Inför Hockeyettan: ”Vad är underhållande egentligen?”

 Inför Hockeyettan: ”Vad är underhållande egentligen?”

En ny säsong i Hockeyettan närmar sig och för att känna av tempen inför det som stundar låter jag ett bra gäng nyckelfigurer runt om i de olika klubbarna bemöta påståenden av så väl positiv som negativ karaktär.
Kalla det good cop, bad cop, smek och smisk eller vad ni själva finner lämpligt.
Idag: Morgan Persson, klubb- och sportchef i Vimmerby (Hockeyettan södra).

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

NEGATIVT: Ni har tappat tränaren (Phil Horsky), toppmålvakten (Tomas Rydén) och bästa poängplockaren (Jonas Nyman), det kommer att märkas…
– Både och, på målvaktssidan tror jag inte att vi kommer märka så mycket, där har vi återigen ett jättestarkt målvaktspar där Gustav Bågenvik har tagit ett kliv sedan förra året och jag tycker Robin Christoffersson kommer in med en jäkla attityd och pondus. Där är jag inte bekymrad, där är vi minst lika starka som förra året. Sen tycker jag väl att vi var ganska jämna, det var inte någon som stack ut jättetydligt om man kollar helhetsmässigt vad det gäller poäng. Vi var ganska jämna och jag tycker någonstans att vi är ännu fler som kan producera i år jämfört med truppen förra året i och med Johan Schreibers återkomst, båda finnarna Tatu Kokkola och Niki Koskinen, Todd Winder och jag höjer ett finger för Hugo Ollila som jag tror kommer bli ett utropstecken. Ifjol var det många som gjorde poäng, men vi gjorde inte så många poäng. Det var många som delade på det och i år tycker jag väl kanske att vi sticker ut, vi är lite bredare offensivt. Jag tror att det är lite fler som kan vara med och göra fler poäng än förra året om jag säger så.

– Tränarbiten ja, Phil Horsky har varit här i tre år och satte sina avtryck. Han har gjort fantastiskt mycket bra saker för klubben under sina tre år, resultaten talar för sig självt. Även om vi inte har gått hela vägen har vi i alla fall varit på tröskeln. Men vi får in ett annat ledarskap, vi får in ett erfaret ledarskap i Staffan Lund. Så här långt känns det skitbra och jag tror att hans erfarenhet och hans ledarskap kommer gynna oss precis lika mycket som tidigare med Phil. Men det är ett nytt sätt att vara, ett nytt sätt att tänka, ett nytt sätt att spela så det är klart att det går inte bara på en höft att sätta sina avtryck direkt, utan det kommer ta sin lilla tid att få alla med på båten.

POSITIVT: Ni har ersatt Tomas Rydén med ett målvaktspar som har potential att vara minst lika bra…
– Ja absolut, Gustav Bågenvik visade redan de matcher han fick stå, det var inte så många förra året, men de han fick stå i Allettan framförallt visade han att han har jävligt bra skalle. När han stått och vilat 12 matcher och så ska man gå in och leverera i en Alletta vilket jag tycker han gör på ett jättebra sätt. Jag tycker att han har tagit ett steg till i år av det vi har sett hittills. Bågenvik är mer lugn och visar kanske inte så mycket känslor, Robin Christoffersson är en tjurig jävel, han blir förbannad och jag gillar att de har sina olika personligheter. Christistoffersson, man ser direkt när han är missnöjd, om han släpper in pucken på träning, han bli förbannad. Jag gillar att vi har olika personligheter på den positionen för jag tror de kommer sporra varandra och lära sig av varandra. Där känner vi oss otroligt trygga.

Tatu Kokkola är ny i Vimmerby till den här säsongen. Foto: Skärmdump

NEGATIVT: Vimmerby är en klubb utan någon tydlig egen värvningsidentitet, ni har värvat finnar som spets i år för att andra lyckades med det ifjol…
– Nej det vill jag säga emot dig på. Sanningen är den att den svenska marknaden har varit död och det som har funnits har varit jävligt dyrt. Vi hittar minst lika bra spelare i Finland till en mycket billigare peng än det svenska som har funnits ledigt. Där har vi den enkla anledningen att vi har gått på Finland i år, för det har inte funnits något på den svenska marknaden.

– Snacket har gått mycket bland finländarna tidigare år att nej Hockeyettan, det är tredjeligan i Sverige, där vill vi inte spela när vi kan spela i andraligan i Finland. Men ju fler som har kommit hit och ju mer de har pratat med varandra har de upptäckt att Hockeyettan är faktiskt väldigt bra och det är väl så det har blivit. De har varit svåra att locka hit tidigare, vi har varit på finnar innan och det var väl Niklas Salo som öppnade upp det lite här. Det är väl en kombination att det har inte funnits något svenskt och speciellt inte då på centersidan där vi velat stärka upp och då hittade vi Tatu och Niki där. Jag tror att med rätt omgivning kommer de bli jätteroliga att titta på i vinter och jätteviktiga för oss. De är inte här för att fylla upp en plats, utan de är här för att leverera och jag hoppas att det kommer slå väl ut. Det är som med alla värvningar, svenska eller utländska, man vet ju inte förrän man fått se allt på plats. Vi tittar på olika roller, ibland blir det bra ibland blir det mindre bra.

POSITIVT: Det finns en stark och lojal stomme i truppen som driver laget i det tysta…
– Ja det är helt rätt, om man tittar på Vimmerby-killarna som har varit här länge nu, kanske framförallt Jakob Karlsson, Anton Carlsson och Pelle Ström. De betyder otroligt mycket för oss, det är ju de som sätter kravbilden på vad vi gör på isen och vad som krävs. Ta Jakob till exempel, han är aldrig nöjd och det sätter standarden på hur vi vill träna. Vi kan inte åka och lalla på träning för det speglar av sig på match, när vi ändå är här, de få timmar per dag vi är här kan vi lika gärna köra stenhårt. De visar det jäkligt tydligt i omklädningsrummet och på isen, vad vi vill stå för och hur vi ska uppträda och vad vi vill göra. De är ovärderliga. De är värda mycket mer uppmärksamhet än vad de får. De har gjort ex antal 100 matcher tillsammans här nu och de har olika roller i omklädningsrummet och växeldrar på ett bra sätt. De gör det jäkligt bra.

NEGATIVT: Det lämnar många spelare mitt i säsongen varje år, det är svårt att få spelare att trivas i Vimmerby…
– Nej det tror jag inte att det är, spelare trivs överlag väldigt bra här. Sen om man tittar på hur det var förra året…någon kom hit och hade helt plötsligt inte någon motivation, någon sa vi adjö till för att den spelaren var för dåligt tränad och inte orkade med kravbilden. För vi har en väldigt hög kravbild i Vimmerby. Sen är det någon som kanske inte tycker om den mängd istid man har fått och vill lämna, så det är många olika faktorer som spelar in i varför en spelare lämnar och det är inte alltid det är på spelarens initiativ även om det kanske oftast ser ut så. Just trivselfaktorn tror jag inte är ett skäl till att inte vara kvar, utan det är nog andra bestyr.

– Man tar ju hit ett lag som man tycker och tror att det är det här laget vi ska köra med. Sen när det försvinner tre, fyra, fem spelare under säsong, det blir jobbigt för de ska ju ersättas. Speciellt när det kommer på en höft och man har inte en aning ibland, att helt plötsligt får man ett samtal att jag lämnar nu och sen en timme senare är grejerna packade. Det är väl klart det ställer till det och det är aldrig optimalt för jag gillar inte det där egentligen. Det sprider en oro i gruppen och så ska det in nya gubbar som ska spelas in, det tar tid och så ska man hitta rätt karaktär, rätt gubbar som man tror passar in i gruppen. Man kan inte bara titta på det hockeymässiga heller. Man ska hitta någon som man tror att det här kommer passa väldigt bra och det hör man ofta på första samtalet. Men sen som jag sa, jag fick inte spela powerplay jag vill lämna, vad ska man göra? Det är aldrig optimalt när det blir så.

POSITIVT: Vimmerby kommer spela en mer underhållande ishockey i vinter…
– Det hoppas jag, men underhållande, det kan man definiera på olika sätt. Jag tycker att sista halvan av Allettan och i playoff spelade vi väldigt underhållande, när vi fick allting att kugga i och fick ett bra stäm. Då påminde vi mycket om året innan. Men vad är underhållande egentligen? Det kan vara att ha ett jäkligt starkt försvarsspel och inte släppa in några mål och vinna matchen med 2-0. Det beror vilken stol du sitter på, jag vinner hellre med 2-0 än med 7-6. Men jag tycker ändå att vi har en lite offensivare approach i år och tittar man på träningsmatcherna och tar bort Nyköping borta där vi var värdelösa har vi släppt in otroligt lite mål på försäsongen och ändå gjort ganska så många. Så vi kan väl se en liten skillnad i att vi gör något mer mål i år, det kommer vi nog se.

– Det var tanken när vi satte igång säsongen att vi skulle få in lite mer offensiv och börja spela lite mer kreativt och få ett annorlunda spel i och med att Staffan vill spela med ett annorlunda grundtänk. Då försökte vi hitta spelare utifrån det sätt Staffan vill spela, så det kommer nog märkas under säsongen. Vi hotar lite mer framåt och är kanske lite roligare att titta på för gemene man, men det är ju en känsla efter tycke och smak. Jag hoppas att vi kan behålla vårt starka försvarsspel och även vara lite mer hotfulla framåt. Vi har en annan bredd framåt än vad vi hade förra året där vi kanske var…där alla var ganska lika varandra i sättet att spela.

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare