Stjärnan tillbaka i spel till ödesderbyt

 Stjärnan tillbaka i spel till ödesderbyt

Det är två formsvaga lag som glider ut till en match av yppersta vikt i Allettan-striden när det stundar Blekingederby på onsdagskvällen. Men Mörrum kan i alla fall glädja sig åt en sak. Förlusterna har kommit under storstjärnan John Henrions avstängning, nu är han tillbaka i spel.
– En liten svacka är det i och med att det är tre förluster, konstaterar Mörrum-tränaren Thomas Engman.

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

I hemmamötet med Nybro Vikings den 23 oktober kastade den poängsprutande stjärnan John Henrion ur sig ett par mindre väl valda ord från båset och belönades med matchstraff. Mörrum tappade och förlorade den matchen (4-5) efter förlängning.

Efter det stängdes Henrion av och laget har förlorat de två matcherna (1-4 borta mot Kalmar och 2-4 borta mot HC Dalen) som han tvingats stå vid sidan.

Det gör att Mörrum går in till onsdagens viktiga hemmaderby mot KRIF med tre raka förluster i ryggen. Glädjande nog för laxarna är John Henrion dock klar för spel igen.

– Han valde några olämpliga ord och fick två matchers avstängning för det, konstaterar Mörrum-tränaren Thomas Engman.

Har man de glasögonen på sig är det lätt att se ett samband mellan att Henrion varit borta och att ni har förlorat…
– Jag vet inte, det är ett tydligt tecken, han är borta och vi har förlorat så är det. Om han nu har sådan påverkan att det spelar in, jag vet faktiskt inte. Vi får väl se, är John tillbaka på onsdag och spelar och vi vinner då har vi väl svaret där.

 

Skänkt bort poäng till rivalen
Efter en stark start på serien är de senaste omgångarnas förluster att betrakta som en tydlig svacka för Mörrum, men Engman stressar inte upp sig för den sakens skull.

– En liten svacka är det i och med att det är tre förluster. Om man tittar på hur det har gått i inledningen så är tre förluster en svacka, men samtidigt vet jag att de där kommer, det gäller att bara jobba sig ur den här svackan på något vis.

– Vi kör på efter vår plan som vi har satt och ändrar ingenting, utan försöker hålla oss till det. Sen är det alltid små detaljer under resans gång som man ändrar på, men i det stora hela kör vi på efter planen vi har och förluster kommer, så är det bara. Det gäller bara att minimera den här förlusttrenden så den inte blir för lång.

Som om det inte vore nog har Mörrum den senaste tiden dessutom tvingats konstatera att man ”skänkt bort” tre poäng till Karlskrona efter den bortamatch som man valde att bojkotta tidigare under hösten.

Ni gav bort tre poäng till Karlskrona ovanpå förlustsviten, svider det lite extra?
– Alltså, det där är en skrivbordskamp och jag och spelarna fokuserar på det sportsliga, så jag har inga kommentarer gällande den där kampen som pågår.

Själva kampen behöver du inte kommentera, men det kan vara surt att ge bort poängen i läget ni befinner er…
– Visst, kommer vi fram till den 24 november, den sista seriematchen och det fattas tre poäng för Allettan då kommer de tre poängen att svida så klart. Det är väl inget snack om det. Det är klart att man tappar poäng på andra håll med och det svider också, men det kan man alltid påverka, när det sker ute på isen. Det här är ju något som inte vi kan påverka.

Har ni behövt hantera det i gruppen?
– Vi hade ett snack om det när det kom upp, det här när KHK-matchen var aktuell. Men sen är det inget mer snack om det där, utan nu rullar det på och det har hamnat lite bakom.

Thomas Engman, tränare i Mörrum. Foto: Skärmdump

 

Mer press på KRIF
Bortskänkta poäng och en förlusttrend till trots, Mörrum sitter fortfarande i en gynnsam position där de helt och hållet kan påverka sitt eget öde. Men onsdagskvällens derby mot KRIF blir oerhört viktigt. Seger och Mörrum kan haka av sin rival från Allettan-striden, förlust och man blir själva i allra högsta grad inblandade i den.

– Vi har väl kanske lite mer marginal än vad de har, men absolut det är en hyperviktig match. Helst ska det in tre poäng på kontot för att kunna reda upp lite. Det är hemma och vi kommer från tre förluster så det är upp till bevis att ska vi vara med och kriga här på topp fem-platserna då krävs det tre poäng imorgon, så är det bara.

Med tanke på tabellplaceringarna, är känslan att den stora pressen ligger på KRIF?
– Ja, tittar man utefter tabellen och att KRIF ligger där de ligger. De gick ut ganska hårt inför säsongen och sa att de skulle vara ett offensivt jättebra hockeylag och göra mycket mål, men har ju inte kommit upp och uppfyllt de kraven som de hade från början, så de har nog högre press på sig att behöva ta tre poäng för att vara med i Allettan-racet än vad vi har just imorgon.

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare