Nycklarna till den enorma vändningen – ”han fick helt svarta ögon”

 Nycklarna till den enorma vändningen – ”han fick helt svarta ögon”

Det började skakigt med tre raka nederlag och frågetecken som behövde rätas ut. Efter det har Borlänge mosat den västra Hockeyettan med sex raka segrar och ett mållavemang.
Tränaren Stefan Gustafsson pekar ut nycklarna till hur det kunde gå till.
– Vi fick en bra attitydförändring i vad vi vill få ut, säger han till mjornberg.se.

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

Tre raka förluster och 0-2 efter en period hemma mot Lindlöven.

Borlänge var på väg mot en stor fiaskostart i Hockeyettan säsongen 21/22. Då vände allt.

– Det vände i periodpausen efter första perioden hemma mot Lindlöven när vi ligger under med 0-2. Sen gör vi åtta raka på dem. Där tycker jag väl att våra ledande spelare, de som ska vara ledande spelare för oss, med framförallt Martin Janolhs i spetsen den matchen, han fick ju helt svarta ögon efter den periodpausen. Då någonstans var det som att gruppen bara bestämde sig och sen har det mer eller mindre gått åt det hållet, resonerar tränaren Stefan Gustafsson.

– Då var vårt budskap att nu är det gaspedalen i botten, då hade vi ingenting att förlora, vi kunde ju inte få färre poäng om vi torskade den matchen. Det var gaspedalen i botten, släppa handbromsen helt, sluta fundera på rätt och fel system och allt möjligt, utan börja ta fram varför vi har satt ihop det lag som vi har satt ihop.

Sedan den där vändningen hemma mot Lindlöven i den fjärde omgången (Borlänge vann med 8-2) har allt bara rullat på. Borlänge har sex raka segrar och har dundrat in mäktiga 50 mål över nio matcher. Istället för fiasko är masarna ett av Hockeyettans stora succélag.

– Det blev verkligen proppen ur där, sen har det väl rullat på, de två sista matcherna kan jag väl ändå tycka att det är svagt motstånd. Jag hade förväntat mig mer av både Köping (8-2) och Kumla (8-0).

Kunde gjort tio mål till
Så vad är egentligen nycklarna till den monumentala vändning laget har svarat för? Efter tre spelade omgångar var ju Borlänge en nollpoängare i ett läge där det såg ganska prekärt ut.

– Jag tycker att det hände något redan till match två och tre mot Nyköping och Skövde. Surahammar-matchen i premiären är vi absolut inte nöjda med. Jag tycker att när man tittar på den matchen i efterhand så var det väldigt mycket i vår prestation som inte var bra. Alltså kampmässigt och inställningsmässigt. Vi belyste saker efter den matchen och var ganska tuffa på individer och gruppen. Vad vi har för krav och vad vi har för tankar kring det här, berättar Stefan Gustafsson.

Där och då, var det lite skakigt? Ni förlorade ändå tre raka…
– Några var nog säkert det och blev lite stressade och började fundera, men vi tryckte på saker och hittade bra nycklar till gruppen att lyfta fram. Det var lite ängsligt, vi behövde spela med lite mer attack, vända spelet snabbare, vara lite rakare i vårt spel. Nästa steg var att ta sig in på mål och börja göra mål. Våra tre första matcher gjorde vi inte många mål i fem mot fem. Vi fick väl svar från gruppen där, de köpte in på det vi pratade kring och var jävligt delaktiga i det här så att vi fick en bra attitydförändring i vad vi vill få ut därute.

Offensivt har det som sagt slagit gnistor om Borlänge som tagit stora segrar och ledda av en glödhet förstakedja (Martin Janolhs, Arvid Degerstedt och Marcus Karlberg) manglat in mål.

Är ni så vassa eller har ni haft maxutdelning?
– Jag tycker att vi har gjort oss förtjänta, offensiven har varit väldigt bra, där har vi varit spetsiga. Jag menar vi har 4-1 hemma mot Mariestad också på ett bra sätt. Där är det en bra prestation rakt igenom.

– Jag tycker vi är så spetsiga när det väl kuggar i, jag menar vi har väldigt bra offensiv spets som är väldigt vass i vissa spelare. Absolut har de fått bra utdelning, men vi hade nog kunnat mäkta med tio puckar till om man ser till vad vi har skapat.

Stefan Gustafsson, tränare i Borlänge. Foto: Skärmdump.

”De har burit laget offensivt”
Den trio av poängsprutor i förstakedjan som leder laget för tillfället har tränaren förstås bara positivt att säga om.

– Någonstans var det den kedjan som tog tag i det i vår offensiv och det var i Lindlöven hemma. Det var en brytpunkt och då kändes det som att nu får det vara nog, nu är det dags. Därifrån har de burit laget offensivt, men samtidigt nu på slutet här så har vi fått lite mer produktion på alla spelare. Alla kedjor har varit med och bidragit här i slutet, det är också viktigt. Samtidigt så är det fortfarande en hierarki och en balans i laget. Fördelningen procentuellt kommer väl se ut ungefär som det har sett ut nu.

På söndag väntar möte med det oväntade topplaget Surahammar hemma i Dalarna. Laget som kölhalade Borlänge (8-4) i premiären och skapade tveksamhet i leden. Det är läge för revansch för succégänget.

– Nu är det serieledarna på besök här på söndag så då lär vi väl försöka gå på revansch där. Jag tror att det är en bra mental stämning här inför söndagen och de tre matcherna vi har framför oss är ju tre lag som vi har förlorat mot första rundan. Vi ska försöka knipa någon av dem där.

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare