Inför Hockeyettan: ”Vi vill inte hålla på med massa ursäkter”

 Inför Hockeyettan: ”Vi vill inte hålla på med massa ursäkter”

En ny säsong i Hockeyettan närmar sig och för att känna av tempen inför det som stundar låter jag ett bra gäng nyckelfigurer runt om i de olika klubbarna bemöta påståenden av så väl positiv som negativ karaktär.
Kalla det good cop, bad cop, smek och smisk eller vad ni själva finner lämpligt.
Idag: Daniel Stolt, sportchef i Kalmar (Hockeyettan södra).

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

NEGATIVT: Allt är helt nytt, sportchef, tränare, trupp…det kommer ta tid innan det sätter sig…
– Ja det är klart vi är medvetna om att det är väldigt mycket nytt, men det är ju så när vi försöker sätta en egen prägel på laget. Då krävs det att göra en liten städning och det är klart att det inte är optimalt med nytt folk på alla positioner. Det är väl egentligen åtta spelare och två materialare som är kvar från förra året, resten är helt nytt. Det är rätt så unikt. Det blir en nystart och det är klart att det kan bli en lite längre startsträcka på grund av det, men det påverkar inte ambitionsnivån, utan den är fortfarande hög med Allettan och topp fem i grundserien som första delmål. Vi vill inte hålla på med massa ursäkter, det är klart att det kan vara så, men så ser vi det inte ändå. Vi har en ambition och en målsättning, vi är här för att vinna.

POSITIVT: Ni har en väldigt talangfull trupp, det är många som kan explodera…
– Absolut, det håller jag med om. Vi har ju föryngrat laget ganska mycket och satsat på unga talangfulla spelare som är tydliga med sin ambition och som ska kunna vara mottagliga för de krav som vi ställer tillbaka för att de ska kunna ta sig dit och framförallt ta Kalmar till nästa nivå. Jag hoppas att vi får ett kollektivt genombrott i Kalmar, att klubben äntligen spelar Allettan och playoff och så där. Men jag tror att vi kommer få se någon eller ett par som tar ett rejält kliv, det finns vissa tendenser redan tidigt på försäsongen.

Daniel Stolt, sportchef i Kalmar.

NEGATIVT: Ni har många poängspelare i truppen, men ni saknar grovjobbarna som behövs…
– Nej det håller jag inte med om. Jag tycker att många av spelarna kan göra båda delarna faktiskt, så där är vi nöjda ändå med den mixen vi fått ihop. De kan kombinera poäng med hårt jobb, det kommer vi få se under säsongens gång. Man kan på papperet sitta och titta och säga att jäklar vad många skickliga spelare och så är det ju, men många av dem gör ju ett bra jobb i boxplay och kan döda tid för motståndarnas bästa spelare också. Samtidigt som de utgör ett hot på isen, det är väl vårt resonemang. Vi har spelare som är defensivt skickliga bland de här skickliga, men då blir det också så att de blir ett hot åt andra hållet när spelet vänder så det är där vi har försökt att få en bredd.

– Om man tittar på när Troja har gått upp, vissa av deras poängspelare har fått gå in i en annan roll och de har gjort det bra. Det är så vi ser det, att skicklighet slår väldigt mycket, men sen måste ju de andra som kanske inte får de största rollerna gå ner i en lite mindre roll och vara lite mer ödmjuk för det hårda jobbet som ska läggas. Vi har ingen intern rangordning vilket som är första, andra, tredje och fjärde egentligen, utan vi försöker hitta en kemi mellan de 12 forwards som spelar eller de sex backar som spelar och sen är det bäst för dagen spelar mest. Vi har så pass bra lag tycker vi att vi ska kunna vara ganska tuffa med att bäst spelar mest.

POSITIVT: Backsidan är underskattad, där har ni en fin mix av unga och veteraner, defensiva och offensiva pjäser…
– Jag är väldigt nöjd med vår backsida så här långt och jag tycker att vi har fått lite utveckling på de yngre killarna redan under försäsongen. De tar steg och är väldigt lyhörda och tar åt sig samtidigt som de äldre backarna är med och stöttar och bygger de här yngre grabbarna. Vi har åtta backar och det är bra konkurrens, vi har fått ställa över backar varje match och alla som har blivit överställda har köpt det, så vi har många alternativ.

– Vi försöker vara så spelförande som möjligt utan att alla för den sakens skull behöver göra världens offensiva räder eller slå den avgörande passningen, men vi har en spelidé där vi vill äga pucken och ta den framåt på ett bra sätt. Det tycker jag att även de defensiva backarna har levererat i, de har satt den enkla snabba förstapassen istället för att börja vandra med pucken eller bara skicka den i blindo i sargen. De har hittat första forward, första lediga och sen har vi tagit det därifrån.

 

NEGATIVT: Föreningen har aldrig nåt Allettan, bristen på den typen av erfarenhet talar emot Kalmar i en tight söderserie…
– Ja absolut, visst är det så och vi har ett nytt lag. Det är mycket som talar emot, men vi ser ju att vi startar något nytt och vill sätta en vinnarkultur här nere i Kalmar. Det är det vi försöker bygga från grunden nu egentligen. Men absolut, det är klart att det är tufft att aldrig ha varit i Allettan, det är tufft att bara ta sig dit. Bristen på rutin från klubbens sida kan absolut ses som negativt, men vi försöker sätta en annan kultur och därför har vi gjort lite förändringar i spelartruppen.

– Kravbilden kanske inte har varit riktigt där vi vill ha den. Jag skulle säga att jag har upplevt en högre kravbild i både Vimmerby och Västervik när jag har varit i ettan, att det finns mer de här som inte tål att torska. Sen kan jag inte svara för de spelare som vi har valt bort nu, men det är klart att Kalmar har haft väldigt bra lag på papperet flera år, men ändå inte riktigt nåt hela vägen. Sen om det beror på spelartrupp eller tränare eller ledarskap, jag har inte en aning, det törs inte jag svara på, men det är klart att bristen på rutin av att spela oss till Allettan, i avgörande lägen kommer vi att testas om vi är av rätt virke där. Det är inte lika självklart för ett lag som Kalmar som för ett lag som Vimmerby eller Kallinge eller Nybro som har varit i väldigt många Allettor. Kalmar har ju inte riktigt tillhört toppen innan. Vi tycker att spelarna tävlar på ett ruskigt bra sätt på träningar, så vi tror ju att alla är mer redo för att det krävs mycket för att vinna och det är vi beredda att offra helt enkelt.

POSITIVT: Den nya arenan kommer bli ett ordentligt lyft, det väntar hockeyfeber i Kalmar…
– Det både tror och hoppas vi på så klart. Arenan ser jättefin ut och jag hoppas verkligen att folk är nyfikna och kommer och besöker den och tittar på oss när vi spelar. Jag hoppas verkligen vi kan dra nytta av den. Jag har fått till mig att Kalmar-supportrar nog är mer medgångssupportrar. Det är nog viktigare att vinna än att spela en offensiv hockey, det tror jag. I Vimmerby räckte det inte att vinna eller att spela offensivt, utan då var man tvungen att ha bägge två, men jag har fått till mig att just Kalmars sportpublik är mer vinner ni så kommer vi. Så det är nog bara att se till att vinna så kommer de.

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare