Inför Hockeyettan: ”Vi är på rätt väg, så är det bara”

 Inför Hockeyettan: ”Vi är på rätt väg, så är det bara”

En ny säsong i Hockeyettan närmar sig och för att känna av tempen inför det som stundar låter jag ett bra gäng nyckelfigurer runt om i de olika klubbarna bemöta påståenden av så väl positiv som negativ karaktär.
Kalla det good cop, bad cop, smek och smisk eller vad ni själva finner lämpligt.
Idag: Jörgen Mähler, sportchef i Surahammar (Hockeyettan västra).

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

NEGATIVT: De kanadensiska juniorerna (Jack Thompson, Blake Murray och Ethan Cardwell) var de som drev framgången i våras, i höst riskerar verkligheten att komma ikapp…
– Alltså delvis sant. De drev ju, men de fick ju med sig resten av laget. Det går inte att fylla deras platser fullt ut, men jag tycker ändå att det är gjort, jag menar Lukas Söderlund är en fullgod målskytt och en snajper. Så långt ekonomin tillåter har vi ersatt dem på bästa vis. Vi är på rätt väg, så är det bara. Sen att det var tre kanadensare och att det blev en fullträff, alla lag lånade ju in på alla nivåer som var igång sen att det blev en jävla fullträff i Sura det är superbonus. De bidrog, men hela laget lyfte sig, det blev bättre på alla nivåer och framgång ger en annan energi också. När vi väl började vinna var det fler som trodde på det som hände. Men självklart jag ska inte ta ifrån dem att de pushade, men hela laget vann matcherna.

POSITIVT: Framgången har gett ringar på vatten, över en vår har ni blivit en betydligt mer attraktiv klubb för spelare att signa för…
– Absolut, det var mer lättjobbat i år än hur det har varit tidigare. Då har man gått bom på jättemycket spelare man försökt att få, det har varit svårare att få spelare till Sura tidigare. Det sportsliga anseendet har blivit bättre. Vi har alltid skött oss i våra åtaganden gentemot grabbar, det vi har lovat har vi stått för. Sen har resultaten varit tragiska måste jag få lov att säga och då har vi väl inte fått den klientel av spelare att söka sig till Sura som man kan önska. Då blir det fel typ av spelare, det blir ju så när man kanske har spelat J20 på lägre nivå och tycker att i Sura får jag spela för de har varit så jävla kass. Det har rekryterats med större omsorg nu. Sen är det många som slåss om en viss typ av spelare och vi har ju inte plånboken att locka med där vi kan konkurrera med många andra föreningar utan det gäller att sälja in en trovärdighet. Vi är på väg åt rätt håll. Men sen är det de på isen som ska ta allt på allvar och få saker att hända.

NEGATIVT: Skulle det studsa emot och ni hamnar långt ner i tabellen finns risk att era spetsspelare blir jagat byte för andra klubbar inför Allettan…
– Ja, jag vet inte hur de andra lagen kommer agera, det är svårt att sia om det. Samtidigt måste jag ju vara här och nu och kan inte ha en backup om spelare lämnar, jag måste tro på det som är på gång nu. Det enda jag kan svara egentligen är att jag hoppas att vi inte kommer hamna i den situationen, utan att det fortfarande ska vara intressant när grundserien har spelats.

POSITIVT: Ni har byggt en vass offensiv, William Otter och Lukas Söderlund, är riktig Hockeyettan-spets…
– Ja, det är klart att jag vill att de ska producera. Vi har ju flera, Andre Astley Rydberg är en jättekompetent spelare, vi har David Lidström på backen och Jakob Forslund gör ju ett jättebra jobb över hela banan, en klockren center i mina ögon. Sen måste några leda laget så är det ju och jag förväntar mig att de kommer att hjälpa oss att vinna matcher.

– Förut har vi väl egentligen en bra vecka fått ihop en bra femma, nu tycker jag ändå att vi överlag har division ett-spelare på varje plats och så har det inte varit tidigare.

 

NEGATIVT: Det tar tid att sätta en kravbild för att kunna vara på tabellens övre halva, ni är precis i början av en sådan process…
– Ja det stämmer, vi är i början av en process, men vi är i början av en process som går åt rätt håll. Men Sura är inte nytt, vi har haft en jättefin tradition tidigare och gått till Allettan, man kan inte stirra sig blind bara på de sista sex säsongerna. Vi fanns ju innan det också. Sen har det gått dåligt av olika anledningar tidigare säsonger, men absolut så är det en process på gång, men den går åt rätt håll.

– Om man säger så här så har jag varit noggrannare vid rekrytering än vad som varit tidigare. Det finns inga genvägar, vi måste ställa högre krav för att få ett bättre resultat.

POSITIVT: Det är med den trupp ni satt ihop en rimlig målsättning att sikta mot Allettan den här säsongen…
– Ja det tycker jag. Jag är inte förtjust i att titta siffror på försäsongen, sen är det alltid kul att vinna. Men spelet ska ju sitta, det är det försäsongen är till för och jag tycker med den kompetensen som finns så är det definitivt en rimlig målsättning att vara topp fem. Jag är förväntansfull över vad som komma skall, sen måste man vara rimlig i sina tankar. Jag har inte skenat iväg och tror att vi kommer vinna någon serie eller något sådant, men vi har en bra chans att slåss om en Allettan-plats och det känns ju skönt. Det är inte så jävla kul att gå in i en säsong och veta att vår säsong börjar när kvalet drar igång, det är ju skittråkigt. Det är mer lättjobbat, det är lite mer friktionsfritt. Jag känner mig ganska harmonisk.

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare