Sportchefen om misslyckandet: ”Man blir förbannad”

 Sportchefen om misslyckandet: ”Man blir förbannad”

För första gången sedan säsongen 09/10 missade klubben att ta sig vidare till Allettan. Det kan inte betraktas som något annat än ett stort misslyckande för Visby/Roma, men sportchefen André Lundholm försöker ändå vara någorlunda mild i sin analys.
– Det har varit en väldigt stökig och tuff höst för oss, suckar han.

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

En enda gång under de 13 senaste säsongerna har Visby/Roma misslyckats med att ta sig vidare till Allettan, det var säsongen 09/10. Sedan dess har klubben prenumererat på en plats i finrummet och ofta också tagit sig en ganska lång bit när det vankats slutspel.

Men den här hösten tog det tvärstopp. När grundserien summeras står det klart att Visby/Roma trots ett bra lag på papperet misslyckats med att ta sig till Allettan. Det kräver en grundlig analys.

– Man blir förbannad och har gått och varit grinig här, men någonstans får man väl tänka att…jag vet inte hur många andra klubbar som har 13 av 14 år i Allettan och vi har väl legat i playoff 2 och 3 eller kvalserien nästa alla år. Det är inte så många som haft den streaken under så lång tid, så någon gång måste man väl ha någon säsong där man måste bygga om och det inte går riktigt som man önskar, det är väl så, säger Visbys sportchef André Lundholm.

– Ibland blir det inte som man hade förväntat sig och hoppats och det är bara att acceptera läget.

Hur stort misslyckande skulle du säga att det är att ni inte lyckas nå Allettan?
– Det är ett misslyckande utifrån att om du hade frågat innan säsongen så hade det varit ett stort misslyckande. Men kanske inte som säsongen utspelade sig, när vi två veckor innan seriepremiären tappade tre tongivande spelare som är lite av den nya ryggraden.

 

Manfall i truppen
Det blev rörigt ganska direkt för Visby/Roma när tilltänkta nyckelspelare valde att lämna klubben tätt inpå seriestart. Carl Ericson fick ett jobb i Stockholm, Christian Olsson kom in på en utbildning och Adrian Elefalk ådrog sig en hjärnskakning som gjort att han tagit ett break från hockeyn på obestämd tid.

När serien startade kom dessutom skadeeländet som en slägga.

– Första matchen gick Samu Markkula av med hjärnskakning och Chase Phelps en revbensskada. Markkula kom aldrig tillbaka och Phelps var borta i tio matcher kanske.

– Pang så var fem forwards borta för väldigt lång tid och de flesta för resten av säsongen. Där började det bli lite jobbigt. Och så kom ju de vanliga skavankerna och sjukdomarna på det, så vi hade en period där vi spelade med en back som forward för att få ihop nio forwards och då har vi inkluderat de två juniorforwards vi har i a-lagstruppen. Det har varit en väldigt stökig och tuff höst för oss.

Manfallet i truppen blev för mycket att hantera, men sportchefen vill inte helt och hållet peka ut det som anledning till Visbys misslyckande.

– Sen ska vi inte bara skylla på det, vi har underpresterat i vissa matcher det är ingen tvekan om det. Vi hade 4-1 mot Vallentuna tills det var åtta minuter kvar, sen vänder de till 5-4. Vi tappar 3-0 mot Segeltorp borta, så vi har haft ett par matcher vi verkligen gett bort. Men återigen, varför jag inte är så hård i bedömning ändå är att det sliter ju. När vi hade åtta forwards spelade vi fem matcher på nio dagar och det är klart att det sätter sina spår. För ett tag framåt också, man kan inte träna ordentligt och det har varit stökigt på många sätt. Men det är klart att det är ett misslyckande, det kan man aldrig komma ifrån.

Har ni haft för tunn trupp?
– Ja, som det blev hade vi det, men när vi gick in i säsongen och vi fick in Ville Heikkinen som sista forward så var jag väldigt nöjd. Då hade vi 14 forwards inklusive de två juniorforwards som har gjort det väldigt bra och var inne och spelade även ifjol. 14 forwards, sju backar, plus en juniorback, bra tyckte jag för det blev bra konkurrens. Men det var ju innan säsongen startade, när tre försvann innan första nedsläpp var vi nere på elva och sen gick två sönder första matchen då var vi nere på nio när alla var hela och friska. Den var svår att läsa innan så klart.

André Lundholm, sportchef i Visby/Roma. Foto: Visby/Roma

Jagar förstärkning
Istället för en ny Alletta blir det nu spel i vårserien för Visby/Roma. En serie som inte kommer bli helt lätt. Tre slutspelsplatser finns att kriga om och motståndet kommer från Hanhals, Tranås, Halmstad, KRIF, Mörrum, Nyköping, Kumla, Eskilstuna Linden och Segeltorp.

– Vi är helt införstådda med att det kommer bli en stentuff vårserie med de lag som är där. När man kollar på de där lagen det är ju lag som vi spelade mot i Allettan ifjol och playoffat mot årligen i princip så det kommer bli stentufft. Men det är ändå med viss tillförsikt jag ser fram emot den omstarten för jag tycker att det har sett lite bättre ut de sista två veckorna. Vi har fått tillbaka lite spelare, vi har fått in någon ny spelare och fått lite armar och ben på träningar. Vi har fått ihop fyra linor vilket gjort att vi kunnat hålla lite bättre tempo än om man spelar på tre femmor och tätt med matcher.

Lundholm utesluter dessutom inte att det kommer droppa in förstärkningar i truppen.

– Vi ska försöka förstärka laget med en eller två spelare, för vi har ännu inte lyckats ersätta alla som har slutat eller försvunnit och det beror helt enkelt på att det finns väldigt begränsat med spelare på marknaden.

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare