rubrikvänliga spelare tillbaka och Per Ljusteräng vet förstås precis vad det är för spelartyp han har plockat in. Som tränare i så väl KRIF som Hudiksvall har han tidigare stött på Stuxberg som varit synonym med Visby/Roma-dressen.

Han känner till mig. Han sa det att känslor är bra, så länge det inte blir för mycket.

27-åringen är ingen spelare som går obemärkt förbi. Tre gånger, säsongerna 19/20 (127 minuter), 17/18 (98 minuter), 16/17 (115 minuter), har han vunnit Hockeyettans totala utvisningsliga.

Vad blir det för roll nu, vad ska vi förvänta oss när du kliver in i Hanhals?
Alltså jag är äldst i laget. Jag vet inte, vi har väl inte riktigt bestämt, men jag tänker väl att jag vet ju vad jag är bra på. Jag får bidra med det och i grund och botten är jag en powerforward, så jag får väl rätta mig in där. Sen får vi se var Per vill ha mig, jag spelar var som, det får han bestämma.

Men han har inte sagt någonting om att du ska komma hit och göra det här och det här…?
Jag kan inte avslöja allt för mycket, men jag vet ju ungefär vad han tänker. Han vill ha en liten pådrivare och det vet jag ju att det är jag i mina bästa stunder. Jag får förhoppningsvis bidra med min erfarenhet och kanske lite energi till laget.

Senast du lirade i ettan vann du utvisningsligan…
Det är inte ambitionen, men jag hoppas kunna bidra på rätt sätt.

Du har tre sådana titlar…
Det är inte smickrande, men jag tar det.

Jonatan Stuxberg vet precis hur det känns att sitta i utvisningsbåset. Foto: Skärmdump

 

Inte flytta till nån by
En intressant aspekt med återkomsten är att Stuxberg nu kommer att ställas mot Visby/Roma. Laget han under så många säsonger varit synnerligen synonym med.

Det ska bli sjukt kul, i början kändes det lite konstigt, men nu börjar jag vänja mig vid tanken. När man väl är på isen då vet jag att jag kommer åka och jaga dem så det ska bara bli kul.

Faktum är att Visby/Roma under sin kaosartade höst med skador och avhopp hörde sig för hos Mölndal kring möjligheten att låna sin gamla adept.

De hade haft otroligt mycket skador, så jag pratade med André hela hösten egentligen. De ville ha in mig tidigt där, men det var aldrig aktuellt, sen har vi kikat på en längre lösning också, men jag har ju sambon här så det har aldrig varit aktuellt att lämna bara för hockeyn.

Man kan inte bara flytta för hockeyn, där är man inte i livet tyvärr och nu hörde Per av sig i rätt läge så det var ju ganska kul. Man fick upp blicken för Hockeyettan. Jag sa till Mölndal innan att det inte var aktuellt att ta steget, men nu blev det…det var svårt att säga nej helt enkelt.

Har det varit många som har hört sig för medan du har varit borta från ligan?
Det var lite innan säsongen nu och så var det, jag ska inte säga att det är många, men det har absolut ringt. Men det är mest för att känna av och jag har sagt att nu är jag här och då kommer jag vara här. Jag kommer inte flytta till någon liten by för att spela hockey, där är jag inte. Hade det varit för fem år sedan så absolut, men nu är jag här.

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare