Korttidskontraktet löser inte backkrisen – ”Det har kommit lite ryssar”

 Korttidskontraktet löser inte backkrisen – ”Det har kommit lite ryssar”

Hela säsongsinledningen har laget tvingats gå väldigt kort om folk på backsidan. Under fredagen plockades Nils Gustafsson in på ett korttidskontrakt, men det löser inte situationen. Det intensiva sökandet efter förstärkning pågår för fullt för Piteå.
– Jakten fortsätter, konstaterar sportchefen Jonatan Glader.

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

Under fredagen meddelade Piteå att man plockar in backen Nils Gustafsson, som gjorde tio matcher för laget ifjol, på ett korttidskontrakt. En åtgärd för att lätta trycket på de befintliga backarna en aning.

– Han kommer in och kör fram till att Albin Thyni Johansson är tillbaka. Nils tog en timeout så nu har han spelat med Clemensnäs i division 2 för att hålla igång lite. De spelar match ikväll och efter det kommer han att vara vår spelare, berättar Piteås sportchef Jonatan Glader.

– Men jakten fortsätter, vi är liksom inte klara där. Det är lite släcka brand med Nisse.

Läget i Piteå är nämligen prekärt. Laget gick in i säsong med endast fem seniorbackar. Sedan dess har Thyni Johansson gått sönder och även Erik Wikgren som tagit klivet ner från forwardsposition till att spela back går långtidsskadad.

– Han är borta ett par månader så det är en lite prekär situation. Vi har spelat stenhårt på de backar vi har. Jag lovar, det finns ingen back som kan klaga på för lite istid. Och så har vi lyft två juniorbackar som har gått in och varit jättestabila för oss. Vi är lyckligt lottade att vi har en juniorverksamhet som kan stötta upp.

 

Ryssar på tapeten
Men situationen med fyra disponibla seniorbackar, Nils Gustafsson på korttidskontrakt och juniorer som loggar istid är inte hållbar över tid. Piteå måste förstärka. Men marknaden är som bekant som den är…

– Den svenska marknaden är jättesval och vi är inte ensamma om att söka backar. Det har kommit lite ryssar som har varit aktuella, men vi har inte riktigt känt att vi har träffat rätt med någon av dem.

– Det är en djungel med importer och vi har så lite erfarenhet av att plocka in importer. Jag vet att det är många klubbar som lyckas jättebra med sina importer, men eftersom vi under många år inte har haft det så känns det kanske som att vi inte riktigt har de upparbetade kontakterna som man bör ha.

Hur länge klarar ni situationen innan ni måste panikvärva?
– Det var en bra fråga, panikvärva, vi är nästan där så är det ju, skrattar Glader.

– Det som har varit konstigt för oss är att vi har alltid jobbat med ganska, man ska inte säga små medel för vi har det bättre ställt än en del andra, men bland de andra toppkonkurrenterna har vi jobbat med mindre medel och fått bra spelare hit. Bra spelare har velat komma till oss och vi har varit tvungna att tacka nej för vi kan inte chansa. Nu har vi medel. Vi har gått kort hela säsongen och har en stark styrelse som har jobbat in en likviditet för oss som tål att vi plockar in en riktigt bra, dyr back, men då är det marknaden som inte finns. Vi brukar tacka nej till jättebra spelare för att vi inte har plats i budget eller omklädningsrummet. Nu har vi plats i omklädningsrummet och plats i budget, men väldigt få på tapeten.

Med tanke på läget, skönt att ni får ”vila” från matchen mot Boden ikväll?
– Njae, jag tror inte att det är någon av spelarna som håller med. Det är alltid roliga matcher och det är lite av höjdpunkten, så jag tror inte att någon av spelarna håller med. Men jag uppfattar det som att, nu ska jag inte tala för dem, men jag upplever att det finns ett förtroende för de beslut som vår styrelse fattar. Så kan man väl säga.

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare