Inför Hockeyettan: ”Det är inte acceptabelt idag”

 Inför Hockeyettan: ”Det är inte acceptabelt idag”

En ny säsong i Hockeyettan närmar sig och för att känna av tempen inför det som stundar låter jag ett bra gäng nyckelfigurer runt om i de olika klubbarna bemöta påståenden av så väl positiv som negativ karaktär.
Kalla det good cop, bad cop, smek och smisk eller vad ni själva finner lämpligt.
Idag: Alexander Edstein, klubb- och sportchef i Enköping (Hockeyettan östra).

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

NEGATIVT: Laget är alldeles för ålderstiget och bekvämt för att det ska kunna bli toppstrid på allvar…
– Ja vi har väl lite över snittet i Hockeyettan, men jag skulle nog säga att de är inte bekväma. Våra äldre killar, de jobbar hårdast på träningar och är viktiga för oss för att de unga killarna ska få chans att blomma och växa i sina roller. Jag tycker att den mixen vi har är bra för våra unga spelare, samtidigt tycker jag att vi ger förutsättningar för de äldre spelarna att verkligen ta ansvar och vara hungriga och inte bli mätta. Jag tycker vår mix är bra. Är det så att de skulle vara bekväma då skulle de inte spela hos oss.

– Sen är det klart att äldre spelare, de måste tänka lite annorlunda på försäsongen. De måste tänka annorlunda inför träning och match, de behöver längre startsträckor på sig under försäsongen att komma in i det. Sen ställs det högre krav på dem att de håller kroppen i trim. En yngre spelare har kortare startsträcka och en äldre spelare måste ta hand om sin kropp efter match på ett helt annorlunda sätt än vad en yngre spelare behöver göra. Där har vi varit väldigt tydliga med våra äldre spelare att det måste ni göra, annars kommer inte det här fungera. Jag förväntar mig att de är obekväma mot motståndare och att det verkligen ger allt i träning och match.

POSITIVT: Rutin kan aldrig vara något negativt, 1292 matcher i ESK-dressen kommer väga tungt i jakten på Allettan…
– Ja jag hoppas att det ska väga över i jakten på de här topp fem-placeringarna. Det finns en strategi i att jobba med kontinuitet och då framförallt att jobba med spelare från regionen. Det finns otroligt många duktiga hockeyspelare här i regionen att plocka utav, men sen är det viktigt att behålla kärnan med Jesper Bärgård och company som ändå står för klubbmärket på bröstet och kommer gå ut och gör jobbet varje dag. Det är viktigt i lagspel att ha den ingrediensen, den karaktären i laget helt enkelt.

Alexander Edstein, sportchef i Enköping. Foto: skärmdump.

NEGATIVT: Kravbilden i klubben är inte tillräcklig för att någon vinnarmentalitet ska kunna präntas i väggarna, ni är nöjda bara med ett Allettan-avancemang…
– Om man tittar rent historiskt, för tio år sedan var vi ett kvalserielag och sen har vi haft en tung period efter det där vi inte har kommit upp i nivå i vare sig träning eller match över många säsonger. Nu vill vi få in en vinnarmentalitet i det här laget. Vi jobbar hårt med att sudda bort den där delen. Det handlar om att vi ska vara jävligt jobbiga att möta, det ska vara svårt att komma till oss och ta poäng. Vi måste börja där och det måste vi göra genom att ha en bättre verksamhet i borgen. Vi måste ha en hög kravställan i träning och organisation, vi måste ha det på killarna som kommer till oss. Vi måste ge andra förutsättningar för killarna också än vad vi kanske haft de senaste åren och det har vi börjat vrida på här nu.

– Sen gäller det att gå ut och prestera i match också. Vi behöver kunna vara lite grisiga vi med och inte lägga oss ner och dö när det går lite emot oss. Det är den mentaliteten vi kommer gnugga hårt in i grabbarna, vi ska vara jävligt jobbiga att möta i år och det är en sak att säga det, men vi måste ju tro på det vi gör och jobba med de här mentala bitarna så att det inte blir som i Allettan förra året. Vi var lite mätta efter framgången i grundserien och det är inte acceptabelt idag. Ser man till gruppen så fick vi ihop den väldigt bra i grundserien om man jämför med andra topplag som Hudiksvall och Huddinge. Lag som ligger i vår serie och som sen ökade i Allettan medan vi inte fick till den där ökningen i prestationen och det är något som vi måste jobba med både mentalt och i träning.

POSITIVT: Ni har haft god kontinuitet och fått behålla många spelare som det finns betydligt mer att få ut av…
– Ja, där håller jag med dig. Jag tycker att vi såg bitar av ESK förra året som var bra i grundserien och sen såg vi också lite svagheter. Att vi inte kom upp i nivå, att det finns mer att plocka ut av våra etablerade spelare och det är det som vi förväntar oss i år. Att de ska kliva fram några nivåer till och bära det här laget ännu mer. Det är viktigt att grabbar som Daniel Andersson, Ludwig Wallin, Jesper Cederberg, Gustav Lindberg med flera, de har ytterligare några nivåer i sig att plocka ut och det behöver de göra för att vi ska ta Allettan-platsen och vara med och utmana om playoff-platserna som är målsättningen.

Johan Eek var ju femtioprocentig förra året, han spelade väl 16 matcher och gjorde åtta mål, sen var han skadad. Där finns också ett stort kapital att plocka ut, så det gäller ju att han håller sig skadefri och gör han det så är ju han en snajper som vi saknade förra året. Vi saknade en målskytt i Allettan. Det blev väldigt påtagligt att vi inte hade den kompetensen på plats. Vi har lagt fokus på att kunna lyfta de spetsspelare vi har och fylla på med sådana spelare som gör flera bättre, men även själva kan gå in och avgöra.

 

NEGATIVT: Ni har ett frågetecken på tränarposten efter att Patrik Fagerlund drog till Västerås och har ersatts av orutinerade Christofer Eriksson
– Det var många som höjde på ögonbrynen när vi plockade in Christofer och det är klart att de senaste tre säsongerna så har vi skickat två tränare till allsvenskan. Det är svårt att hitta tränare hela tiden för att fylla de här skorna som blir och det är klart att det är skickliga tränare eftersom de har tagit sig till allsvenskan på kort tid hos oss. Det vittnar ju om att vi gör något väldigt bra med de tränare som är hos oss. Sen är det så att Christofer är kanske orutinerad när det gäller Hockeyettan-nivå men har ju varit i Brynäs verksamhet innan och jag tycker att han har de komponenter som behövs i sitt ledarskap. I sitt synsätt på människor och den kompetens han har på isen för att kunna bli en bra ishockeytränare. Sen är inte han färdig idag, det är han inte, men han har alla ingredienserna för att kunna bli en bra hockeytränare. Han har en bra spelarerfarenhet också och har så klart haft bra mentorer i Brynäs. Vi har gjort en bra bakgrundscheck på honom och fått väldigt fina vitsord. Jag känner mig väldigt trygg med Christofer på tränarbänken.

POSITIVT: Värvningar som Maximilan Popovic och Liam Nilsson är stora revanschkandidater efter att ha fått ta mindre roller i andra klubbar ifjol…
– Jag tror ju att spelare som Liam Nilsson och Popovic, de har mer att ge än vad de har visat i Mariestad respektive Vimmerby, det finns mer att plocka ut ur dem. Liam startade ju säsongen bra förra året men fick det inte riktigt att stämma på slutet i Mariestad och det är samma med Poppe, han började bra i Vimmerby, men sen drabbades han av skador och sjukdomar och kom inte upp i nivå. De två herrarna har ju mer att bevisa, jag hoppas att det ska vi kunna plocka ut av dem.

– Det kan vara en fördel för grabbarna att de kommer hit och får jobba i lugn och ro på det de är bra på och utveckla det de behöver förbättra. Nilsson har bra spelsinne och fina handleder, han behöver bli rejälare i närkampsspelet och ta för sig ännu mer i offensiv zon än vad han har gjort tidigare. Min förväntan är att han kommer växla ut ännu mer i det offensiva spelet hos oss där han har kanske en större roll än vad han hade i Mariestad.

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare