Inför Hockeyettan: ”Jag kanske har älskat offensiv hockey för mycket”

 Inför Hockeyettan: ”Jag kanske har älskat offensiv hockey för mycket”

En ny säsong i Hockeyettan närmar sig och för att känna av tempen inför det som stundar låter jag ett bra gäng nyckelfigurer runt om i de olika klubbarna bemöta påståenden av så väl positiv som negativ karaktär.
Kalla det good cop, bad cop, smek och smisk eller vad ni själva finner lämpligt.
Idag: David Muzito Bagenda, sportchef i Teg (Hockeyettan norra).

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

NEGATIVT: Det är tveksamt om ni verkligen åtgärdat svagheterna i defensiven som var påtagliga ifjol…
– Det är bättre än vad det har sett ut, sen finns det alltid mycket att jobba på. Vi har fått in ett jämnare backspel över sju, åtta backar skulle jag nog säga. Vilket vi kanske inte har haft tidigare, där har det dippat lite grann. Nu tycker jag att vi har en jämnare backuppsättning och fler som vi kan få fler spelminuter på.

POSITIVT: Ni har materialet för att spela en offensiv, publikfriande hockey…
– Ja absolut. Lite tvärtemot vad jag själv var för spelare så älskar jag en frejdig offensiv hockey. Jag kanske har älskat det för mycket så att det har straffat oss bakåt de senaste åren. Det gäller att hitta en balans, men det är vad vi står för och vi har en superduktig tränare i Victor Wallson som är underskattad när man läser alla kritiker, men det är vi bara glada för då får vi behålla honom längre. Sen får vi in Kim Karlsson i ledarstaben och hans cv talar för sig själv. Han besitter väldigt goda defensiva kunskaper som kommer hjälpa oss. Men påståendet stämmer jättebra, det är vad vi står för och det har fått våra spelare att växa. Du blir ju inte en bättre spelare av att bara spela defensiv hockey.

NEGATIVT: Ni sitter i en beroendesituation gentemot Björklöven, ser de något de gillar kommer de plocka det…
– Det är en win-win-situation för oss. Spelarna kommer ju till oss för att kunna ta nästa steg och även om vi vill etablera oss i toppen av ettan så är vi inte riktigt i ställningen att säga nej till ett samarbete med Björklöven. Det är också bra för Umeå-hockeyn, nu har vi släpat lite på det både vi och Björklöven, men nu har vi fått in en femma med ganska duktiga Löven-juniorer och vi bevisade redan förra säsongen att vi gör ganska bra av det vi får till oss. Alexander Popovic är ju numera en topp sex-back i Löven, så någonting har vi gjort rätt på vägen. Det är klart det är synd för oss, vi vill vara med och utmana de bästa med vårt bästa lag, men samtidigt ser vi en vinning i att kunna leverera spelare uppåt för då kanske vi får till oss bra spelare också.

POSITIVT: Teg har tagit kliv som attraktiv förening de senaste åren och har numera lättare att landa bra spelare…
– Både och, men absolut, spelarna vill till oss på en helt annan nivå än hur det har varit förut och det är jättejättekul, men det ligger ett enormt jobb omkring. Vi är väldigt få som jobbar kring vårt a-lag, med det ekonomiska och allt som krävs för att driva ett a-lag vilket gör att vi har ganska liten budget kontra andra lag och det ska man inte gnälla över. Vi har ändå kommit ganska långt på de kronorna och vi brukar säga mer hockey för pengarna. Vi har lyckats ganska bra med det och det känns ju bra att spelarna vill komma till oss. Vad vi har försökt jobba med är helheten när vi inte kan stå emot det ekonomiska. Att få spelarna att trivas utanför plan vilket så småningom kommer leda till resultat på plan. Umeå är Sveriges bästa division ett-stad, här finns allt. Vill du plugga kan du göra det, här finns allt möjligt och närheten till Löven gör inte saken sämre. Sedan Per Kenttä kom in till Björklöven har vårt samarbete eleverat på ett sätt som inte har funnits tidigare. Det är lite mer ge och ta vilket hjälper oss också.

 

NEGATIVT: Det är ingen slump att ni var bättre borta än hemma i Allettan, det är bekvämt för motståndarna att komma till A3 med fina faciliteter och svagt publikstöd…
– Svagt publikstöd aj aj aj, den gjorde ont. Nej men så är det väl, absolut. Vi är ganska självkritiska i den frågan också, vi skulle vilja ha mer publik på våra matcher och de matcher som vi har haft när vi har kört olika arrangemang så har det ju varit väldigt bra och det ger en annan dimension. Sen tror jag att vi överlag var lite för snälla i vårt spel förra året vilket vi också har diskuterat och förhoppningsvis är lite rakare och lite jobbigare att möta i år. Jag tror att hemma var vi lite för bekväma, vi ville göra det lilla extra istället för att spela rakt och på bortaplan var vi ganska raka i vårt spel och det är liten den här killer-mentaliteten som måste in oavsett var vi spelar.

POSITIVT: Ni fick er en rejäl läxa efter valet av Troja/Ljungby i playoff och har lärt er mycket av det…
– Absolut, både organisatoriskt och att se hur en proffsig organisation fungerar. De är ju på nivåer som vi önskar att vi kommer vara så småningom. Sättet de jobbar på och för sig med sin ganska höga svansföring. Vi åkte ner och blev uppätna av en klubb som sa kom inte hit och stoppa handen i kakburken och det var väldigt lärorikt för våra spelare. Någonstans smög det sig in någon from av…vi blev lite bekväma i att vi tyckte att vi hade gjort det vi behövde göra, men det visade sig att de kunde växla upp en nivå som inte vi hade. Sen tycker jag att hemma kunde vi växla upp ganska bra och stå emot vilket gör att man ändå får den här känslan av att okej vi kan vara en bit ifrån men inte så jäkla långt ifrån. Om vi tweakar på lite grejer så kommer vi vara däruppe så småningom och tävla med de bästa. Det är lätt att säga nu, men det var en tanke. Vi har jobbat lite så år efter år och försökt ta nästa steg, dumt eller smart, vi hade kunnat välja Östersund och vara bekväma i den, men jag tror att långsiktigt mådde våra unga spelare och vi runt ikring föreningen ganska bra av att se vad som krävs av oss. Vi pratar alltid om att ta nya steg och nästa steg och då kanske vi måste backa upp det och då vet vi vad som krävs.

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare