Inför Hockeyettan: ”Jag har plockat bort sociala medier”

 Inför Hockeyettan: ”Jag har plockat bort sociala medier”

En ny säsong i Hockeyettan närmar sig och för att känna av tempen inför det som stundar låter jag ett bra gäng nyckelfigurer runt om i de olika klubbarna bemöta påståenden av så väl positiv som negativ karaktär.
Kalla det good cop, bad cop, smek och smisk eller vad ni själva finner lämpligt.
Idag: Eric Karlsson, tränare i Karlskrona (Hockeyettan södra).

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

NEGATIVT: Du är alldeles för oerfaren för att kunna ratta KHK till Hockeyallsvenskan redan nu…
– Det vill jag absolut inte tro, utan det finns tränare som har varit tränare i 30 år och gjort samma sak i 30 år och då har de ett års erfarenhet. Jag har varit tränare i fem år och jag har drivet och engagemanget och lyhördheten att hela tiden utveckla mig själv och det kommer göra att jag har fem års erfarenhet. Jag tror på mig själv i form av att jag är trygg i mitt ledarskap och mina värderingar, samtidigt som jag också är väldigt trygg i att jag har otroligt mycket att lära. Men jag tror på mig själv och jag tror på den verksamhet vi har byggt upp. Sen har jag verkligen all respekt för erfarenhet, du har gjort misstagen och lärt dig av dem och så vidare, men jag får ju komplettera det med ungdomlig entusiasm och lyhördhet och jag skulle säga att jag är ganska trygg i vem jag vill vara som ledare och vem jag är. All respekt för att man ifrågasätter det, men jag är ändå ganska trygg i att jag är rätt man för jobbet.

POSITIVT: Att du och flera av de unga spelarna fick en Alletta ifjol kommer ni ha stor nytta av nu…
– Det tror jag. Man kan välja att se fjolåret som ett misslyckande och det är klart att vi inte är nöjda, det vill jag vara tydlig med. Men samtidigt är det en jättelärdom för mig personligen och för spelarna som var med. Det gav oss en färdriktning vad vi behövde knåpa på verksamhetsmässigt, truppmässigt, jag i mitt ledarskap, så jag håller med.

– Ibland har man en tendens som ledare att ta sig själv på för stort allvar, att man kan påverka alldeles för mycket. Jag tror att jag gick in lite med den bilden ifjol och det tog ner mig lite att konkretisera vad är det jag kan påverka, vad är det vi verkligen behöver sätta tryck på och betona? Man kan inte ändra och skifta massa saker, utan man får trycka på några punkter och se till att bli riktigt, riktigt bra på det istället. Det var nyttigt för mig och jättenyttigt för de killarna som var med.

Eric Karlsson, tränare i Karlskrona. Foto: Skärmdump

NEGATIVT: Bytet av lagkapten inför säsongen skapade mer röra och oro än vad ni kommer ha nytta av det…
– Nej, det känns jättebra. Niklas Johansson är en kanonkille och han har tacklat detta storsint och med bravur. All respekt för media, inget klankande, men allt som skrivs utåt får ju vi frånse, utan fokusera på hur han agerar inåt i laget. Att han är besviken och uttrycker det, det har jag inget som helst problem med, utan jag tycker det är ett sundhetstecken. Han har skött det galant och Mikael Roslund har klivit in och verkligen varit en stor ledare för oss, så känslan är god. Nicke köpte inte allt resonemang, men vi fick förklara och mötas på mitten, sen tog det några dagar och så pratade vi igen och han är assisterande för oss och han har skött det galant både mot gruppen och mot oss ledare så jag måste säga att jag är rent ut sagt jävligt stolt över honom och stolt över hur gruppen har hanterat det. Sen förstår jag att bilden utåt kan uppfattas annorlunda, men jag är jättestolt över honom och laget.

POSITIVT: Ni lärde er av fjolåret och har byggt ett lag med spelare som har betydligt mycket mer karaktär i år…
– Ja, men det har vi inte gjort någon hemlighet av att vi känner och har försökt att göra. Karaktärsdelen i gruppen och drivet som finns i den här gruppen känns fantastiskt bra. Vi har verkligen lagt ner tid på att hitta rätt karaktärer, så gruppmässigt känns det som att vi har kommit en bra bit på vägen. Sen vet alla att det är en smekmånad just nu, vi kommer sättas på prov hela tiden. Det är ett konstant arbete för att få gruppen att fungera.

– För mig handlar det om att man har en inre låga, att man genuint vill bli bättre. Jag menar, ta Niklas Johansson som exempel. Han är 36 bast och står först på varje övning varje träning. Innan träningarna gör han helt rätt förberedelser, efter träningarna står han med sitt gummiband. Jesper Solomon Frisell är alltid här 40 minuter före alla, kör sitt rehabprogram, alltså den typen av saker. Att du genuint har en låga. Sen kan man alltid prata om att träna mycket, men för mig är det också att du har en närvaro i det du gör. Att du kommer på träningen, att du är engagerad, att du har intentionerna att göra rätt och att du är där mentalt. Väldigt många spelare åker och tränas bara. Man går på autopilot. Tränaren säger att jag sa åka höger då åker jag höger. Mycket hellre en reflektion, att varför vill du att jag ska åka höger Erik? Jag tycker att vänster är mycket bättre. Då är du ju närvarande och engagerad i det. Det skapar en kommunikation som leder till utveckling både för mig och för laget och för dem som individer. Jag kände väl ifjol att många var här bara för att man behövde ett hockeyjobb snarare än för att bli bättre och göra Karlskrona bättre. Det försökte vi väl plocka bort ganska tydligt med den typen av spelare.

 

NEGATIVT: Tålamodet är kort, i klubben och hos publiken, inleder ni svagt kommer det börja gnissla ordentligt i Karlskrona…
– Ja engagemanget runt hockeyn här är helt fantastiskt, det är bara att titta på försäsongsmatcherna. Sjukt kul att ha publik på läktaren. För min och ledarstabens del handlar det bara om den här klassiska processen och tro på det vi gör med gruppen, så jag går inte och tänker på det utan jag tror på det vi gör och vad vi håller på med.

– Man kan säga vad man vill kring det här med att jag läser inte och jag ser inte och blablabla, men det är klart att börjar man grotta ner sig och läsa och titta på Twitter och Facebook och så vidare, det är klart att det når en. Jag har faktiskt gjort så den här säsongen att jag plockat bort sociala medier, jag har raderat apparna just för att inte påverkas av det, att inte se det. Jag gillar att läsa mycket om hockey överlag, jag är väldigt nördig, men det ploppar alltid upp på Twitter, oavsett vem du följer så ser du ju alltid något kopplat till det du själv håller på med. Den vägen har jag valt att gå i år och det känns bra. Jag kanske tar tillbaka det sen också, men jag har börjat där och har faktiskt inte tänkt så mycket på det.

POSITIVT: Ni har en intressant mix av ung talang och meriterade veteraner i alla lagdelar, det borgar för att ni ska räcka långt…
– Ja men det tycker jag definitivt. Målvaktssidan med Mika Järvinen och Martin von Schoultz känns klockrent. Mika blir ju lite fadersfigur och Martin kan skynda lite långsamt, för det är trots allt så att erfarenheten om vi ska prata om det är att Martin går in och gör en kanonmatch och sen är det svårt att hålla den jämna nivån över tid. Det är lite samma i alla former av spelare, att de unga kan komma in och göra två supermatcher, sen blir det ofta en dipp medan de erfarna kan hålla en lite mer jämnare nivå. Så absolut, mixen är en fördel för oss. Sen är det ingen hemlighet att yngre spelare ofta har lite mer driv och vill göra lite extra och är lite mer lyhörda. Men där har vi en bra stomme i Niklas Johansson, Mikael Roslund, Jesper Solomon Frisell och Christoffer Rasch, killar som var med förra året och som verkligen har den här inre lågan som kan leda de yngre killarna, så det känns jättepositivt.

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare