Inför Hockeyettan: ”Vi har att jobba på när det gäller vinnarkulturen”

 Inför Hockeyettan: ”Vi har att jobba på när det gäller vinnarkulturen”

En ny säsong i Hockeyettan närmar sig och för att känna av tempen inför det som stundar låter jag ett bra gäng nyckelfigurer runt om i de olika klubbarna bemöta påståenden av så väl positiv som negativ karaktär.
Kalla det good cop, bad cop, smek och smisk eller vad ni själva finner lämpligt.
Idag: Anders Lundström, klubb- och sportchef i Skövde (Hockeyettan västra).

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

NEGATIVT: Många egna produkter i all ära, men breddstommen ni byggt på i flera år är inte tillräckligt vass för att laget ska kunna lyfta…
– Man ska ha klart för sig att de var i en väldigt ung ålder när vi valde att satsa på breddstommen och flera av dem har fått 100-150 kanske till och med 200 Hockeyettan-matcher under bältet. Vi var lite medvetna om det för tre, fyra år sedan att det var en stomme som kanske var lite ung för sammanhanget då. Nu tycker jag att det har gått åt rätt håll och jag tyckte också under förra säsongen att det var flera av våra egna som tog kliv. Det har lite med ålder och erfarenhet att göra och det här att lära sig spela jämna och tuffa matcher i en Alletta framförallt. Det tyckte jag att vi hade lite problem med innan, det här att göra samma saker varje dag i ett tuffare klimat. Men jag upplever att många av spelarna gjorde en bra Alletta förra våren och att det inte var riktigt där vi fallerade. Utan det var skador på spetsspelare och andra saker som vi åkte dit på. Att åka omkring i en Alletta med sju, åtta borta det håller inte med en sådan trupp. Jag tycker att de gjorde vad de kunde de som var där och det tror jag att de lärde sig väldigt mycket av. Det hoppas jag på i alla fall.

– Jag förstår att det finns ett sådant påstående, men tycker väl ändå att vi någonstans har valt den vägen och jag tycker att det ser bättre ut och att många av spelarna faktiskt har utvecklats. Det ska bli intressant att se var det tar vägen i år och vart det hamnar. Vi har sagt själva att det är lite dags att skörda frukten av de här som vi har puttat in ganska många matcher på under flera års tid och vi har väl haft med i beräkningen att det ska ta lite tid. 18/19 var en väldigt speciell säsong, vi blev väldigt spretiga det året, men efter det så tycker jag undan för undan att det har gått åt rätt håll. Men det är klart att det är ju så att det varar inte för evigt och det är klart att vi har någonstans räknat med att det ska tas ett kliv till för alla.

POSITIVT: Ni brukar alltid ha bra spets, men i år är den vassare än på länge, trots att Henrik Thegel har slutat…
– Ja det är väl lite det vi hoppas på, att både spetsen och bredden ska ha tagit ett kliv. Sen är det klart att det är ett tapp för oss att Henrik Thegel väljer att sluta. Samtidigt har det gett plats för killar som kanske låg snäppet under i istid. Som har varit väldigt bra och man har känt att får de bara förtroende så kommer det explodera. Vi har ju David Lundmark som redan under våren, när han fick stort utrymme, gjorde det jättebra och Blomman är ju Blomman (Anton Blomberg förf.anm), han är här för att prestera det är inget snack om det. Han har inte tänkt vila den här säsongen i alla fall, det kan man lugnt konstatera än så länge. Det känns bra, spetsen är spetsig och jag tycker också att vi ser lite bredare ut på spetsen.

NEGATIVT: Målvaktslösningen med tre keepers och Robin Wallin som delvis kommer vara borta kan bli lite väl rörig…
– Det kan det bli absolut, sen var vi fullt medvetna om det och internt känns det inte särskilt rörigt. Vi hamnade i ett läge där Robin ska gå en utbildning vilket vi någonstans tyckte var ganska lämpligt. Att han skaffar sig en yrkesutbildning där han mer eller mindre har garanterat jobb. Det är en överenskommelse som vi har gjort och sen hur mycket det blir under hösten, det får vi se. Men jag tycker att alla målvakterna har sett bra ut än så länge, jag är inte så orolig för det faktiskt.

– Vad som händer när han kommer tillbaka får vi se lite hur vi löser, men det är lättare att ha tre målvakter än två och en som är borta. Vi märkte också under förra säsongen att bara för att det kommer släppas på publik nu så kommer inte det innebära att coronarestriktionerna för spelarna försvinner helt och hållet, utan det kommer vara samma regler att de ska testas och grejer. På något sätt känns det jäkligt skönt att vara tre, så det inte blir att man hamnar i en sits där man måste låna in eller hålla på och plocka från juniorlag som har viktiga matcher. Förr om åren var man alltid tre målvakter i truppen och jag hade kanske också från början tänkt att det skulle vara två, men sen när spelschemat blev som det blev och det här med Robin dök upp så kände vi omgående att vi kanske ska vara tre. Det kan bli rörigt, men vi får väl se, vi får facit så småningom. Fritz Abrahamsson är värd chansen också tycker jag, han är i och för sig ung än, men han är bra och han jobbar stenhårt. Han är här för att kriga och gnäller inte.

POSITIVT: Kristoffer Söder med sin spelartyp och rutin från högre nivå är vad ni saknat och kommer göra laget ett snäpp bättre…
– Kristoffer Söder är väldigt, väldigt bra. Han är till och med bättre än vad jag hoppades. Jag har ju sett honom och följt honom under alla åren. Vi har haft kontakt länge och jag tycker att han känns otroligt hungrig på det här. Det är nästa steg i hans karriär, inte att åka omkring i en tredje- fjärdekedja i ett SHL- eller allsvenskt lag, utan hans nästa uppdrag är att leda det här laget och han är bättre än vad många tror. Det är en riktig motor alltså.

– Jag kommer ihåg när han gick från Skövde till Karlskrona, jag var på väg att bli tränare då och på den tiden hade vi inte muskler att stoppa den flytten. Det var inte så att vi inte ville ha kvar honom. Men så här i efterhand är det bara att gratulera till en väldigt fin karriär som förhoppningsvis nu ska krönas med att han tillsammans med några till tar det här laget väldigt långt på sikt. Jag tycker att han känns otroligt motiverad för det här. Någonstans är det ju så här att förr eller senare tar ju den här fyra, fem, sju, åtta, nio, tio minuters-lusten slut och man vill upp på 20 minuter och tycka att det är riktigt roligt. Det ser ut som att han tycker att det är skönt att vara hemma och är riktigt laddad.

 

NEGATIVT: Det sitter i väggarna på Billingehov att ni aldrig blir helt framgångsrika och ni har ingen aning om varför eller någon lösning på problemet…
– Ja, det är ett ganska intressant påstående för jag har lite grann upplevt att vi har en bit att jobba på när det gäller vinnarkulturen. För tio, 15 år sedan ställde vi ofta ut lag på isen som egentligen hamnade högre upp i tabellen än vad de borde med tanke på hur materialet såg ut. Vi hade många egna produkter då och missade vi playoff något år då var vi ganska missnöjda med det på den tiden. Men just det här att inte titta sig över axeln vad som händer bakom, utan titta framåt vad man har framför sig är någonting som vi har jobbat på ganska hårt sista två åren här. Det är en viktig del i det här, vinnarkultur kommer ju med karaktär och att man någonstans har byggt upp någonting under en tid, jag förstår precis vad du menar. Nu tycker jag inte att det är riktigt så längre, men vi har lite att jobba på i just det här att inte börja se vad andra lag gör, utan att vi som förening tittar framåt vad vi har framför oss hela tiden. Det är det som är intressant. Det är någonting som alla lag som det har gått upp och ner för känner, att det är en viktig del.

– Det är en intressant vinkling på det, att det sitter i väggarna, för det gör det så klart kanske inte någonstans. Men tittar man på BIK Karlskoga så säger man ofta att det sitter i väggarna där, de spelar på ett sätt och de gör på ett visst sätt och de är svårslagna, dit vill ju alla komma. Vi får väl se lite, men jag tycker att det har blivit bättre och bättre. Sen är vi inte där än fullt ut. Någonstans behöver vi ändra på det här och jag tror att det handlar lite grann om var man sätter sin nöjdhetsfaktor. Är nöjdhetsfaktorn Allettan då är det väldigt lätt att det kanske hamnar där, sätter man nöjdhetsfaktorn på playoff 2 och någonstans kan leva med att man ibland misslyckas men också att man ibland lyckas, då tillslut hamnar man i att det är på den nivån man är på.

POSITIVT: Om publiken kommer tillbaka blir Billingehov en gryta, ni kommer ha stor hjälp av trycket på hemmaplan…
– Ja det är så. Vi har en publik som kan vara riktigt besvärlig att ha att göra med för bortalag om de är på rätt humör. Vi har förhoppningar om att de ska komma tillbaka och att det ska bli att vi hamnar i ett läge där det faktiskt blir underhållning att gå på matcherna. Publiken kan vara ganska kräsen och har varit i många, många år. Det kan bli irritation om det inte ser bra ut, men jag tycker väl någonstans att det är bättre att det är så än att de inte bryr sig alls och att de kommer.

– Det är en trevlig arena att spela i, om man har spelat runt i många Hockeyettan-arenor så får jag ju lov att säga, nu är jag lite färgad så klart eftersom jag gjort de flesta av mina a-lagsmatcher i Billingehov, men jag tycker att det är en jävla anläggning att åka till jobbet till och det är också ett roligt ställe att spela på. Jag vet att det är många andra lag som tycker det med, att det är kul att komma till Skövde. Det kan jag förstå för de här lagen som kanske inte har det underlaget som vi och Mariestad och några till har. Det är en ganska trevlig match att spela.

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare