Inför Hockeyettan: ”Det är fortfarande ett par äldre herrar som är drivande”

 Inför Hockeyettan: ”Det är fortfarande ett par äldre herrar som är drivande”

En ny säsong i Hockeyettan närmar sig och för att känna av tempen inför det som stundar låter jag ett bra gäng nyckelfigurer runt om i de olika klubbarna bemöta påståenden av så väl positiv som negativ karaktär.
Kalla det good cop, bad cop, smek och smisk eller vad ni själva finner lämpligt.
Idag: Alexander Ytterberg Percudani, sportchef i Huddinge (Hockeyettan östra).

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

NEGATIVT: Ni kallar er Talangfabriken, men det är ett gäng allt äldre farbröder som driver laget, hur är det egentligen med återväxten…?
– Det är klart att vi har som ambition att det ska vara Talangfabriken, men som du säger är det fortfarande ett par äldre herrar som är de drivande. Men vi är ganska nöjda med den unga sidan, framförallt på backarna har vi fått in lite ungt som vi hoppas ska kunna utvecklas och driva på. Men det är klart att vi behöver bli ännu bättre på att få fram egna produkter. Det är ingen hemlighet.

– Det är kul att vi har trogna Huddinge-killar som vill köra vidare, men självklart behöver vi bli ännu bättre med att fylla på underifrån. Vi har haft ett samarbete där vi lånat ut spelare till Segeltorp just för att de ska få lite mer matcher. Sen har det varit lite juniorer som varit duktiga som försvunnit ut till Djurgården och det är synd att vi inte får behålla dem hela vägen upp, men i och med att vi inte har ett lag i SuperElit i dagsläget blir det att många av de här spelarna väljer andra vägar. Man försöker hitta någon form av brygga där de ändå får lite division ett-hockey och får utvecklas och sen kanske kan vara med och tillföra något till J20-laget när det blir playoff och hela den biten.

POSITIVT: Väldigt få lag har en lika stark stomme av trotjänande spetsspelare som Huddinge, det är en nyckel till framgång…
– Framförallt är det roligt att det är så många spelare som trivs och väljer att fortsätta sin satsning i Huddinge. Det blir ett gott betyg till verksamheten och föreningen som helhet. Alla i den gruppen tar ett år i taget, det är tufft att kombinera hockey och privat och jobb som alla gör i Huddinge, men det är ett bra betyg till föreningen.

– En förutsättning för att de ska vara kvar och vilja vara kvar är att det körs. Kollar man på det som Fredrik Mälberg byggde, det är många från den tiden och de har det här, de är inprintade i att man kör alltid och man tävlar alltid, annars kan det vara det som gör att det blir svårare att behålla äldre spelare, att det blir att de tappar gnistan eller går ner sig rent fysiskt, men Björn Jonason som är äldst av dem är den som tävlar mest på träning. Det är faktiskt roligt.

NEGATIVT: Defensiven har varit den svaga punkten i flera säsonger, det ser inte ut som att ni åtgärdat den inför kommande vinter heller…
– Vi tror på de backarna vi har, självklart ser vi alltid efter om vi kan hitta något sätt att förbättras på, men vi tror ändå på den gruppen vi har i dagsläget. Det kanske är några som fortfarande är lite unga, men vi försöker ge dem chansen och se vad vi kan bygga på. Vi har ett offensivt mindset generellt sett på många spelare, att det blir ofta att det kan vara så att vi blir lite sugna framåt. Sen får man kolla på den stommen som vi har byggt kring här de senaste åren, den har varit mer offensivt lagd, men vi tror på den grupp vi har samtidigt som vi självklart alltid försöker förbättra oss både på back- och forwardssidan.

POSITIVT: Målvaktslösningen med en ålderman (Sebastian Andersson) och en up’n’coming (Albin Andersson) är intressant, det kan bli en vinnande dynamik där…
– Det var lite det som var tanken om man ska kolla nu på att få in mer ungt. Vi har förmånen att ha många etablerade spelare både på målvaktssidan, backsidan och forwardssidan, att man försöker utnyttja det lite. Albin som kommer in ny ifrån Nybro befinner sig på rätt ställe karriärmässigt. Han ska kunna vara med och tävla med Sebastian och hos oss är det inget uttalat, utan de tävlar om matcherna hela tiden. Det blir spännande att följa den kombinationen. Att se hur Albin utvecklas och hur den konkurrenssituationen blir totalt sett. Den positionen är konkurrensutsatt som alla andra positioner i laget, den som är hetast står, det är så vi har försökt se på den här kombinationen också. Helt klart spännande och Albin har gjort det bra på försäsongen de matcher han har stått.

 

NEGATIVT: För att kunna flytta fram positionerna ytterligare skulle ni behöva starkare publikstöd, men ni har det tufft att locka publiken…
– Det stämmer, det här med att locka publik i Stockholmsområdet generellt sett är en fråga som alla Hockeyettan-klubbar här tampas lite med och det handlar om att få ut en bra produkt på isen. Ett lag som är med och tampas i bra playoff-matcher och upp mot allsvenskt kval. Att man skapar det intresset, jag tror det är den bästa vägen att gå. Förhoppningsvis nu när det öppnas upp så är folk sugna på att komma tillbaka till hallen och vi har ett initiativ inför första matchen där vi kör välkommen tillbaks till hallen. Att alla som är kring klubben, anhöriga och så där får komma och kolla på matchen utan kostnad, just för att försöka skapa lite mer intresse, men jag tror att den problematiken är ingen hemlighet. Det är något vi försöker åtgärda. Jag tror det bästa är att få en produkt på isen som är konkurrenskraftig och som spelar betydelsefulla matcher. Jag tror att det är det bästa sättet att få ner mer folk.

POSITIVT: Försäsongsresultaten är starka, ni har satt en tidig vinnarmentalitet i truppen…
– Jo men det har de väl varit, sen har vi inte spelat så många matcher, men vi har vunnit dem. Att vinna det är ju det man alltid försöker göra, så det är positivt. För oss har det varit viktigt att se att det finns mycket kvalitet och mycket bra att jobba vidare på. Försäsongen har varit positiv skulle jag summera det som. Tanken var att det skulle vara någon mer match, men så fick vi inte riktigt till det. Vi drog igång lite senare, i mitten på augusti istället för att stå och hänga på låset sista veckan i juli. Just för att inte försäsongen skulle bli allt för lång och att spela sju, åtta träningsmatcher, om man ser till den gruppen vi har är det inte optimalt heller. Att vi bara mött kommande seriemotståndare var lite av en covid-parameter, att man inte riktigt visste hur det skulle se ut och att det var ganska skönt att hålla sig i närområdet. Det var bara utifrån ett praktiskt synsätt. Totalt skulle jag summera försäsongen som positiv.

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare