Inför Hockeyettan: ”Svårt att se det som en nackdel att ha starka profiler i laget”

 Inför Hockeyettan: ”Svårt att se det som en nackdel att ha starka profiler i laget”

En ny säsong i Hockeyettan närmar sig och för att känna av tempen inför det som stundar låter jag ett bra gäng nyckelfigurer runt om i de olika klubbarna bemöta påståenden av så väl positiv som negativ karaktär.
Kalla det good cop, bad cop, smek och smisk eller vad ni själva finner lämpligt.
Idag: Jonatan Glader, sportchef i Piteå (Hockeyettan norra).

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

NEGATIVT: Ni lever bara på ett par enstaka veteraner, går de sönder eller lämnar är ni rökta…
– Ja, alltså det kan väl stämma till viss del, men inte helt och hållet tycker jag. Tittar man på poängproduktionen är det ett par spelare som sticker ut, det är inget tvivel om den saken, så jag förstår varför det påståendet hamnat på oss. Sen vet samtliga att de gånger vi har gått riktigt långt så har vi haft ett väldigt välfungerande kollektiv, en grupp som verkligen krigar för varandra och även att vi har kunnat hota på lite fler kedjor. Jag tycker att det är fler än Magnus Isaksson och Joakim Högberg som sticker ut. Men säg att de är fyra, fem spelare. Jag har svårt att se det som en nackdel att vi har starka profiler i laget.

POSITIVT: Väldigt få lag kan mäta sig med era spetsspelare, de är pur klass…
– Ja det får jag hålla med om och det är ju kanske ofta Högberg och Isaksson som hamnar i skyltfönstret, men vi har fler, Petter Mäkitalo, Emil Wrenman, Carl Becker. Det är jätteskönt och det är så vi lyckas ta våra J20-spelare från att vara just J20-spelare som spelar i regional till att de kommer upp och lyckas etablera sig och blomma ut. Det är mycket tack vare att vi har kontinuitet både på stjärnorna och de som är just bakom. Både de i skyltfönstret och de andra stjärnorna.

Jonatan Glader, sportchef i Piteå. Foto: Skärmdump

NEGATIVT: Ert läge mitt emellan Luleå och Skellefteå gör det svårt att bygga en riktig fanbase, ytterst få ”håller” på Piteå och ni lyckas inte rekrytera nya fans…
– Det är både en stor tillgång för oss och en stor stor utmaning. Föreningen är ung. Det är en sammanslagning mellan ett gäng riktigt klassiska norrbottensföreningar, Piteå IF, Munksund, Öjeby och sen har vi dessutom samarbete med Storfors AIK, så det är egentligen fyra föreningar som har en verksamhet och den går under taket Piteå Hockeyklubb. Det varumärket behöver vi jobba med för att sätta. Vi är inte riktigt så klassiska eller rotade som varumärke som en del andra lag i Sverige eller andra lag i Piteå och Norrbotten. Så är det och det behöver vi jobba med på flera fronter. Vi har lite nya idéer och lite gamla idéer som vi dammar av och kör. Det är kanske den stora nöten att knäcka för att vi ska kliva upp ett pinnhål i seriesystemet, att verkligen etablera oss som ortens lag. För påståendet stämmer, att vårt geografiska läge och vår ganska korta historia gör att vi måste jobba ännu hårdare för varje supporter än vad en del andra föreningar behöver göra. Men när vi knäcker den koden, då finns det en fantastisk potential i föreningen.

POSITIVT: Ert läge mitt emellan Luleå och Skellefteå är fördelaktigt när det kommer till samarbete och lån av skickliga spelare…
– Det stämmer och lägger man sedan till en stark egen verksamhet också så finns förutsättningarna att ha kontinuitet och kontinuerligt gå långt och gå bra, det tycker jag att vi har gjort de sista åren. Vi har suttit med båda föreningarna på styrelsenivå och alla vill ungefär samma sak, utveckla hockeyn i regionen och individerna i de olika verksamheterna. Sen är det klart att alla har sin ingång i det och sitt perspektiv på det. Det finns inget formaliserat så tillvida att det är skrivet någonstans, men vi har goda relationer både norrut och söderut och hoppas vi ska kunna använda det.

– Vi har på sista tiden haft ganska mycket spelare som är härifrån och spelar i Luleås verksamhet och historiskt har det varit så att vägen är ganska kort tillbaka. Vi har även kunnat använda oss av spelare från Skellefteå. Ifjol hade vi två fantastiska backar, Måns Forsfjäll och Oscar Eriksson, och en juniorlandslagsman i Simon Robertsson som kom från det hållet. Det gäller att använda de samarbetena i rätt utsträckning och på ett smart sätt, för som jag sa har vi en egen stark verksamhet också.

 

NEGATIVT: Backsidan ser väldigt tunn ut…
– Precis och det vet vi om. Jag tycker att de fem vi har i truppen, plus juniorer som har varit uppe har gjort det jättebra, så själva insatsen från deras sida är vi jättenöjda med. Men givetvis, att ha fem seniorbackar, det är givet att över tid är det inte hållbart. Vi är med ljus och lykta och letar efter backar. Det som skiljer i år från tidigare år är att vanligtvis svämmar mailkorgen över med bra spelare som vill till Norrbotten och till Piteå från alla möjliga håll. Vi pratar Sverige, Europa, hur många som helst och vi har antingen inte plats eller inte råd. Nu har vi både råd och plats. Det är första gången på länge som vi har pengar kvar i budget i september och en styrelse som är jättetydlig med att vi kan och vill. Så vi har både råd och plats, men betydligt färre förslag som kommer in. Men vi har bra dialoger nu med bra namn, så vi kommer att förstärka backsidan. Frågan är om det blir denna veckan, eller nästan eller senare. Tidpunkten kan jag inte svara på, men att vi kommer förstärka, så är det.

POSITIVT: Det är en styrka att år efter år lyckas vara slagkraftiga trots att ni tvingats luta er mot ganska många unga spelare…
– Det håller jag med om och hockeyn är stark i Piteå. Vi har ledare och spelare som spelar runt om i världen och Sverige som gör det jättebra. Om man får skryta lite är vi den stad i Sverige som har flest Stanley Cup-ringar. Vi har åtta stycken Tomas Holmström och Stefan Persson har fyra var. Det säger någonting om någonting att vi har en stark tradition och jättejättestark kunskap. Jag är grymt imponerad av ungdoms- och juniortränarna, där är en sådan stark kompetens och tradition. Vi har valt att bygga på att vi tror på det vi gör och vi tror på att vi varje år kan lyfta upp spelare från vårt J20-lag och det har vi gjort kontinuerligt. Sedan -95-kullen har vi lyft upp spelare varje år från J20 och vissa säsonger är det flera spelare. Det går lättare därför att vi har de etablerade spelarna kvar, vår styrka kanske snarare ligger i kontinuiteten.

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare