Baksidan med överlägsenheten – ”det låter som ett lyxproblem”

 Baksidan med överlägsenheten – ”det låter som ett lyxproblem”

Laget gör processen kort med sin serie, har bara tappat två poäng totalt och ligger behagligt längst upp i toppen av tabellen.
Men lutar sig tränaren Dennis Hall tillbaka för det? Glöm det. Hudiksvall-bossen har att tänka på.
– Vi kan inte lägga oss på en nivå som räcker idag, säger han till mjornberg.se.

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

Hudiksvall målades upp som en av säsongens stora favoriter inför seriestart och har så här långt levt upp till det med råge. Laget har vunnit nio av tio matcher, plockat 28 av 30 poäng och är överlägsen serieledare i Hockeyettan östra. Matematiskt finns förstås fortfarande risken att bomma en Alletta, men rent krasst kan Hudiksvall givetvis redan nu börja blicka framåt.

– Det känns som att vi är konsekventare än de lag som vi har mött som ska vara med och slåss däruppe. Framförallt i sättet vi för oss och den här grundtryggheten i strukturen, konstaterar tränaren Dennis Hall.

Han var en eftertraktad ledare när han kontrakterades redan vid jul ifjol och har fått precis den start han kunnat önska i Hudiksvall. Men nöjd? Nej, långt därifrån. Även om han medger att pusselbitarna fallit på plats fortare än han trott.

– Jag har haft den känslan tidigare, det året vi gick till kvalserien med Borlänge 17/18 och i Forshaga ifjol, att ibland hackar det rejält innan det börjar flyga för att det bara slår runt i huvudet av information. Så det fanns väl en liten minioro över det, men det känns att det är ett snäpp upp och lite större, även om spelarna inte är lastgamla så är det ändå spelare som har varit med lite, så det har funkat jäkligt bra.

– Sen pratar vi mycket om att… till exempel åker vi till Enköping, vinner med 3-0 och stänker dit varsitt mål i varje period och sen är matchen slut. Det kan man väl absolut se som en styrka att man behöver inte förta sig. Det är absolut ingenting emot Enköping, men det jag menar är att jag sa det till våra killar att vi vill aldrig komma till en match och vinna för att det andra laget inte är tillräckligt bra, utan vi vill ta våra vinster för att vi presterar bra hockey. I den matchen tycker jag att vi vinner på att vi är skickligare och skicklighetsgraden ska vara vårt grädde på moset.

”Låter som ett lyxproblem”
Resonemanget ger förstås en hint om hur hög kravbilden är i Hudiksvall den här säsongen. Vinster eller förluster, inget lämnas åt slumpen.

– För mig som ansvarig ledare går inte jag och klappar mig på bröstet, utan jag vill säkerställa att oavsett om vi vinner eller förlorar så ska alla vara införstådda i varför vi vinner eller varför vi förlorar. Det blir mycket video, mycket statistik och analys och jag är inte riktigt sån att jag tar ett steg tillbaka bara för att vi går bra. Jag släpper inte greppet riktigt och jag har känt lite senaste tiden att det funnits en liten mental trötthet. Det är fullt naturligt, men då gäller det att hitta vägar att man studsar upp igen och sist mot Vallentuna är det lite mellanmjölk och så gör de 1-1 och sen är det som att vi nu jävlar och så rinner det iväg och de orkar inte upp.

Finns det rent av en baksida med att det går så lätt som det ändå gör för er?
– Ja det finns flera. Jag menar en sida är till exempel att vi har ett sådant analysprogram att vi kan se possession game i egen zon, mittzon, anfallszon och så vidare. Jag ser att vi har extremt lite tid i våran zon vilket gör att det uppstår kanske inte alla de här situationerna som uppstår om du har lite mer spel i egen zon. Så vi får lägga och föra in det ganska mycket i vår dagliga träning själva och verkligen trycka på det och där blir man lite halvtråkig för då måste man vara skarp så att de fattar att det här ska vi göra fullt ut. Det är en sådan del, att du inte blir fullt ut prövad i alla situationer, det låter som ett lyxproblem, men det är väl lite sådana saker.

– Det här att inte lägga sig på en nivå som räcker idag. Där tycker jag att vi fortfarande har saker att jobba på för att säkerställa vår prestation. Vi gör en bra match hemma mot Väsby som ska vara ett topplag. Vi vinner med 3-2, de gör två i powerplay i tredje perioden, men ser vi till matchens helhet är vi klart bättre än dem. Men det jag vill få mitt lag att förstå är att nästa gång vi möter Väsby då ska de möta en ännu bättre upplaga av Hudik. Inte samma Hudik. Sådana bitar, där tycker jag att vi absolut har saker att jobba på.

Är det svårt att vara den pådrivaren? Ni går klockrent resultatmässigt men att ändå mala på. Man kan bli ganska mycket en pain in the ass för en spelartrupp…
– Ja, men det är det jag menar, det gäller att hitta en balans i att någonstans understryka att vi är jävligt bra i grund och botten, det ska ni ha jävligt klart för er. Just därför har vi utrymme att jobba på de här sakerna. Du kan inte vara häxan surtant rakt igenom.

 

Dennis Hall, tränare i Hudiksvall.

Ändrar inget upplägg
Med lite drygt halva serien spelad ligger Hudiksvall alltså i en så pass gynnsam position att de redan kan börja planera för Allettan.

Nu är ni i stort sett klara för Allettan, lägger ni om träning eller upplägg på något sätt för att förbereda er inför det som komma skall?
– Nej, jag har aldrig varit så mycket för det där utan jag tycker att precis som med allt annat i livet, om du lägger dig och trycker upp en nivå över tid så blir du van, det blir det nya generella. Så jag är mer att man ligger på mer eller mindre en jämnhög puls i träning.

Med tanke på er framfart växer ni mer och mer in i rollen som favorit, är ni bekväma med det?
– Ja, det finns ju en anledning till det, vi har ju presterat för att förtjäna att folk tycker så. Hur vi reagerar framöver beroende på hur det går eller om det hackar lite, det är svårt att sia om nu, men jag skulle säga att just nu känns vi väldigt bekväma.

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare